Hogyan nyomkodod a mobilodat? Megmondom, hazudsz-e!

Tech Hírek   |   2018.05.01 - 23:24   |   Írta: Zoltan C   |   6918
01. máj Hogyan nyomkodod a mobilodat? Megmondom, hazudsz-e!

A kutatók szerint módszerük a poligráfos vizsgálatokéhoz hasonló pontosságú

A Koppenhágai Egyetem tudósai álta végzett kutatás szerint csupán abból meg lehet mondani ki hazudik, ahogyan egy okostelefon érintőképernyőjén koppint vagy csúsztat az ujjával.

Igen bizakodóak a kutatók, hiszen szerintük akár olyan appokba is lehetne ezáltal egyfajta hazugságvizsgáló funkciót építeni, mint például a biztosításokkal vagy adóvisszatérítéssel foglalkozó szoftverek.

Három alapvető dolgot kell vizsgálni a dán tudósok eredményei alapján: mennyi időbe telik megválszolni egy kérdést; mekkora nyomást gyakorlunk érintéskor; mennyi kézmozdulatot használunk.

Az egyik tesztben a résztvevőknek hazudniuk vagy az igazat kellett mondaniuk azzal kapcsolatban, hogy milyen színt látnak a telefon képernyőjén. Aki hazudott, annak általában több időbe tellett válaszolni. Egy másik teszt alkalmával az egyik résztvevő pénzt kapott, és azt az utasítást kapta, hogy ossza azt meg egy másikkal. Amikor megadták annak lehetőségét, hogy a pénzt kapó személy hazudhasson a pénz mennyiségéről, általában tovább tartott neki beütni a pénz értékét. Az utolsó tesztben pedig az alanyok egy mobilos kockajátékkal játszottak. Nem volt muszáj hazudniuk az elért eredményükről, ugyanakkor a bemondott pontszám alapján díjazták őket, tehát végső soron megérte nekik hazudni. Figyelemre méltó módon a valós bemondásokat inkább a képernyő közepéhez közel, nagyobb erővel ütötték be. A hazug játékosok jobban kapkodtak, több kézmozdulatot használtak, mint az őszinték.

A kutatók szerint módszerük a poligráfos vizsgálatokéhoz hasonló pontosságú. Ennek köszönhetően a későbbiekben akár ezen új módszer alapján lehetne további információkat gyűjteni arról, mennyire is lehet megbízni egy adott felhasználóban. Már most is számtalan olyan alkalmazás van, ahol ennek lehetne létjogosultsága. Szerintetek ijesztő vagy inkább okos és hasznos ez az új technológia?

Forrás: 9to5mac.com

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése