Te mennyi emojit használsz?

Tech Hírek   |   2015.04.27 - 21:22   |   Írta: Pausch Rita   |   3298
27. ápr Te mennyi emojit használsz?

Jól emlékszem arra, amikor sok évvel ezelőtt a szolgáltatómtól egy kis füzetkét kaptam, amiben a hangulatok kifejezésére különféle emotikonokat, hangulatjeleket rajzoltak le.

Olyan volt, mint egy ős-emoji szótár. Akkor még, az egysoros kijelzős készülékek idejében, nagyrészt az írásjeleket használtuk ehhez. Aztán egyszercsak már itt voltak az okostelefonok, a csodás kijelzőkkel, az emotikonok pedig a számítógépes üzenetküldő szoftverekről, mint az MSN, a telefonokra költöztek. Az emojik száma pedig azóta is napról napra döbbenetesebb mértékeket ölt.

Az utóbbi években az Apple-nél is folyamatosan bővül az emojik köre. Legutóbb a Tim Cook által nagyon kedvelt téma, az emberi egyenlőség, jegyében a homoszexuális emojikat, a különféle bőrszínű és fajú embereket ábrázoló emojik köre követte. Igaz az utóbbinál még mindig szó éri a ház elejét, ugyanis a család szimbóluma csak sárga emberkékkel érhető el, ami ebben az esetben a kaukázusi embertípust hivatott megjeleníteni…  Node térjünk vissza a felhasználásra!

A SwiftKey elnevezésű cég, több, mint egymilliárd hangulatjelet elemzett a felméréséhez, amiből kiderült, hogy a világban szerte hogyan használják az emojikat.

Az eredmény szerint a leginkább mosolygós arcot szeretnek küldözgetni a felhasználók, ez az összes elküldött szimbólumnak majdnem a 45 százalékát teszi ki. Mókás, hogy a boldog arc utáni második legnépszerűbb emoji a szomorú arc 14 százalékkal, amit 12-vel a szív követ. Az utóbbiból a franciák négyszer annyit küldenek, mint az átlag. Náluk ez vezeti a listát, nem a mosolygós arc.

emoji report2

Ha már romantika, az oroszok is besorakoztak a franciák mögé, ők az átlagnál háromszor több ilyen szimbólumot használnak. (Pl. csók, ölelkezés, stb.) Az arab országok legkedveltebb jele pedig a vörös rózsa, amit tízszer gyakrabban használnak az átlagnál.

Brazíliában a vallásos ikonok mennek, Ausztráliában a bulisak (drog, alkohol, ünnepek). A kanadaiak rengeteg pénzzel, erőszakkal, sporttal és durva dolgokkal teli jelet használnak. Az USA-ban szintén szeretik az erőszakkal kapcsolatos ábrákat, mint például a fegyvereket, bár ők ezen kívül imádják a pizza jelet is. Ez az USA-ban a leggyakrabban használt szimbólum a rántott csirkecombbal együtt.

Leginkább negatívnak az USA-ban élő spanyol nemzetiségiek bizonyultak, ők használják a világon a legtöbb szomorú arcot.

Világviszonylatban mégis a pozitív és negatív jelek megoszlása összességében 70 és 15 százalék, ami egész jónak tűnik. Sajnos a felmérés nem tér ki részletesen a Kelet-európai országokra, bár szerintem ez is megérne egy misét, különös tekintettel hazánkra. Ugyanakkor pedig felmerül még egy kérdés: a SwiftKey hogyan is jutott hozzá ezekhez az adatokhoz?

Forrás: SwiftKey


Kommentek megjelenítése