Fitneszmérő körkép

Tech Hírek   |   2014.12.27 - 11:28   |   Írta: Pausch Rita   |   1677

Szerencsére napjainkra újra divatba jött a sportos, aktív életmód, viszont ezt a hullámot a gyártók is meglovagolják és igyekeznek minél többen kínálni fitneszmérőket. Sokan sportolnak telefonnal, egyrészt, hogy még a sporttevékenység közben is elérhetőek legyenek, másrészt, hogy különféle alkalmazásokkal rögzíthessék a teljesítményüket. Ám a fitneszmérők nélkül azért az eredmények leginkább csak hozzávetőlegesek lehetnek, arról nem is beszélve, hogy gyakran nem is túl kényelmes az egyre nagyobb telefonokat magunkkal citálni. Szóval akár profi, akár hobbisportoló valaki, ezek a kütyük igazán jó szolgálatot tehetnek. De azért nem árt, ha a céljainkhoz hűen választjuk ki a megfelelő típust magunknak.

Basis Peak

Az Intel által megvásárolt cég a Basis gyártja ezt a terméket. Bár kínál néhány okosóra funkciót is (hívás- és sms kijelzés), de azért még mindig inkább fitneszmérő. Kalóriaszámlálás, megtett lépések, pulzusmérés és alvásfigyelés van a repertoárban. Az utóbbin belül viszont meg tudja „mondani”, hogy a felhasználó mennyi időt töltött REM szakaszban, mélyalvásban és felszínes alvásban, összesen mennyit aludt, mikor ébredt és mennyit forgolódott. Talán a Basis készülékének a legerősebb az alvásfunkciója az összes közül.

fitnes 1

Fém ház, szögletes kissé férfias design és elvileg 4 napos üzemidő jellemzi. Az ára az USA-ban 199 dollár, magyar árról egyelőre nincs adat.

Jawbone UP24

Talán a legvékonyabb a fitneszmérők közül, mondjuk ez úgy nem nagy kunszt, ha nincs kijelzője. Cserébe viszont elég sokféle adatot begyűjt (alvásfigyelés, elégetett kalóriák, lefutott táv) és az alkalmazás is igyekszik kompenzálni ezt a hiányosságot. Az appja amúgy is világbajnok módon segít a megfelelő étrend betartásában.

fitnes 2

Az ára 37 000 Ft-tól indul, cserélhető külső borítás pedig már 2-3 000 Ft körül vásárolható hozzá, ha a színeket szívesen váltogatnánk az öltözetünkhöz.

Fitbit Charge

A Fitbit Charge könnyebben elérhető itthon, mint a Basis Peak és bár tudásában eléggé hasonló, az ára mindenképp kedvezőbb. Kényelmes viselet egész napra, az appot pedig igazán egyszerű használni.

fitnes 3

Az egyetlen pluszfunkciója, amit egyetlen másik fitneszmérő sem tud, az a megtett lépcsőfokok számolása. Bár nem biztos, hogy ez mindenkinek olyan nagyon hasznos funkció, de azért biztos van, aki ennek is örül.
Egyébként ez a kütyü is mutatja, ha hívás érkezik az okostelefonra, de például az ételek rögzítése már közel sem olyan könnyű mutatvány, mint mondjuk a Jawbone esetében, pulzusmérésre sincs lehetőség és az alvásfigyelés sem túl részletes.

Az ára 46 000 Ft-tól indul.

Misfit Flash

A Misfit Flash elég jól néz ki, legalábbis azoknak, akik perverz vonzódást éreznek a műanyag izék iránt, emellett olcsó is. Lehet csuklón viselni és a ruhára is csíptetni, de azért távol áll a legjobbaktól. A drágább fitneszmérők nem véletlenül drágábbak, hiszen ez nem tud pulzust mérni, illetve nem mutatja az elégetett kalóriákat, már csak azért sem, mert nincs kijelzője, csak annak a hűlt helye.

fitnes 4b

Viszont mér megtett távolságot, elégetett kalóriákat és az alvást is figyeli. A kijelző helyén ledek vannak, amik a nap teltével jelzik a felhasználó aktivitását. Az alkalmazása pedig összekapcsolható a MyFitnessPal-lal.

Mivel sima óraelem van benne, így akár fél évet is kibír és még töltögetni sem kell. (Csak aztán majd cseréltetni.) Az ára az USA-ban 50 dollár körül, itthoni elérhetőségéről nincs adat.

Jawbone Up Move

Egy újabb darab, amit itthon még nem nagyon kapni. Tudásában a Misfithez hasonló lépésszámlálóval, elégett kalória méréssel, megtett távolsággal, alvásfigyeléssel és szintén hordható ruhán vagy csuklón is. Ez is vízálló és fél évet is bír egyetlen feltöltéssel.

fitnes 5

A Jawbone azért tudásban mégis erősebb versenytársánál, mert a hozzá való app fényévekkel több információt tartalmaz, viszont a külseje csapnivaló. Itthon még nem kapható, az USA-ban az ára 50 dollár.

Nike Fuelband SE

A Nike kütyüjének be lehet állítani, hogy a felhasználót óránként piszkálja, hogy mozogjon kicsit, ami ülőmunkát végzőknél kifejezetten előnyös is lehet.

Igencsak közösségbarát darab, ugyanis összekapcsolható a Facebookkal, így ha az ismerősök között másnak is van ilyen kütyüje, akkor lehet egymással versengeni. Emellett itt lehetőség van a barátok csoportokba rendezésére is, amire egyetlen másik gyártó hasonló alkalmazása sem képes.
A Nike egyetlen gyenge pontja az alvásfigyelés, az ugyanis erősen véges.

fitnes 6

Az ára elég változó hazánkban. Jelenleg kapható egy helyen 60 000 Ft-ért, illetve a HasználtAlmán is érdemes időnként körülnézni, ott jóval kedvezőbb ajánlatokat látni. Az Egyesült Államokban jelenleg 99 dollárért vásárolható.

Withings Pulse O2

A Withings-nek igazán nagy a kijelzője, ez a kütyü szintén hordható csíptetve vagy karon és tudásában egy kicsit túl mutat a társain, legalábbis, ami az egészségügyi vonalat illeti. Képes mérni a véroxigén szintet és a pulzust, de fitnesz adatokban sem rossz, ahogy az alvásmonitorozásban sem.

fitnes 7

A Jawbone alkalmazásához hasonlóan, egész nap egészségügyi jó tanácsokkal látja el a felhasználót.

Hátránya, hogy nem vízálló, de ezt kompenzálja a többihez képest ár- értékarányban kedvező ára, ami itthon 35 000 Ft-tól indul.  

Garmin Vivosmart

Végül, de nem utolsó sorban egy már majdnem okosóra színvonalú darab, a minőségi gyártótól, a Garmintól. A Nike-hoz hasonlóan képes piszkálódni, hogy aktivitásra ösztönözze a viselőjét. Viszont abban többet tud a Fuelbandnél, hogy a kijelzőjén megtekinthetőek az okostelefonra érkezett üzenetek, e-mailek és hívásértesítések, de sajnos ezek csupán tájékoztató jellegű adatok, mert válaszolni a kütyüről nem lehet rájuk.

fitnes 8

Lépésszámlálás, elégetett kalória, megtett távolság a Garmin precíz rendszerével és mindezek mellé könnyű használat. Kapható egymagában vagy pulzusmérő pánttal. Az alap hivatalos forgalmazói ára 54 900 Ft.

 

Forrás: Business Insider


Kommentek megjelenítése