Hogyan segített Steve Jobs akaratlanul is a világháló létrehozásában

Tech Hírek   |   2014.06.09 - 11:16   |   Írta: Pausch Rita   |   1485

1989 márciusában, immár 25 éve, Tim Berners-Lee találta ki a világhálót, amíg szoftverfejlesztőként munkálkodott a CERN-nél. Épp egy olyan problémán dolgozott, amit előtte már sokan próbáltak megoldani, de senkinek sem sikerült – mesélte egy interjú alkalmával a Rensellear Politechnikai Intézetben. 

first web server

A tudósok a CERN svájci kutatási központjába a világ minden tájáról érkeztek. Hozták a saját számítógépeiket, amiken különféle operációs rendszereket és szoftvereket használtak. Így egyik kutató sem férhetett hozzá a másikéhoz.

Berners-Lee észrevette, hogy bár „minden rendszer különbözőnek tűnt, de valójában adatokat olvasol a monitoron és klikkelgetsz. Úgyhogy el lehetne képzelni egy olyan felületet, ami feltérképezi az összes létező rendszert egy virtuális rendszerbe. Hát nem lenne nagyszerű?”

Elküldte az ötletét a főnökének, Mike Sendall-nak, és megkapta Sendall mostanra elhíresült válaszát: „Bizonytalan, de érdekes.”. Úgyhogy megengedte Berners-Leenek, hogy a szabadidejében dolgozzon ezen, valamint, hogy vásároljon egy számítógépet a projekthez.

"Vettünk egy jó kis gépet, a NeXT komputert. A NeXT egy olyan Steve Jobs által készített gép volt, amelyet akkor hozott létre, amikor kirúgták az Apple-től… A masinának csodálatos lelke és egy igazán jó fejlesztői környezet volt. Amikor bekapcsoltad, egy Steve által rögzített üzenet érkezett, amiben azt mondta: Üdvözlünk a NeXT-ben. Ez nem a személyi számítógépekről szól. Ez az emberek közötti számítógépekről szól. Úgyhogy csodálatos volt ezen létrehozni a webet.”

Az emberek közötti számítógépek ötlete és Jobs hangja, igazán megragadt a web alkotójában – mesélte a közönségnek.

A NeXT számítógépekből nem forgalmaztak túl sokat, úgyhogy egy ponton Jobs feladta őket, és inkább a szoftverkészítésre fókuszált a NeXT-tel. Aztán 1996-ban az Apple felvásárolta a NeXT-et és rávették Jobs-ot, hogy vezérigazgatói pozícióba térjen vissza a céghez. A NeXT szoftverek ma is élnek és úgy hívják őket, hogy Mac OS X operációs rendszer.

Mégis 1989-ben Steve Jobs eladott egy NeXT számítógépet egy fiatal programozónak és ez megváltoztatta a világot. A képen látható a Tim Berners-Lee által használt NeXT gép, ami később a világ első webszervere lett és ezen futott a legelső böngésző is.


Kommentek megjelenítése