Apple Mac Pro (2013)

Tech Hírek   |   2013.12.27 - 15:42   |   Írta: H.A   |   2570

Az új Mac Pro egy teljesen új megközelítése az asztali számítógép fogalmának. Darth Vader fekete színű, szemetes kosárra (persze lehetne hengert, hajtőművet, stb-t mondani...mindenki válassza ki a neki tetszőt!) emlékeztető dizájnja előjelezheti az elkövetkezendő évtized személyi számítógépeinek jövőjét. Érezni, hogy ez a következő logikus lépés a méret minimalizálásban és a teljesítmény maximalizálásában. Természetesen a henger belseje is ugyanennyire úttörő technológiát rejt - viszont több mint valószínű, hogy nem éppen a kedves olvasó e gép célközönsége.

MacPro2013 1Ha összehasonlítjuk az előző generációval, a különbség több mint szembetűnő. Ugyanolyan vagy éppen jobb alkatrészeket tartalmaz az új, mégis mindezt tízszer kisebb helyen teszi! Kijelenthetjük, hogy a radikális dizájn váltásra szükség volt, a nagy doboz szerű dizájn már túlhaladottnak számít. Viszont mindkettő a professzionális felhasználók szegmensét célozta meg. Ez egyértelmű a beépítette alkatrészek és a sokkal durvább árképzés láttán - összehasonlíthatatlan a népszerű MacBook Air-rel vagy akár a 27 inches iMac-el.

 

MacPro2013 2

A 3000 dolláros belépő modell 256 GB SSD-t, 3.7 Ghz-es Intel Xeon E5 quad-core procit, 12 GB RAM-ot és egy AMD D300 FirePro GPU-t takar. Tehát összesen két egyezés a jelenlegi átlag felhasználóknak szánt Mac rendszerekkel: PCIe-be kötött SSD és a gyorsabb 802.11ac szabványt használó Wifi antenna. A következő szinten találjuk a 4000 dollárt kóstáló modellt ami a következőkből áll: 6 magos Xeon CPU, 16 GB RAM, AMD FirePro D500 videókártya és ugyanaz a 256 GB-os SSD. Választható extraként kérhetünk bele egy D700-as GPU-t és akár egy 12 magos CPU-t - természetesen az ár is ezen alkatrészek teljesítményének arányában növekszik. Továbbá, el ne felejtse senki aki egy ilyen beszerzésén gondolkozik, hogy a doboz csak ezt a "szemetes kukát" és egy tápkábelt tartalmaz! Tehát egeret, billentyűzetet mind-mind nekünk kell külön beszereznünk.

MacPro2013 3

Mindezen adatok megismerése után már nem meglepő, hogy az Apple minden lehetséges módon azt hangsúlyozza: ez a professzionális szintű asztali gépek jövője. Valamiért az almás cég, elsősorban a felső kategóriás film és zene készítőknek ajánlja, ugyanakkor én biztos vagyok benne, hogy a grafikus dizájnerek, web lap készítők, illetve bármilyen kreatív munkát végzők bőven megtalálják számításaikat ezzel a géppel.

MacPro2013 5

Az elülső (vagy hátsó, attól függ ki honnan nézi) panel rejti magában az össze csatlakoztathatósági lehetőséget. Négy USB 3.0, hat darab Thunderbolt2, ami három egyszerre futó 4K képernyővel is elbír - ebbe beleszámoltuk a HDMI 1.4 kivezetést is. Ettől a cégtől már megszokott módon, ide is elrejtettek egy kis felhasználóbarát okosságot. A portok környéke fényt bocsát ki, amikor elforgatjuk a gépet - így biztosítva hogy betaláljunk a jó helyre.
A gép apró mérete a kitűnő hűtés és jó hatásfok jelképe - a cég állítása szerint ez a modell sokkal takarékosabb, mint az előző, toronyszerű Pro sorozat. Ami biztos, hogy nagyon-nagyon halk, alig lehet hallani a ventillátorokat, pedig hőt azt értelemszerűen bőven termel. Okosan oldották meg a hő elvezetését, a ventillátorok a gép teteje felé fújják a forró levegőt, ami itt is távozik. Ha működés közbe fölé rakjuk a kezünket, érezhetjük is a meleg levegő áramlását.

MacPro2013 4

Na de a kérdés ami mindenkit foglalkoztat....valóban egy gyilkos teljesítményű erőgép az új Mac Pro? Nos, a pénzért amit az Apple kér érte, jobban teszi ha az. Mindenesetre a benchmark tesztekben hihetetlen pontszámokat ért el, keresztülhasítva videó enkódolási és egyéb feladatokon. Tulajdonképpen minden feladat teljesítésében köröket vert bármelyik felső kategóriás Windowst futtató konfigurációra, de azért vannak érdekességek. Egy régebb verziójú Photoshopot használva a várakozásokon alul teljesített. Aztán a két AMD D700 GPU remekül elbánt többszörös 4K videó streameléssel, vagy éppen a Final Cut effektjeivel, de ezek a kártyák mégsem az olyan 3D játékra lettek tervezve mint a külön erre a célra piacra dobott átlagosabb fogyasztóknak szánt más AMD vagy Nvidia kártyák. A jó öreg, benchmarkra sokat használt Call of Duty 4 2560x1440-es felbontáson 86.3 FPS-t engedett. Diablo III ugyanezen a felbontáson, szintén minden grafikai beállítást kimaxolva, ugyanennyi FPS-t engedett. Néhány a legújabb nagy teljesítményt igénylő játékok közül, mint a Bioshock Infinite vagy a Metro: Last Light, felbontás korlátozottak OS X alatt, így nem jók benchmark tesztre sajnos.

MacPro2013 6

Összegezve, a 2013-as Mac Pro egy professzionális igásló, belehelyezve egy igen hívogató, díjat érdemlő külsőbe. Ugyan nehéz szívvel lehetne csak ajánlani szélesebb közönségnek, mert mindenképpen okosabban is elköltheti a pénzét az átlagember, ha otthoni PC-t keres. Mindenesetre, meg tudom érteni azokat, akik nem tudnak ellenállni a hihetetlenül konvenció mentes dizájnnak és mindig a legszebbre és legerősebbre vágynak. Tegyük hozzá azért, hogy ha az alapmodell felszereltségét egy Windows PC-ben szeretnék megkapni, akkor sem fizetnénk sokkal kevesebbet. A profi felhasználóknak viszont a lehetőségek olyan széles skáláját nyújtja, hogy megéri már most elkezdeni spórolni rá.

Kapcsolódó cikkeke: Első benyomások a legújabb Mac Pro-ról

Mac Pro bemutató videó

Hamar megérkeztek az előrendelt Mac Pro-k


Kommentek megjelenítése