Healthbook előzetes – Az Apple beszáll a fitnesz- és egészségügyi alkalmazások területére

Tech Hírek   |   2014.03.18 - 13:26   |   Írta: H.A   |   680

bloodworkbloodsugaroxygensat

Úgy tűnik a fitneszipar fellendülésére az Apple is reagál és igyekszik kiaknázni a piacot. Egy ideje már pletyka kering egy készülő, új Apple fitneszalkalmazásról, de ezúttal konkrétumok is kikerültek az iOS 8-hoz készülő életmód app-ról. A 9to5Mac hosszabb ismertetőt közölt a már kiszivárogtatott részletekről és szerintük nagyon úgy tűnik, hogy az Apple nem csak egy sima alkalmazás elkészítésén munkálkodik, hanem elég nagy dobásra készül a mobil egészség- és fitneszalkalmazások terén.

heartblood

A kezelőfelületről közzétett képek alapján a Healthbook szembeötlő azonosságot mutat a viszonylag régóta elérhető Passbook elnevezésű appal. Minden elérhető funkció egy kártyalapot szimbolizál. Különféle egészségügyi és fitnesz adat feljegyzésére szolgálnak, úgy mint vérkép, pulzusmérés, napi folyadék, vérnyomás, fizikai aktivitás, étkezés, vércukorszint, alvás monitor, légzésfigyelés, véroxigén szaturáció és súly.

healthbook-book1 

A fitnesz adatok rögzítésénél nincs nagy újdonság a jelenleg is elérhető alkalmazások nagyrészt képesek erre. A fizikai aktivitás rögzítésére a megtett lépések vagy távolság és az elégetett kalóriák szolgálnak, a súly címszó alatt a megadott adatok alapján pedig BMI értékek és testzsír számításokra van lehetőség, és természetesen mindkét kategória esetében fejlődéskövetésre, akár grafikonokon. Mindez persze hasznos dolog, csak nincs benne semmi új.

fitness-1

A pulzus és a vérnyomás kategóriában már inkább találni újdonságot, méghozzá olyat, amire a nagy vetélytárs, a Samsung Galaxy Gear Fit, sem képes. Mert bár a pulzusmérés nem nagy durranás és már elég sok technikai lehetőség van rá, addig a vérnyomásmérés már nem ilyen egyszerű ügy. Az előrejelzés szerint az alkalmazás a szisztolés és a diasztolés érték rögzítésére is képes lesz, bár kérdéses, hogy ehhez milyen kiegészítő lesz csatlakoztatható segítségül, ami a fizikai mérést elvégzi.

Talán még ennél is fontosabb a vérértékek figyelése, vagyis a vérkép, a vércukorszint és a véroxigén szaturáció. Ami a vérképet illeti, zűrös a kórházakban elvégzett laborok különféle eredményeit rendezetten, összeszedetten kezelni és ez a funkció ebben segítene, bár nem tudni pontosan hogyan. A találgatások között szerepel, hogy az orvos által kiadott adatok rögzítése valamilyen módon, esetlegesen rendszerek összehangolásával, de nagyon őszintén ezt én a magyar viszonyokat szemlélve iszonyú távoli jövőben vagyok képes csak elképzelni. Annyira meg talán nem sokan elvetemültek, hogy egy vérkép összes adatát külön-külön begépeljék a telefonba.

hydrationrespiratory

A véroxigén szaturáció a véráramba kerülő oxigén mennyiségét rögzíti, de szintén homályos, hogy hogyan. 
Végül pedig eljutottunk a talán legfontosabb állomáshoz a vércukorszinthez. A cukorbetegség sajnos hazánkban is sok embert érint. Már több olyan alkalmazás is elérhető, ami ezen adatok rögzítésére szolgál, de egy-egy ilyen külön alkalmazást integrálni egy nagyobb rendszerbe igazán hasznos lehet. Különösen azon betegek számára, akiknek napjában többször is ellenőrizni kell az értékeit.

A napi folyadékfogyasztás rögzítése szintén nem újdonság az alkalmazáspiacon, ugyanakkor a légzésfigyelés egy érdekesebb dolog lehet, mivel egyelőre a piacon nem kapni egyetlen mobilhoz bármilyen módon csatlakoztatható mérőeszközt sem.

Az alvásfigyelés terén kíváncsian várjuk, hogy az Apple mivel áll elő, hiszen a FitBit és a Jawbone már képesek regisztrálni a villany lekapcsolásától akár azt is, hogy mikor kerülünk mély alvásba, vagy hányszor fordulunk meg éjjel, illetve, hogy mi a legalkalmasabb időpont az ébredésre. Számtalan app alkalmas különféle algoritmusok felállítására az alvásunkról. Tehát kérdéses, hogy az Apple ezen felül mivel fog előállni.

Az Healthbook-ba terveznek egy afféle összefoglaló lapot Emergency Card néven, ami a legfontosabb egészségügyi adatokat tartalmazza a felhasználóról vészhelyzet esetére az alap név, születési dátumtól a szem színen keresztül egészen a vércsoportig, sőt még azt is, hogy szervdonor-e az illető.

Már most látszik az, hogy egy igazi egészségügyi rendszert akarnak létrehozni, ami egyfelől egy kényelmes dolog, mert eddig sok funkció csak külön-külön, több alkalmazás használatával volt elérhető. A kényelem mellett az adatok összevethetősége is szempont, hiszen így kitűnhetnek olyan részletek, amik egészségügyileg jelentősek az adott illetőre nézve. Bár nagyon kérdéses, amit már feljebb is felvetettem, hogy milyen eszköz vagy eszközök szolgálnak majd az adatok rögzítésére, amit az alkalmazás aztán rögzít és feldolgoz.

A hírek szerint a különféle területekre neves és nagy tudású szakértői gárdát vontak be, tehát nagyon valószínű, hogy azért az előzetesen kiszivárogtatott adatok vázlatszerűek és az viszont kevésbé reális, hogy csak csupa olyan funkcióval jelennének meg, amire már korábban mások is képesek voltak, függetlenül attól, hogy rendszerbe integrálják mindezt vagy sem.   

Ugyanakkor, ami a ma Magyarországát és egészségügyi viszonyait illetik, nem árt szem előtt tartani, hogy ezt az egészet az Egyesült Államokban fejlesztik, vagyis még ott is gyerekcipőben járó kezdeményezés bizony sok időt fog igénybe venni, mire kis hazánkban is teljes körűen hasznosíthatóvá válik.

HasznaltAlma.hu

P.R


Kommentek megjelenítése