Nem az Apple adta el az első iPhone-t!

Apple Hírek   |   2016.06.28 - 20:38   |   Írta: ARPII   |   4698
28. jún Nem az Apple adta el az első iPhone-t!

Az iPhone márkanév hosszú utat járt be mire az Apple-höz került.

Az iPod és iMac elnevezés az Apple-höz köthető, hiszen ők voltak azok, akik először dobtak piacra készülékeket ilyen névvel. Az iPhone-ról azonban már nem mondhatjuk ezt el, annak ellenére sem, hogy ez a cég legsikeresebb készüléke. Az iPhone, mint név ugyanis már létezett az Apple 2007-es iPhone-ja előtt is!

Történetünk 1998-ra nyúlik vissza egy kaliforniai céghez, név szerint, az InfoGearhöz. A cég akkoriban internetképes, érintőkijelzővel ellátott telefonokat gyártott. Persze, ezek nem okostelefonok voltak, legalábbis nem a mai fogalmaink szerint. Ez a korai, InfoGear-féle iPhone ugyanis asztali telefon volt. A 640x480-as monokróm érintőpaneles kijelzőhöz stylus járt, alulról kihúzható QWERTY billentyűzettel, valamint web- és e-mail hozzáféréssel rendelkezett. A készülék 2 MB-os tárhelye elegendő volt 200 e-mail cím tárolására. A telefonért akkoriban megközelítőleg 500 dollárt kértek, és ezen felül még külön díjat kellett fizetni az internetelérésért, ami havi 9,95 dollárnál kezdődött. ( 19,95 dollárért már korlátlan adatforgalmat kaphattunk.)

Bár ezek alapján úgy látszott, hogy az InfoGear iPhone-ja megelőzte korát, de egy 1999-es újratervezett modell után, a cég mégis leállt a készülékek gyártásával. A 2000-es évek elején a céget felvásárolta a Cisco System (a világ akkori legnagyobb hálózati cége), így az iPhone elnevezés is gazdát cserélt. A Cisco pedig a 2006-tól piacra kerülő VoIP telefonját illette Linksys iPhone névvel.

Steve Jobs 2007-ben részt vett az éves Macworldön, ahol bejelentették az első Apple iPhone-t. Ezután a Cisco, mint az elnevezés jogutódja, egyből be is perelte a cupertinói céget a márkanév megsértéséért. A jogvitát azonban sikerült még peren kívül rendezni, azelőtt, hogy az első Apple-féle iPhone elérte volna a boltok polcait 2007 júniusában. A névről kötött megállapodás pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra, az azonban biztos, hogy az Apple és a Cisco egy igen érdekes megállapodást kötött, miszerint mind a két cég használhatja az iPhone márkanevet. A Cisco iPhone-járól azóta sem halottunk...

Forrás: PhoneArena

Kapcsolódó cikk:
Egy kis iPhone történelem

Az iPhone és a papírdaráló története

Így nézett volna ki 1984-ben az iPhone – képek

 


Kommentek megjelenítése