Ahogy Sanyi látja az Apple-t… - szubjektív

Tech Hírek   |   2014.11.14 - 18:10   |   Írta: Pausch Rita   |   893

Az Android és az iOS ellentét bár nem mindig éles, de örök. Sanyi barátom egyáltalán nem fanatikus hívő, ahogy elmondta, volt neki iPhone is. Egyszer. Azóta ugyan nincs, de nem azért, mert ne engedhetné meg, hanem inkább, mert nem akar. Viszont egész objektíven szemléli a dolgokat. Megkértem, mondja el a véleményét az Apple-ről Android és PC felhasználóként.

apple-vs-android-or-uberphone

„Legszívesebben azt mondanám, hogy hagyjuk! Nem csak, mert egyszerűbb lenne, de tulajdonképpen az egész „ellentétet” hihetetlenül nevetségesnek is tartom. Már majdnem olyan, mint a diszkrimináció: ő Androidos, ő meg iPhone-os (és véletlenül sem iOS-es, ahogy az korrekt lenne) és akkor muszáj valami negatívat érezni egymás iránt, vagy mi van?

Sohasem értettem, hogy mit kell fújni egymásra és mire fel ez az állandó összehasonlítgatás. Nagyon sok Android felhasználó sohasem vallaná magát amúgy hithű androidosnak. A legtöbben még csak nem is oprendszer alapján választanak. Vagyis a világ elég nagy része, egyszerűen csak tojik az Apple-re, még akkor is, ha most olyan remekül alakulnak az új iPhone eladási számai.

Azok a hithű androidosok, akik fórumokon véres szájjal fikázzák az almát azok vagy tizenévesek, vagy csak nincs életük. Egészen más csapat, akik azért használják az Android rendszert, mert egyszerűen megfelelőbb számukra. Ők viszont nem fogják kivont karddal védeni az Android becsületét és azért utálni az Apple-t, amiért a legtöbben teszik: mert nekik nincs.

Ugyanakkor az almásokat már egy fokkal egymáshoz hasonlóbb társaságként ismertem meg és természetesen köztük is vannak eltérések, de jellemzőbb rájuk a nevezzük úgy „öntudatos” vagy inkább „almatudatos” létezés. Az almás mindig tudatában van annak, amije van és egyfajta pökhendi magaslatról tekint mindenki másra, akinek nincs, vagy más van. Ők előbb hajlamosak köpni egyet, ha más készüléket látnak. Gyakran találkozom azzal társaságban, hogy iPhone tulajdonos elkéri az aktuális androidos készülékem, tapizza kicsit, aztán egy lekezelő szájhúzással majdhogynem visszadobja az asztalra. Pedig hidd el, meg tudnám venni én is az iPhone-t, csak nem akarom, mert például egy számomra nagyon fontos funkciót egyik sem tud: egyik sem dual sim-es. Én meg nem rohangálok két telefonnal.    

Szóval, ez az egész egymással szembenállás azért is hülyeség, mert kb. annyi szempont van és annyiféle felhasználói cél, hogy már ezért is nehéz ebbe belemenni. Eleve két különböző dolgot hasonlítgatunk. Azt egyik az Alma, szó szerint, a másik meg mondjuk körte, mert az zöld. De két különféle gyümölcs. Az egyik ezért jobb, a másik meg azért. Az Android sokkal elterjedtebb, mint az iOS, viszont az egész harcnak semmi értelme, mert az iOS sohasem fog annyira elterjedni, mint az Android. Erre jöhetne valami idióta almás szájszagú lihegés, hogy de igenis, mer’ az epöl előbb-utóbb lenyomja a droidot, mert annyival jobb… De baromság lenne ezt állítani. Nem fogja.  Legfőképpen az ára miatt nem, másrészt, mert egyetemesen nem jelenthető ki, hogy jobb.

Az iPhone egyfajta egységet képez, mivel ugyanaz a cég csinálja szoftver és készülék fejlesztését, ami épp ezért jól működik együtt. A dizájnt is gyakran eltalálják, de a „magas ár” marketing trükkel élnek és a max. kétszáz dollárért előállított készüléket eladják a két, három vagy akár négyszeres áron. Mert van, aki meg is veszi.

Aki leperkálja érte az irreálisan sok pénz, tudja, hogy valójában nem ér annyit, amit vesz, de szereti és akarja, a többi meg nem érdekli. Én meg azt mondom, ha futja rá miből és nem kerül a készülék miatt jelzálog a házra, akkor tegye, mert jó, ha az ember azt veszi, amit szeret.

Az ilyen vásárlóval egyetértek. Egyre több embernek van otthon – számomra szintén érthetetlen okból – Mac számítógépe, meg iPad, mert az is kell, mint a látás, és ezekhez már dukál az iPhone érthető okból. Nem azért, mert így lesz almaültetvénye, hanem mert jól működnek a cuccok egymással. Egymással igen, de, ha már van, mondjuk, egy bármilyen okos tévé emellett, akkor jönnek a bajok… Egy barátom például, már sírt és véresre vakarta magát, hogy a tévéjét sikerüljön összekötni a Mac cuccokkal. Kiderült, hogy nem ő volt a hülye, csak pont nem támogatták egymást. Köszi. Ez egy droidnál vagy egy pc-nél azért ritkább eset. Azok inkább az Apple-t nem támogatják. Szintén érthető okból.

Vannak olyan szakmák, ahol viszont tök jó az Apple. A kreatív munkakörökben, a grafikusoknak, a zenészeknél. Csak ez a réteg messze nincs akkora, mint ahányan használják a Mac-et. Mert azoknak az amúgy műszaki analfabétáknak, akik csak leveleznek és böngésznek egy MacBook Pron, illetve zenét raknak az iPhone-jukra, mondjuk szerintem tök felesleges egy négy-ötszázezer forintos notebook.

Bár a másik oldala ennek az érmének, hogy pont nekik meg azért jó, mert még egy cirkuszi oroszlánt is meg lehet tanítani egy Apple termék használatára, nemhogy őket. Így már értem. Így már tényleg sokkal jobban megéri…

Azokkal az intelligenciaharcosokkal szintén kevésbé tudok azonosulni, akiknek kilóg a segge a gatyából és miután kinyögik az albérlet árát és a havi rezsit, a fennmaradó kis összeget normális kaja helyett telefon részlet plusz borsos előfizetői díjra költik. Aztán teszkó gazdaságos zsömlén és párizsin élnek hó végéig, de legalább van mit nyomkodni, meg a haveroknak menőzni vele és amúgy is lehet iPhone tokot kapni a kínain…

Egyébként szerintem ez pontosan az a pont, ami miatt az Apple még eltudja adni az iPhone-okat és egyúttal az is, ami miatt sohasem fogja lenyomni az Androidot. Egyik következik a másikból. A körítés, amit kapunk az árral, a vattacukros, émelyítő Apple illat csak addig van, amíg ez a felsőbb rétegek készüléke. Csak addig terjed ilyen ütemben, amíg még pont elérhető, de már baromi drága egyébként és pont emiatt van, akinek megremeg a térde és bekönnyezik a szeme tőle. Már nem annak, aki megveszi, hanem, aki irigyli. Ájfónod van? – rebegik a létminimum alatt élők, a rágózós kiscsajok, meg a kiskorúak. Mintha ettől bárki is bárkibb lehetne. Pedig valójában nem az. Ahhoz, hogy az utóbbiak is megengedhessék maguknak az Apple árszínvonalát lejjebb kéne szállítani és akkor tényleg durván elterjedni a cucc, viszont akkor pont el is veszítené azt, ami miatt egyelőre nagyobb rétegeknek vonzó. Jól ki van találva.

Ugyan kevesebb az androidos készülék, amivel státuszarcoskodni lehet, de a szabadság ezek mellett pont ennyivel nagyobb is. Nem kell állandóan az iTunes-szal harcolni, meg fizetni mindenért. Nem mintha a Play áruházban ne lenne fizetős app, de azért nagyobb eséllyel dob a gép egy ingyeneset egy droidos készülékre. Hát igen, az Android meg ezért marad, az, ami: az elérhetősége miatt és a kötetlenség miatt, amivel jár.”  


Kommentek megjelenítése