Három termék, amikről el sem hinnéd, hogy valamikor az Apple gyártotta!

Tech Hírek   |   2018.08.15 - 19:30   |   Írta: SzavaRicsi   |   4762
15. aug Három termék, amikről el sem hinnéd, hogy valamikor az Apple gyártotta!

Olyan cuccokat gyártott az Apple a kilencvenes években, hogy az állad is leesik tőlük!

Sokan tudjuk, hogy Steve Jobs élete során nem állhatott mindig az Apple élén. A társalapító és a cég ikonikus alakja – meg úgy az egész tech világé – 1985-ben volt kényszerű elhagyni a vállalatot, amelynek igazgatótanácsa inkább John Sculleyt látta szívesen a főnöki székben, mint az egész Apple megálmodóját.

A Sculley-korszak azonban nem úgy sikeredett, ahogyan arra számítottak. Az Apple kilencvenes évekbeli kínálata nagyon jól bizonyítja, hogy az új vezér teljesen más jövőképet képzelt az almás cégnek, mint Jobs. A döntés ellenére mégis az utóbbi víziója tűnt életképesnek, míg Sculley irányítása közel csődbe vitte a vállalatot.

Mindenesetre 1996-ban Jobs visszatért az Apple-höz, hogy a termékkínálat nagyrészét rövid időn belül a kukába vágja, a fejlesztőket pedig arra utasítsa, hogy a megmaradt néhány termékre összpontosítsák az erőforrásaikat. A Sculley idejében indított, de a Jobs által eldobott termékek között találunk néhányat, amelyről mai szemmel alig hiszünk el, hogy valaha a cupertinói tech cég gyártmánya volt.

1986 – Apple Collection

Manapság már elég sok cégnek vannak ilyen-olyan kacatjai, ami plusz profitot hoz a konyhára. A nyolcvanas évek közepén az Apple komolyan ráállt erre a stratégiára, és elindította az „Apple Collection”-t.

Az elsősorban az öltözködésre kiélezett termékvonalon nem csak „I love my Mac” feliratú felsők, de almás gyártmányú órák, szörf vitorla, játékkamion, bögre és rengeteg egyéb kacat szerepelt. Sculleyék valószínűleg hatalmas összeget költöttek erre a próbálkozásra, de hamar egyértelművé vált, hogy az embereket inkább az Apple kütyüi foglalkoztatják, mint a ruhák és a bögrék.

1994 – Apple QuickTake

Elképesztő, hogy a kilencvenes évek közepén még saját digitális kamerája is volt a Apple-nek. A Fujifilmmel és a Kodakkal közösen fejlesztett digitális fényképező talán nem is volt annyira rossz próbálkozás, hiszen akkoriban még eléggé gyerekcipőben volt a fotózás ezen iparága. Azért vicces, hogy akkoriban egy 0,3 megapixeles géppel próbálkozott az Apple, amelyre 320x240-es felbontású képből 32, míg 640x480-asból csupán 8 fért egyszerre. Visszanézni csak a számítógépeken lehetett a képeket, mivel erre alkalmas képernyő nem került a QuickTake-re, de előnyként írható fel, hogy könnyű volt a csatlakoztatás egy Mac számítógéphez.

Í
Egy QuickTake-kel készült kép.

A QuickTake legnagyobb hibája talán a név volt, ugyanis hamarosan a Kodak, a Fujifilm, a Canon és a Nikon is beszállt a digitális fotózásba, a fogyasztók pedig inkább használtak azokat a gépeket, amik a témában tapasztaltabb gyártóktól származtak.

1993 – Apple PowerCD

Talán az iPod elődje? Nem. Az Apple hordozható CD lejátszója valami teljesen más volt. Akkoriban már javában élt a discman-láz, az Apple hasonló külsejű eszköze pedig már a megjelenésekor elavultnak tűnt. Igen ám, azonban az általános zenehallgatás mellett az Apple lejátszója akár egy külső lemezmeghajtóként is működött, ha hozzákötötték egy Mac számítógéphez. A PowerCD nem csak a zenékkel, de az általános adatokkal is megbirkózott a CD-ken, így amolyan kettő az egyben kütyüként robbant be a köztudatba. Az akkori PowerBookokban ráadásul nem is volt CD lejátszó, így a PowerCD fontos kiegészítőnek bizonyult rengeteg felhasználó számára.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése