Tim Cook felemelkedése képekben

Apple Hírek   |   2016.01.31 - 21:43   |   Írta: Zoltan C   |   4027
31. jan Tim Cook felemelkedése képekben

2011 augusztusában Tim Cook színre lépett, mint a világ egyik legértékesebb cégének vezérigazgatója ‒ azóta pedig már át is vette az első helyet a cég.

Eleinte sokan kételkedtek, vajon be tudja-e tölteni mentora és barátja Steve Jobs helyét megfelelően? Az eredmények végül őt igazolták, a cég továbbra is képes az innovációra, az iPhone sikersztori pedig sosem látott csúcsokat döntöget. Általában azok kérdőjelezték meg anno Cook alkalmasságát, akiknek fogalmuk sem volt arról, hogy Tim már hosszú évekkel a kinevezése előtt fontos stratégai döntések részese volt és nélküle nem tarthatott volna ott a cég a múltban sem, ahol. 

Most pedig ideje belekezdeni a képsorozatba!

Timothy Donald Cook Mobile-ban, Alabama államban született 1960. november elsején. A közeli Robertsdale-ben nőtt fel, itt végezte a középiskolát is.

Apja, Donald Cook hajógyári munkás volt. Anyja, Geraldine Cook pedig egy gyógyszertárban kereste a kenyérre valót.

1982-ben végzett az alabamai Auburn University-n, ipari mérnök diplomát szerezve. (A kép természetesen nem akkori, csupán illusztráció.)

Közvetlenül a diploma megszerzése után, el is tudott helyezkedni az IBM akkor még újnak számító PC részlegénél ‒ ekkor még a Microsoft Windows a fasorban sem volt. Egészen az észak-amerikai régiós vezetőségig vitte. (A kép PHOTOSHOP, amit egy jópofa twitterezőnek köszönhetünk.)

1996-ban félrediagnosztizálták szklerózis multiplexszel ‒ ez az esemény állítása szerint teljesen megváltoztatta életfelfogását. Azóta nagy adakozóvá és adománygyűjtővé vált, például még motorversenyzik is, ha jó ügyet szolgálhat vele.

1994-ben otthagyta az IBM-et és operatív igazgató lett egy Intelligent Electronics nevű cégnél. 1997-ben ismét váltott, hogy ismét egy felsővezetői posztot töltsön be, ezúttal a Compaqnál, akik akkoriban az egyik legmenőbb PC gyártók voltak.

Mindeközben Steve Jobs visszatért az Apple-höz. A régi-új vezérigazgatónak pedig eltökélt szándéka volt, hogy kihúzza cégét a gödörből ‒ ehhez elengedhetetlen volt a vérfrissítés.

Jobs megkeresésére Cook szinte azonnal igent mondott és mint felelős alelnök kezdett az Apple-nél. Ma már furán hathat, de akkoriban ez egy nagyon rizikós lépésnek számított. A biztosból az igazi lutriba ugrott Tim. Később így emlékezett vissza arra a bizonyos sorsfordító meetingre:

Minden racionális érv a Compaq mellett szólt, mindenki azt tanácsolta nekem, hogy az anyagi előnyök miatt egyértelműen ott kell maradnom. Azon a bizonyos napon 1998-ban, inkább az ösztöneimre hallgattam. Nem telt el öt perc sem a Steve-vel folytatott első meetingem után, és máris minden észérvvel szembemenve az Apple-höz akartam csatlakozni. Azt sugallta a belsőm, hogy egyszer az életben adatik meg a lehetőseg egy olyan kreatív géniusszal együtt dolgozni, mint Steve és vezetőség tagjaként életet leheljünk egy remek amerikai cégbe.

Jól illusztrálja a helyzetet Michael Dell 1997-es kijelentése: "Ha én lennék Jobs, lehúznám a rólót és visszaadnám a befektetők pénzét."

Cook első intézkedéseinek egyike volt az Apple saját gyárainak és raktárainak eladása, mindezeket pedig szerződött felek révén pótolta. Ezzel elérte, hogy nagyobb méretekben és gyorsabban tudtak termelni.  Tim egyszer a tejiparhoz hasonlította munkáját. "Ha a lejárati időn túl vagy, akkor probléma van." Hát jó.

2005 elején olyan kritikus megállapodásokat ütött nyélbe, amik nélkül ma sehol sem lenne az Apple. Például leszerződött flash memóriák gyártóival, amik később az iPhone és az iPad alapját képezték.

Cook előrelátása később hatalmas előnyt jelentett cégének.

Köszönhetően vállalatirányítási szakértelmének, csillaga gyorsan emelkedett a cégen belül. Töretlenül haladtak a növekedés és hatalmas profitok felé, ebben Cooknak elvitathatatlan érdemei voltak.

Ahogy nőtt Tim befolyása, úgy ismerte meg mindenki kegyetlen, folyamatosan mindent megkérdőjelező stílusát, többórás meetingjeit, és az emailjeit, amit akár hajnali háromkor is küldhetett ‒ természetesen választ is várva rá.

2007-ben bemutatásra került az iPhone, a készülék, ami szó szerint mindent megváltoztatott.

Ugyanebben az évben, Jobs még feljebb tette Timet, ezúttal már operatív igazgatóként számított rá. A belülről jövő pletykák szerint ekkora már gyakorlatilag ő vezette a céget, Jobs már csak a végső döntéseket hozta meg a termékek felett.

Mint operatív igazgató egyre többet jelent meg nyilvános eseményeken.

2009-ben átmeneti vezérigazgató lett, mivel Jobs egészségügyi okokból kényszerpihenőre kényszerült. Az alapítót már 2003-ban áttétes hasnyálmirigy rákkal diagnosztizálták.

Még ugyanebben az évben hősünk fel is ajánlotta mája egy részét mentorának, de az hallani sem akart erről. "Sosem fogom megengedni, hogy ezt tedd. Soha" - mondta Steve.

2011 januárjában ismét ideiglenes vezérigazgató lett a jó öreg Timből ‒ nem meglepő módon, szintén Jobs romló egészségügyi állapota miatt. Augusztusban Jobs be is jelentette visszavonulását rendkívül gyorsan romló állapota miatt, így a vezetőség gyorsan ki is nevezte Tim Cookot állandó vezérigazgatóvá.

2011 októberében végül Steve Jobs szervezete feladta a harcot a rákkal, Cook ezért elrendelte az Apple Campus zászlóinak félárbócra eresztését.

Bizony sokan úgy vélték, túl nagy lesz rá a kabát. Nagy volt a bizonytalanság a befektetők és a közvélemény részéről a jövőt illetően.

Cook végül egy sima, hibátlan átmenetet biztosított. Életben tartott minden szép Apple hagyományt ‒ beleértve a rock sztárok megjelenését is az Apple eventeken.

És persze: "One more thing"

Némi földindulás volt azért alatta is. Például Scott Forstall (az iOS részleg alelnöke) 2012-ben távozott.

Egy biztos, Cook igyekszik a magánéletét minél inkább a nyilvánosságtól elzártan tartani. Tudjuk róla, hogy szeret kirándulni, biciklizni és a fitneszt sem veti meg úgy általában, de sosem jár le az Apple házi kondijába és soha semmit nem oszt meg az otthoni életéről.

2014-ben viszont felvállalta másságát. Így a mai napig ő az egyetlen, nyíltan meleg olyan cégvezér, akinek cége a Fortune 500-as listáján is szerepel.

2015-ben kijött az Apple Watch, az első teljesen előzmény nélküli, poszt Jobs-érabeli termék. Bebizonyosodott, Jobs után is van innováció.

Ma a világ legértékesebb cége az Apple ‒ szédületes 523 milliárdot ér. Tim Cook vagyonát 400 millió dollárra becsülik. 2015 márciusában bejelentette: jótékony célra szeretné fordítani vagyonát.

A többi pedig már legenda, ahogy modani szokták.

Forrás: businessinsider.com


Kommentek megjelenítése