Ezért nyírta ki az Apple az iPhone X-et

Tech Hírek   |   2018.10.08 - 15:00   |   Írta: N Marcell   |   20110
08. okt Ezért nyírta ki az Apple az iPhone X-et

Teljesen logikátlan lépésnek tűnik? Olvasd el a cikket, és gondold meg újra.

Az iPhone XS és XS Max bemutatkozójakor az Apple csöndben meggyilkolta az iPhone X-et. A közönség el volt foglalva a kamerafrissítéssel, az A12-es processzorral és az ismét színes iPhone-okkal – senkinek sem tűnt fel a tavalyi csúcsmodell halála. Márpedig a X - az SE-vel és a 6S-sel egyetemben - szempillantásra kikerült a hivatalos felhozatalból, így megszűnt az Apple-ön keresztül történő forgalmazása. Az SE és a 6S már több mint két évesek, és ezzel nincs probléma, hiszen teljesen érthető az öregedő készülékek eltávolítása; az iPhone X eltűnésének hallatán viszont sokan felvonhatják a szemöldöküket. Az iPhone X csak egy éves, és még mindig egy fantasztikusan jó telefon. Hiszen a 7 még mindig forgalomban van, mi baj hát a X-zel? Kezdjük az elején. 

Az iPhone X 2017 őszén mutatkozott be az iPhone 8 és az iPhone 8 Plus mellett, a kerettelen trend egyik korai megtestesítőjeként. Jelentőségét talán a notch mutatja meg a legjobban: az Apple a kijelzőbe nyúló kameraszigettel oldotta meg a dizájnt, ami egyből rengeteg gúnyolódás és meme alapjául szolgált – mégis, 2018-ra szinte az összes nagy mobilgyártó áttért a hasonló kivitelezésekre. Ráadásul még a notch-csal is az egyik legjobban kinéző kerettelen telefon, amit piacra dobtak. A telefonba A11-es chip került, ami játszi könnyedséggel gyorsult le szinte mindenkit.  Az új dizájnon és a processzoron felül még talán a kijelzőt érdemes megemlíteni, ugyanis az iPhone X OLED-del debütált, az Apple felhozatalában egyedülálló módon. Ezek azok a tulajdonságai, amik miatt sokan úttörő telefonnak nevezik az iPhone X-et – és valószínűleg ez az, ami miatt oly korán búcsúznunk kell tőle. 

 

 

 A X minden szempontból egy remek telefon. Valószínűleg még éveket kell várni arra, hogy az Apple egy ehhez hasonló mértékű változtatást eszközöljön az iPhone-okon. Mindössze egyetlen hibát róhatunk fel az amúgy szinte tökéletes telefonnak: az 1000 dolláros árcédulát. És mégis, a X remekül teljesített a kasszáknál is, elképesztő mennyiségű pénzt hozva az Apple konyhájára. Az embereknek tetszett az új dizájn, a bika processzor, a kerettelen kijelző és a fejlesztett kamera, így a magas ár ellenére is bevásárolták magukat az iPhone X-élménybe. 

Így érkezünk el napjainkig. Megjelent az iPhone XS és XS Max (az iPhone XR-t egyelőre hagyjuk, hiszen az még itthon nincs forgalomban), az iPhone X-nek pedig leáldozott. Már nem gyártanak többet belőle, pedig árusítása hosszú távon is tökéletesen megérős volna: az erős hardvernek és a technológia jelenlegi helyzetének köszönhetően akár 5-6, merészebb becslések alapján akár 7-8 évig is támogatva maradhat (emlékezzünk csak, az iPhone 5S még mindig kacagva futtatja az iOS 12-t). Még évekig maradhatott volna a kínálat része, azonban van egy komoly hibája, ami miatt az Apple kénytelen volt sürgősen eltávolítani. Nos, ahogy írtam, az iPhone X egy úttörő telefon volt. 

Túlságosan is úttörő.

Nézzünk szembe vele, az iPhone XS nem hozott nagy újítást. Sőt, szinte alig hozott újítást. A nagyobb változaton és a jobb kamerán felül alig van valami, ami említésre méltó. Ha az iPhone X a felhozatal része maradt volna, jelentős árcsökkenésen kellett volna átesnie, hogy a XS elindulhasson az 1000 dolláros (vagy 380 000 forintos) kezdőáron; akkor pedig ki lenne az a bolond, aki a picit jobb kamerás telefont veszi, amikor komoly pénzeket spórolhat az előző generációval? Még a kinézetük is majdnem teljesen megegyezik, villogni sem lehet igazán a 2018-as csúcsmodellel. A techóriás kénytelen volt hát selejtezni a X-et, hogy maximalizálja a profitot, amit a vásárlóiból ki tud nyerni. 

 

 

Még az is benne van a pakliban, hogy az iPhone X a XS és a XS Max mellett is megférhetett volna, ha nem készül el az iPhone XR. A XR lecseréli a prémium felépítést egy kevésbé minőségire (ami egyébként még mindig elég prémium) egy alacsonyabb árért (ami még mindig elég magas). Egy az biztos: szigorúan az ár-érték arányt nézve jobban megéri, mint a XS és nagytesója, a Max. Az iPhone X viszont tönkretette volna az Apple tervét, hiszen szabotálná a saját eladásait vele. Miért venném meg az iPhone XS-t, ha az iPhone X szinte ugyanazt tudja, de olcsóbb? És miért venném a XR-t, ha egy pici ráköltéssel megkaphatom a prémium csomagot? Az iPhone X egyszerűen nem passzol az Apple profitmaximalizálásra kihegyezett felhozatalába, így mennie kell. Egyszerűen túl úttörő volt. Az Apple minden erejét belefektette az iPhone-ok új generációjának első képviselőjébe, és nem maradt elég spiritusz idénre. 

Szerintetek helyes döntés volt az Apple részéről az iPhone X nyugdíjba küldése? 

 

Borítókép forrása: Engadget 

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése