A zenész bő 3 milliót tapsolt el az iTunes-on

Tech Hírek   |   2014.11.19 - 19:23   |   Írta: Pausch Rita   |   1034

Akinek bőven van pénze, az könnyen ad ki akár hülyeségekre is belőle. Persze, hogy kinek mi a hasznos és haszontalan, azt senkinek sem joga megítélni, de 10 000 angol fontot elkölteni az iTunes áruházban azért erősen a művészet kategória határait súrolja.

john lydon

Nem vitatom, vannak drága alkalmazások, vannak játékok, amik igazán alattomosan szívják ki a pénzt azokból, akik egy-egy nehezebb pályán könnyebben akarnak átlendülni, sok kicsi, pedig sokra megy. Így járt a legendás brit punk banda, a Sex Pistols egykori frontembere, John „Johnny Rotten” Lyndon, is.

A Telegraph-nak – először nekik - Johnny Rotten egy videó interjúban elárulta, hogy 10 000 angol fontot „cseszett el” (sic!) az elmúlt két évben a Game of Thrones, a Game of War és a Real Racing játékokkal az iPadjén.  A zenész beszélgetés közben, egy pohárba hamuzva meséli, hogy oda sem figyelt és így tett szert egy ilyen, formás „kis” egyenlegre. Azzal mentegetőzött, hogy a benne lakó gyermeki én kívánta ezt, mivel a gyerekkorának nagy részét elvették tőle, ezekkel a játékokkal igyekezett visszaszerezni. Azért hozzátette, hogy most már jobban odafigyel.

A dolog elég ijesztően hangzik, de az a felmérés sem piskóta, amit a Polygon tett közzé és az EEDAR készített a mobiljátékokról. A felmérést 3500 fős mintából készítették és kiterjed a telefonos, valamint a tabletes játékosokra is. 2014-ben csak Észak-Amerikában 142 millióan játszanak valamilyen mobil játékkal, ami 31 millió fős növekedést mutat egyetlen év alatt, 2013-as adatokhoz képest. A felhasználók átlagosan, fejenként 32,65 dollárt el is költenek a játékokra. Ez az összeg persze messze elmarad Johnny Rotten nagyjából (átszámolva) 15 500 dollár értékű kiadásától, vagy a Shaquille O'Neal általa elköltött heti 1000 dollártól,  de bőven elég ahhoz, hogy évi 4,6 milliárd dollárt termeljen az alkalmazás piacnak.

Gaming-on-iPhone

A felmérés szerint azonban az átlagtól egy bő 6 százalék messze elhúz és az énekeshez hasonlóan elképesztő összegeket vernek el a különféle játékalkalmazásokkal. Ez a 6 százaléka a játékosoknak, az egész éves hozamnak körülbelül a felét fizeti.  Ezzel szemben a játékosok fele egyáltalán nem fizet játékalkalmazásokban, csak ingyeneseket használ.  

A mobiljátékosok átlagéletkora 27,7 év. A tavalyi átlagéletkorhoz képest 7 évet csökkent, ami annak tudható be, hogy egyre több gyereknek és tininek van okos készüléke. Az átlag mobiljátékos egyébként 26 év alatti és kissé meglepő módon a 70 százalékuk lány. Akik rendszeres játékosnak számítanak, azok átlagéletkora már 30 év és 58 százalékuk férfi.   

Kíváncsiak lennénk itt a HasználtAlmánál, hogy az olvasóink szoktak-e mobil játékokra pénzt kiadni. Örömmel vesszük a hozzászólásokat itt, vagy a Facebook oldalunkon a témában!


Kommentek megjelenítése