Night Sky・Watchlabor

Tesztek   |   2018.12.17 - 11:07   |   Írta: Ca$h   |   2260
17. dec Night Sky・Watchlabor

Oh azok a gyönyörű csillagok …

Gondolom nem vagyok egyedül amikor azt mondom, hogy az esti tiszta csillagos égnél kevés szebb dolog van a világon. Bizonyára mindenki szereti nézni őket, esetlegesen keresgélni a híresebb és könnyen meglátható csillagképeket. Az igazán fanatikus emberek (többek között a bátyám) még periszkópot is vásároltak, hogy egy kicsivel közelebb kerülhessenek a végtelen világűrhöz. Ha ismered ezt az érzést, akkor ezt az appot biztosan neked találták ki.

A Night Sky használható iPhone-on, iPaden és van egy kis kiegészítő funkció mindenki kedvenc Apple Watchjára is. Az alap koncepció az lenne, hogy a készülékekbe beépített GPS és gyorsulásmérő segítségével pillanatok alatt be tudja mérni, hogy pontosan hol helyezkedünk el éppen a csillagokhoz képest, hiába száguld őrületes ebességgel éppen a Föld a világűrben, a minden viszonylagos alapon pár másodperc alatt képes belőni nekünk 360 fokban a teljes világűr csillagépét. A látvány döbbenetes, szédítő és hihetetlenül látványos, mindenki kösse fel a gatyát, főleg amikor rádöbbenünk, hogy a csillagok bizony nem csak fent vannak az égen, hanem alattunk is és körülöttünk mindenütt.

Miután túlléptünk az AR (Augmented Reality) által nyújtott döbbenetes látványon, nem marad más hátra, mint az égbolt felfedezése, olyan csillagképeket fogunk látni amikről még soha nem is hallottunk, sőt mi több híresebb műholdakat vagy űrállomásokat is regisztráltak nekünk a készítők. Az előttünk feltáruló látvány letaglózó, hirtelen olyan aprónak érezzük magunkat amilyenek valójában vagyunk, annál talán picivel nagyobbnak, hiszen a teljes képhez képest még egy homokszem molekulájánál is kisebbek vagyunk és jelentéktelenek, de most inkább ne menjünk bele a filozófiai mélységekbe.

   

A Night Sky nem csak este működik és ahogyan írtam, nem csak az égbolton jelennek meg a csillagképek, éjjel nappal gyönyörködhetünk bennük, ott lesznek mindig körülöttünk, csak a villámgyorsan eltűnő aksi idő szabhat akadályt nekünk a tanulmányozásukban. Rátapizva valamelyikre pedig 3D kép jelenik meg a csillagokról és rengeteg hasznos információt is megtudhatunk róluk. A fizetős funkciókat megrendelve pedig még több lehetőségünk lesz elmélyedni a témában, többek között lehetőségünk lesz virtuális portálokat nyitni egy másik bolygóra, hogy felfedezhessük annak a felszínét és még számtalan egyéb érdekességeket is megtehetünk. Ennek a havi díja 2$ vagy 10$ évente. Az égbolt szerelmeseinek erőteljesen javasolt előfizetni erre, nem fogják megbánni. Az iOS 12 megjelenése óta már arra is lehetőségünk lesz, hogy kihasználva az intelligens Siri gyorsparancs funkciót, elmentsük a favorit csillagképünket – vagy bármi mást amit szeretnénk – és kedvünkre bármikor előhívhassuk a pontos helyét.

Az Apple Watchos változat sajnos erőteljesen korlátozott, első körben szükségünk lesz arra, hogy lássuk merre van a hold, felé fordulva megtapizva az órát fogja belőni magát a készülék. Innentől fogva már iránytűként fog működni, ami azért eléggé hasznos tud lenni bizonyos esetekben, mindemellett pedig pontok formájában látni fogjuk a híresebb csillagképeket, amikre esetlegesen rá is tudunk nagyítani akár 3D-ben is de lényegesebben korlátozottabb körülmények között mint telefonon vagy tableten. Kiegészítésnek nagyon jó tud lenni, főleg akkor ha beleszerettünk ebbe az egész feelingbe. Tekintettel arra, hogy ez itt a Watchlabor sajnos nem adhatok túl sok pontot az appra, lévén órán eléggé le van korlátozva az élmény, ennél azért többet vártam volna. De iPhone-on főleg iPaden az élmény döbbenetes és letaglózó, mindenképpen próbáljátok ki első körben az ingyenes verziót.

Szerintünk: 5/10

 

 

A játék ingyenesen letölthető az iTunes áruházból.


Kommentek megjelenítése