Egyes kártyákra kockázatot jelenthet a Walletban beállított gyors elérés

Tippek és trükkök   |   2019.05.28 - 06:57   |   Írta: H.A   |   6582

Erre érdemes figyelni mikor az Apple Wallet alkalmazását használod

Most, hogy hazánkban is elérhető már az Apple Pay május 21-e óta, a legtöbb felhasználó engedélyezte azt a kényelmi funkciót is a bankkártyája hozzáadása után, hogy telefon típustól függően az oldalsó illetve főgomb dupla megnyomására előugorjon a Wallet, benne a fizetéshez a bankkártyánk – és mellette adott esetben több más kártyánk is.

Ez néha problémát jelenthet, mert ha mondjuk elhagyjuk a készülékünket, akkor bár a bankkártyánkkal azonosítás nélkül nem fog tudni fizetni a nem becsületes megtaláló, de egyes hűségkártyáink QR-kódja már sok esetben használható hűségpontos vagy feltöltött egyenleggel történő vásárlásra. Nézzük, mit kell erről tudni, és mit tehetünk ellene!

Az első és legfontosabb kiemelni, hogy a bankkártyáink védve vannak, így azokkal a jelkóddal, Touch ID-val vagy Face ID-val történő azonosítás nélkül semmit nem lehet kezdeni.

A másik fontos dolog, hogy a dupla kattintásos megnyitáskor csak az olyan kártyáink jelennek meg, amelyek (elvben!) nem tartalmaznak kényes információt – mielőtt azonban továbblépnénk, itt kell tenni egy lényeges kitérőt.

Vannak ugyanis olyan kártyák, amelyek esetén azok kibocsátója nem állított be megfelelő biztonsági követelményeket, így azok megjelenhetnek a választható kártyák között még azonosítás nélkül is. Ilyen lehet egy viszonylag régi beszállókártya egy repülőúthoz, vagy valami hűségkártya, aminél például a vonalkódot olvassák le az adott üzletben.

A beszállókártyák esetén ott van általában a teljes nevünk és a foglalási szám, amivel már adott esetben le is lehet mondani egy repülőutat, bár ennek az esélyét nagyban csökkenti az, hogy egy “élő” beszállókártyát csak a becsekkolás után kapunk meg, ami pedig jellemzően maximum 48 órával az utazás előtt engedélyezett. Persze ettől még egy régebbi, de még a Walletban tárolt beszállókártyának a másik oldalán ott lehet a születési dátumunk és az utazáshoz használt okmányunk azonosítója is annak lejárati dátumával, ami már igencsak problémás lehet.

Nekem például ilyen az a két Wizz Air beszállókártyám, amivel annak idején Londonba utaztunk admin kollégával az Apple Watch legelső generációjának a kipróbálására, még 2015. április 10-én. Ezt a két beszállókártyát, és a “hátoldalukat” is gond nélkül meg tudom nézni.

 

Emellett viszont egyetlen régebbi és újabb beszállókártyám sem jelenik már meg a dupla kattintásos megnyitásnál, még azonosítás után sem, azokat csak a készülék zárolásának feloldása után, a Wallet appot megnyitva érem el. (Illetve nyilván ha engedélyezzük, akkor a beszállókártya megjelenhet időpont és helyszín alapján javaslatként a zárolt képernyőn is, de ez utóbbi már teljesen más kérdés.)

Szintén megjelenik a dupla kattintás után az App Store & iTunes kártyám (iTunes Pass), ami az aktuális, feltöltött egyenlegemet mutatja, illetve egy QR-kódot – de ezzel csak feltölteni tudna az egyenlegemre a nem becsületes megtaláló, arról vásárolni nem, feltölteni meg tuti nem fog. Ha meg mégis, akkor arra inkább nem mondanék semmit. 

Az így elérhető kártyákat egyébként nem tudja törölni az illetéktelen felhasználó, de azok adatait adott esetben meg tudja tekinteni – kivéve a bankkártyák esetén, mert azokhoz minden esetben szükséges az azonosítás.

Hogyan küszöbölhető ez ki?

A leginkább kézenfekvő dolog kitörölni az összes lejárt kártyát. Ez persze nem megoldás mondjuk az olyan hűségkártyákra, amelyek biztonsági szempontból nem megfelelőek, viszont használatban vannak.

A másik lehetőségünk a dupla kattintásos gyors megnyitás kikapcsolása. Ehhez menjünk a Beállításokban a Wallet és Apple Pay menüpontba, és kapcsoljuk ki az Oldalsó gomb dupla kattintása (illetve a Főgomb dupla kattintása) opciót:

 

Ezután a fizetéshez elegendő csak odatartanunk a készüléket, fel fog ugrani csak a bankkártyánk az azonosításhoz, de a többi kártya már nem.

Forrás: Szifon.com

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése