Exkluzív riport: A Microsoft és az Apple útjai elválnak a szabadalmi finanszírozás terén.

Tech Hírek   |   2014.04.14 - 16:02   |   Írta: Pausch Rita   |   443

microsft

By Dan Levine

SAN FRANCISCO (Reuters) – A szabadalom felvásárló Intellectual Ventures (IV) meggyőzte a Microsoftot és a Sony-t, hogy invesztáljon a legutóbb megszerzett befektetésébe,  míg az Apple és az Intel kiszálltak az IV korábbi projektjéből.

A négy műszaki cég beruházási döntései egy parázs vita középpontjába kerültek arról, hogy túlságosan könnyű-e a szabadalom tulajdonosoknak szabadalmi díjakat begyűjteni és, hogy a szabadalom felvásárló cégek ösztönzik vagy hátráltatják-e a fejlesztéseket.  

Tavaly az IV szűkre szabta a szabadalom felvásárlásokat, amíg új beruházókat keresett, de most három cégközeli forrás is megerősítette, hogy erősen emelkedik az aktivitásuk a szabadalmi piacon.

„A Microsoft és a Sony beruházások az IV-t felvértezték új szabadalmak vásárlására.” – mondta Kevin Jakel az Unified Patents vezetője. Az Unified Patents egy tanácsadó cég, amely a technológiai cégeknek kínál olyan alternatívákat, mint például a szabadalom felvásárló cégek.

Viszont az Apple és az Intel döntése is jelentőségteljes, mert a legnagyobb műszaki cégek korábban támogatták az IV-t.  „Ez egy drámai átalakuláshoz vezethet.” – mondta Jakel.

Az Intellectual Ventures visszautasította, hogy a beruházásokról nyilatkozzon, de a Microsoft, a Sony, az Intel és az Apple sem szeretne semmit hozzáfűzni. Így az továbbra is nyitott kérdés, hogy az Intel és az Apple a jövőben eszközöl-e beruházásokat a cégnél.

A 2000-ben alapított Intellectual Ventures azóta hat milliárd dollár forgalmat bonyolított, 70000 szabadalmat vásárolt és egyéb intellektuális vagyoni tulajdont szerzett. Egy 2013-as prezentáció szerint pedig előreláthatólag a cég további három milliárd dolláros forgalom elé néz.

Az elmúlt évek során az IV-t és a hozzá hasonló cégeket több kritika is érte a technológiai ipar részéről, hogy mivel i maguk nem állítanak elő termékeket, így csak kizsákmányolják a szabadalmi rendszert a magas szabadalmi díjaikkal és perekkel fenyegetőznek.

Az IV vitatja az álláspontot. Szerintük azzal, hogy közvetlenül a feltalálótól vesznek szabadalmat, egy piaci mechanizmust teremtenek nekik, hogy tőkét kovácsoljanak az ötleteikből. Számtalan nagy műszaki cég korábban is beruházott az IV projektjeibe, amivel a cég temérdek szabadalmat tartalmazó portfóliójában alacsony áru licencek születtek és a szabadalmi díjak részesedése is kedvezően alakult.  

A Microsoft, a Sony, az Apple és az Intel a bírósági bejegyzések szerint már korábban is eszközölt beruházásokat az IV korábbi befektetéseibe. Ezen persze nincs mit csodálkozni, mert az IV egyik alapító tagja Nathan Myhrvold korábban a Microsoft egyik technológiai vezetője volt, aki szorosan Bill Gates közelében dolgozott, míg a másik alapító tag, Peter Detkin, az Intel jogtanácsosaként dolgozott.

Az IV jótékonysági pénzgyűjtést is kezdeményezett, hogy megkönnyítse a küzdelmet a szabadalmi perek ügyében. Az ezzel kapcsolatos reform tavaly már a Kongresszus elé került és jelenleg eldöntetlen kérdésként vesztegel a Szenátus Jogi bizottsága előtt. Néhány cég, mint a Google is, nyilvánosan támogatta a törvényjavaslatot, ami tartalmaz egy rendelkezést, hogy a szabadalmi per győztesének megkönnyítse a jogi költségek terheit, azok visszaszerzését.

A Google egyébként 2003-ban beruházott az IV egyik alapjába, de utána visszautasította a jövőbeni együttműködést. Az IV 2011-ben pedig beperelte a Google tulajdonában álló Motorola Mobility-t és a per még mindig zajlik.

Microsoft és az Apple azon hét fő vállalat között volt, amelyek figyelmeztettek a szabadalmi rendszer gyengülésére és a fejlesztő cégek sérelmére. A Microsoft még meg is erősítette pénteken, hogy egyetért a veszteglő törvényjavaslatban foglaltakkal.

A McGeorge School Jogi Egyetem szellemi tulajdont szakértő professzora, Amy Landres, szerint Az Apple és az Intel döntése az IV legutolsó befektetésével kapcsolatban nem állt összefüggésben a szabadalmi törvény politikai vitájával. „A cégek feltehetően csak jobb befektetési lehetőséget találtak a pénzük számára.” – nyilatkozta Landers.

2012 végén az IV 2003-as befektetésének átlagos megtérülési rátája 16,2 % körül volt, míg a 2008-as befektetés 2,5 %-on állt a 2013-as prezentációk szerint. Egy tavalyi bírósági bejegyzés szerint az Intellectual Ventures azt állította, hogy addig több, mint három milliárdot keresett licenc díjakból.

A szabadalom felvásárolók némi versennyel néznek szemben az olyan cégek részéről, mint az Unified Patents, amelyek vitatják, hogy a technológiai cégeknek inkább meg kéne próbálni érvényteleníteni a fenyegető szabadalmakat, ahelyett, hogy az olyan felvásárlók, mint az IV megvegye őket.

„Szerintem egy csomó cég felismeri, hogy egy problémából kivásárolni magukat körülbelül olyan, mint egy süllyedő hajóból kimerni a vizet.” – mondta Jakel. Persze egyúttal visszautasította, hogy elárulja, hogy a riportban említett cégek közül bármelyik is az ügyfelük lenne.

(Ezen írás a Reuters alábbi cikkének fordítása: http://ca.reuters.com/ Szerző: Dan Levine)

HasznaltAlma.hu


Kommentek megjelenítése