Galaxy S9+ kamerateszt / iPhone X összehasonlítás

Tesztek   |   2018.05.09 - 20:00   |   Írta: N Marcell   |   11400
09. máj Galaxy S9+ kamerateszt / iPhone X összehasonlítás

Megnéztük, mit tud a Galaxy S9+ híres-neves kamerája - az iPhone X-zel szemben is!

Az évek során a kamera a telefonjaink egyik legfontosabb elemévé vált. Mindenki szeretné a lehető legjobb minőségben megörökíteni a pillanatot, ezt pedig a gyártók is észrevették, így szinte mindegyik friss csúcstelefon promózását “az új, eddig sosem látott kamerával” kezdik (vagy ha nem is azzal kezdik, az első két-három pontban tuti benne van). Nos, a Samsung az idei Galaxy S9 bemutatójakor azt állította, hogy ők tényleg komolyat újítottak a telefonos fotózás terén, mivel a megszokott vérfrissítésen felül bevezették az eddig szinte sosem látott változtatható apertúrát (rekeszértéket), ami szerintük feje tetére fogja állítani a fényképezkedés élményét. Mikor véget ér az ígérgetés, mindenki elgondolkodik magában: jelent-e ez az újítás bármit is? A mobilos kamerák forradalmának kezdetét láttam most, vagy csak egy üres, haszontalan funkciót, amit a marketinggépezet hatalmasra fújt? Megéri Samsungra váltani az S9 kamerája miatt? Persze mi is kíváncsiak lettünk, úgyhogy ebben a tesztünkben a Galaxy S9+ kamerájára vetünk egy közelebbi pillantást. Almás oldalként itt még nem állhattunk meg, így az iPhone X-zel is összehasonlítjuk - lássuk, melyik csúcsmobil készíti a jobb fotókat. 

 

 

Ez a teszt inkább a képek minőségét fogja fej fej mellé állítani a technikai részletek helyett; az átlag felhasználó általában nem azért választ egy-egy telefont, mert a lehető legmodernebb és legtöbb megapixellel rendelkező kamera van benne, hanem mert szebb képeket tud készíteni, mint a konkurencia. Ennek jegyében nem is kezdek el specifikációkkal dobálózni, ha valaki tudni szeretné, mik a telefonok kameráinak legfőbb tulajdonságai, az a videóból megtudhatja. Inkább a különböző kameramódok képességeit és különbségeit szeretném ábrázolni. És igen, a Galaxy S9+ tényleg remek képeket csinál. Éles, megfelelően kontrasztos és jó a depth of field is - a színhűség viszont (a hardver hibáján kívül) meglepő módon eltér a valóságtól. Aki használt már újabb Galaxy telefont, az észrevette, hogy a képek készítése után a szoftver automatikusan “feljavítja” a képek színeit, így élénkebbek és gyakran telítettebbek, mint az, amit a szemünk lát. Aki pusztán az esztétikumra utazik, az könnyedén meg fog barátkozni az általam “Samsung-filternek” nevezett jelenséggel, de a realizmusra utazó fotósok a falba fogják verni a fejüket. A Pro Mode azért komoly segítséget tud jelenteni (ez az iPhone-okba is jól jönne), de ha nem szeretnénk a haladó beállításokkal szöszmötölni, akkor bele kell törődnünk az automatikus “szépítésbe”. A változtatható apertúra pedig sokat segít a rossz fényviszonyok között készült képeken, de a több fénnyel sajnos karöltve jár a rosszabb élesség is. Valamit valamiért, a helyzettől függően kell ezzel a beállítással is játszani. 

 

 

Normál kameramód

Ahogy az összehasonlításból is látszik, az iPhone X jóval színhűbb, elég csak a fűre pillantani. Az S9 már-már természetellenesen élénknek mutatja, míg az iPhone egy sokkal valósághűbb, sárgás árnyalatot örökített meg. A képek élessége szinte megegyezik, így ezen a téren nem tudok egyikbe sem belekötni, de az is látszik, hogy a Galaxy képén jobban kivehetők az árnyékos területek.

 

 

Közeli kép

A közeli képen még jobban kijön a színek közti különbség: a Samsung képe jobban simogatja az ember szemét a telt zöldekkel és hófehér levelekkel, de abban mindenkit biztosíthatok, hogy a valóságos virág sokkal inkább az iPhone által megörökített sárgás jegyeket viseli magán. Ugyanígy az élesség is jobb az iPhone képén, de felfedezhető rajta egy otromba fókuszhiba, ami nagyban visszavesz a kép overall minőségéből. 

 

 

Kép rossz fényviszonyok között

Sötétben az iPhone komoly hátrányban van, az f 1.5-tel szemben legalábbis mindenképp. Mind élességben, mind élénkségben lemarad a Galaxy nyitott kameralencséje mellől (mondjuk a rossz fényviszonyok mindig is az iPhone gyengéi voltak). A 2.4-es apertúra esetében azért megkérdőjelezhető a Samsung telefonjának fölénye, de a fókusz tartása mindenképpen jobban ment neki.  A depth of fieldet ilyen kevés fény mellett nem tudtam érdemben összehasonlítani. 

 

 

Portrémód

A Portrémódnál ismét komoly különbségekre lehet figyelmes az ember. A Samsung képe egy mosott, tompa hatást kap, ami merőben eltér az iPhone részletgazdagságától. Sajnos egyik telefon képére sem mondható, hogy tökéletes; az iPhone háttere ilyen világítási beállítások mellett kiég, a Samsung pedig több helyen rosszul fókuszált rá a témára (főleg a hajnál észrevehető). Ízlések és pofonok. Ha valakinek bejön a “mosott” S9 portré, akkor az elégedett lesz a telefonja által készített képekkel, de nekem személy szerint sokkal jobban bejön a pontos, részletgazdag iPhone-kép. 

 

4K/60fps videó

A 4K/60fps videó a végső példája a Samsung által megpiszkált színeknek. A videóban pontosan látható, mennyire kiég, szinte már fehér az amúgy világosbarna növényzet, míg az iPhone pontosan tudja tartani a természetben láthatő színeket. 

 

+1 slow-mo mód

Az S9 szériával került be a super slow-mo, ami 720p mellett akár 960 képkockát tud rögzíteni másodpercenként. Először is, lenyűgöző. Ismét furcsa belegondolni, hogy a néhány évvel ezelőtt elképzelhetetlen (vagy csak nagyon-nagyon sok pénzért elkézelhető) technológia egészen a zsebben hordozott telefonjainkig jutott. Másodszor is, még lehet fejlődni. A videók teljes mértékben élvezhetőek, de sajnos csak nagyon sok fény mellett lehet használható klipeket gyártani. Házon belül még napközben is esélytelen, mivel minden felvétel zajos és tompa - közvetlen napfényben kell forgatni. Emellett a 720p is érezhetően kevés, főleg az S9+ hatalmas Infinity Display-én. Ezektől eltekintve viszont nagyon szórakoztató és újító a super slow-mo mód. 

 

Az tény, hogy a Galaxy S9+ jó képeket készít. Nagyon jókat. Technikai szempontból lenyűgöző a kamerája, és a super slow-mohoz hasonló funkciók sokat színesítenek a telefon képességeinek palettáján. Minden fontos kameramód megvan, a felhozatal több mint elég. Remek élmény fényképezni vele, amiből csak a néha-néha túltolt színkorrigáció tud elvenni, viszont ha az ember szemét nem zavarja az ilyesmi, akkor végképp élvezet használni az S9 kameráját. De. Szerintem csak a változtatható rekeszérték és egy-két jópofa trükk (ebbe az AR Emoji nem tartozik bele, az borzalmas) miatt nem éri meg váltani. iPhone X-ről biztos nem, de még az S8-ban sem lennék biztos. Az S9 kitűnik a mobilpiac versenyzői közül, viszont ha valaki nem lett egyből szerelmes az apertúraváltoztatásba, akkor nem nyújt annyit, hogy instant buy legyen. Persze ez az ember személyes véleményén dől el, ahogy ez több képen is látszott: kinek a mosott portrémód és az élénk színpaletta tetszik, kinek a részletes portré és a tompább, realisztikusabb színek.

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése