Megéri az árát az Apple Watch Series 3?

Tesztek   |   2017.10.13 - 16:00   |   Írta: Zoltan C   |   29618
13. okt Megéri az árát az Apple Watch Series 3?

Két héttel ezelőtt az új iPhone-okkal együtt debütált az Apple Watch Series 3 és mi tagadás...izgalmasabb hardver, mint egy iPhone 8.

A Series 3 érkezésével érdekes módon, nem a Series 1, hanem az Apple Watch Series 2 tűnt el a hivatalos kínálatból. Így a két forgalmazott modell között van egy jó 80 dolláros különbözet. Hogy megéri-e? A 9to5mac tesztere pár hetet töltve a legújabb almás okosórával, egyértelműen a Series 3 mellé tenné voksát. Most ennek a tesztnek a magyar változatát olvashatjátok, némi kiegészítéssel.

Régebben ez nem lett volna ennyire egyszerű döntés, mivel az Apple Watch Series 1 és Series 2 tulajdonképpen ugyanaz a készülék volt, leszámítva a vízállóságot és a GPS-t. Viszont most már sokkal szignifikánsabb különbségek vannak a két készülék között. Lássuk hát, mit is jelent ez a mindennapi használhatóságot tekintve!

Sebesség

Az Apple PR csapata az új okosórájukkal kapcsolatban egyértelműen az LTE képességet igyekezett az arcunkba tolni. Ami valljuk be, nagyon futurisztikus érzés tud lenni és nagyon jó, hogy van - részleteiben erről majd később szólok. Viszont, ami a legszembetűnőbb az egyértelműen a sebesség. A mostani dual-core S3 chip 70%-al gyorsabb az előző modell szintén dual-core S2 processzoránál. Új a Wi-Fi chip is, ez a W2 nevet kapta a keresztségben. Ez felel, mind a Wi-Fi, mind pedig a Bluetooth-ért. Az Apple az új chipnek köszönhetően 85%-al gyorsabb vezetéknélküli sebességet és 50%-al jobb energiahatékonyságot ígér. Ha nem használjuk orrba-szájba az LTE-t, akkor valóban jelentősen javult akkuidőt tapasztalhatunk. Miközben egyébként az is igaz, hogy a WatchOS 4 sokat javított az optimalizáltságon, a sebesség különbség nagyja mégis csak a gépház megpiszkálásának köszönhető. Röviden: a Series 1 a Series 3-hoz képest egy lassú, ódon valaminek hat. Szép és jó dolog az LTE, de ezt a készüléket a teljesítménye adja el valójában.

Nem csak az egész UI lett pörgősebb, hanem az appok is jóval hamarabb betöltenek, ezáltal szívesebben is használja őket az ember.

LTE

Ahogyan arról már korábban szó volt, az LTE valóban nagy dobás ezen a szinten. Ez a "menőség faktor" is hozzá fog járulni ahhoz, hogy szépen fogyjon a Series 3. Ezentúl otthon hagyhatjuk az iPhone-t, ha futni megyünk, miközben mégis tartjuk a minimális kapcsolatot a világgal. Lemerült az iPhone? Még mindig tudni fogjuk mivel a segélyhívót tárcsázni...és így tovább, naphosszat lehetne sorolni az előnyöket.

Természetes, hogy elsőre minden Apple Watch felhasználónak az iPhone-mentes edzések jutnak eszébe, hiszen mégiscsak a Watch fitnesszaspektusa a leghangsúlyosabb. Na de, mi van az olyan felbecsülhetetlen dolgokkal, mint például több értékes időt tölteni a családunkkal?

Sokunk érez csillapíthatatlan vágyat, hogy percenként csekkolja iPhone értesítéseit. Ráadásul ez alól azon pillanatok sem kivételek, amikor valójában száz százalékban az előttünk lévő emberre kellene koncentrálni. Párunk szeretné mondjuk megbeszélni a hétvégi terveket, de mi inkább az iPhone képernyőjét nyomkodjuk, a vége pedig egy jó nagy sértődés - többségünk úgy gondolom volt már hasonló szituációban. Ezen valamennyit enyíthet az Apple Watch. Most ez még tovább fejlődött azzal, hogy a telefont otthon vagy a kocsiban hagyhatjuk, hiszen kapunk mostantól celluláris konnektivitást is.

Remekül sikerült egyébként a két készülék összehangolása, a Watch is iPhone-unk telefonszámát fogja használni.

Joggal merül fel a kérdés, nem gyilkolja az akksit az LTE? A 9to5mac-nél ennek is utánamentek. A teszter az autójában hagyta almás mobilját, majd egy 1,5 mérföldes sétára ment, hogy tesztelje az LTE konnektivitást. Remekül működtek a hívások, szép, tiszta hangja volt a beszélgetéseknek. A vonal másik végén lévő személy egyszer sem tudta volna megmondani, hogy most vele valaki egy Apple Watch-on keresztül telefonál. Három, egyenként 3-4 perces hívás történt. Mindemellett a teszter zenét streamelt az új Radio app segítségével (watchOS 4.1 beta) és a sétához a GPS-t is használó Nike+ Run Club app is futott. 30 perc ilyen használat után 100 %-ról 72%-ra esett az okosóra töltöttsége.

Ez bizony jelentős csökkenés, mindenesetre nem is tér el azoktól a paraméterektől, amit az Apple a saját honlapján megadott.

16 Gb tárhely

Minden LTE-vel szerelt Apple Watch Series 3 16 gigabájtnyi tárhellyel érkezik, ami pontosan a duplája annak, amit anno a Series 1 kapott. Ez az extra tárhely leginkább azért hasznos, mert offline magunkkal vihetjük zenéinket, anélkül, hogy nálunk lenne iPhone-unk.

Barometrikus magasságmérő

Ismét egy olyan fejlesztés ami azt szolgálja, hogy hátrahagyjuk az iPhone-t edzéseink alkalmával. Végre az Apple Watch önmagában is képes mérni a magasságváltozást. Aki kicsit is komolyabban gondolja az aerob mozgásformákat, annak ez egy remek kiegészítő adat.

Zene és rádió stream

A WatchOS 4.1 béta verziója teljesen átalakítja a Watch zenei kínálatát. Az új Zene appból az LTE-nek köszönhetően streamelhetjük az egész Apple Music zenei katalógust bárhol is vagyunk. A teljesen új Radio appban pedig élőben streamelhetünk rádióállomásokat, ebbe beleértve stílus, illetve előadó specifikus adókat is.

Itt is egy videó, ami részletesebben mutatja a zenei újításokat:

Siri

Az Apple Watch történetében először, Siri beszél is. Direktben, a Watch hangszórójából vagy akár a párosított Bluetooth fülesen keresztül is tudja osztani az észt. Most, hogy végre van feedback is Siri részéről, sokkal komplettebbé vált az egész élmény, közelebb érezzük magunkat a teljes iOS verzióhoz. Ismét ki kell emelni a sebességet, ami miatt igazán élvezetes Sirit használni a Series 3-on.

A watchOS 4-nek köszönhetően, SiriKit is került az Apple okosórájára, ezzel a jegyzetek és egyéb teendőkkal kapcsolatos appokat kezelhetünk. Interakcióba léphetünk olyan külsős appokkal, mint például a Things 3, csupán a hangunkat használva.

Explorer óralap

Aki az LTE-vel szerelt Series 3-at választja, az most ingyen hozzáférhet az exkluzív Explorer óralaphoz, ami kifejezetten jól megy az LTE modellek oldalán található piros pöttyhöz.

Sport Loop

Több színben megérkezett az új Sport Loop szíj kifejezetten a Watch Series 3-hoz. Számos szempontból is ez az egyik legjobb Apple óraszíj, mivel:

  • rendkívül egyszerű fel- levenni
  • légáteresztőbb a hagyományos Sport pántoknál
  • meglepően hamar megszárad

Ami jó, hogy maradt

Fontos megemlíteni azt a jó pár hasznos cuccot, ami a Series 2-ből át lett emelve, viszont a továbbra is kapható Series 1 nem tud:

  • második generációs OLED Retina kijelző
  • 50 méterig vízállóság
  • GPS (Series 3-ban már GLONASS is!)
  • kerámia hátsó rész (csak az LTE verzió esetében)

Mi az, ami nem annyira jó?

Hívások megszakadnak

Már a legeslegelső teszteken előjött, hogy valami nem döfi az LTE kapcsolattal. Teszterünk is tapasztalta párszor, hogy megszakadnak a hívások, akármelyik fél tárcsázott. A probléma orvoslható volt az Apple Watch appon keresztül, ha a szolgáltatót eltávolítottuk, majd újra hozzáadtuk. Csupán néha megeső kellemetlenségről van szó, de az Apple-től korántsem ezt várnánk.

Jóllehet, a friss és ropogós watchOS 4.1 az Apple várakozásai szerint megoldja a problémát.

Ja igen, mielőtt elfelejtem...az LTE nincs ingyen! Még egy bőrt lehúzhatnak rólunk kedves szolgáltatóink.

Piros Digital Crown

Piros lett az oldalt lévő tekergethető vezérlő. Ez sok dizájnra érzékeny embert zavarhat, hiszen jó pár szíjhoz például furán fest az a nagy pötty a készülék oldalán. Ráadásul, fura döntés ez egy olyan cégtől, ami a Watch-ot a divat és személyre szabhatóság mintapéldájaként akarja eladni. A piros pont egyébként csak az LTE-vel szerelt verziókon van.

Vaskosabb, mint a Series1

Nem nagyon lehet erre mit mondani, a több funkció ilyen áldozatokkal jár általában. Egészen konkrétan 10,5 mm áll szemben 11,4 milliméterrel, furcsa lehet talán, de érezni a különbséget.

LTE és a harmadik feles appok kálváriája

Általánosságban sem lehetünk túlzottan elégedettek a watchOS appok kínálatával és minőségével, viszont egyedül a Shazam az eddigi egyetlen harmadik feles app, amelyik támogatja az LTE-t. A külsős appok többsége továbbra is egy iPhone-t vagy Wi-Fi kapcsoaltot követel tőlünk.

Az LTE gyilkolja az akkuidőt

No shit, Sherlock! - modaná az angol ugye. Viszont, a vártnál is gyengébben bírja az extra terhelést az akksi. Még az Apple saját dokumentumaiban is csupán egy óra beszélgetési idő szerepel LTE-t használva. Ugyanakkor való igaz, kevés ember pofázna egy óra hosszát az okosóráján.

A realitás valószínűleg az, hogy a Series 3 vásárlók inkább csak egyfajta extraként fognak az LTE-re tekinteni és nem olyasvalamira, amit 0-24 használnának.

Végre félretéve kicsit az LTE témakörét, általánosságban elmondható, hogy a Series 3-nak van messze a legjobb akkuideje az eddigi modellek közül. Nagyban köszönhető ez - a cikk elején már emíltett - W2 chipnek. Általában 1,5 napot bírt a készülék a teszternél, mielőtt jelzett, hogy ideje tölteni.

Akit érdekel további részleteiben a Series 3 és 1 közti különbségek, illetve a fentebb leírtakat mozgóképen is látná és hallaná, annak erősen ajánlott az alábbi videó. Pár fontos tanulság a videóból:

  • a bootolási idők között fényévek vannak
  • szintén a stock appok töltési idejét tekintve
  • egy tíz perces telefonhívás mínusz 9% töltöttséget jelent
  • hallhatjuk Sirit

Természetesen nálunk a boltinál jóval kedvezőbb áron megkapod a legújabb és korábbi Apple Watch modelleket is!

Forrás: AppleRider / 9to5mac.com


Kommentek megjelenítése