Kínába látogat Tim Cook

Apple Hírek   |   2016.05.08 - 23:41   |   Írta: Zoltan C   |   1298
08. máj Kínába látogat Tim Cook

Még ebben a hónapban Kínába utazik az Apple vezér, ahol a kommunista vezetés magas rangú tisztviselőivel fog találkozni.

A látogatás oka egyértelműen a hatalmas piac és a iPhone-ok iránti őrület ellenére történt visszaesés. Ezt még csak tetézi a hírhedt kínai propagandagépezet és a "gagyiipar":  a Pekingi Népi Legfelsőbb Bíróság ítélete szerint az Apple-nek osztoznia kell az "iPhone" név használatán egy helyi telefontok gyártó kisiparossal.

Továbbá Tim Cook látogatása során bizonyára igyekszik majd meggyőzni az ország vezetését, az iTunes és az iBooks ismét online elérhetővé tételéről. Ugyanis a helyi médiahatóság ‒ amihez képest a mi NMHH-nk kisiskolás folyosóügyelet ‒ offline módra kapcsoltatta a már említett szolgáltatásokat.  Történt ugyanis, hogy elérhető volt az iTunes Movies-ban a "Ten Years" című hongkongi disztópikus független film, amely Hong Kongot 2025-re az Orwell féle 1984-ben felvázolt totalitárius államnak képzeli el, gondolatrendőrséggel és minden finomsággal. Nem mellesleg, a film elnyerte az áprilisi Hong Kong Film Awards legjobb filmért járó díját. Természetesen, a Ten Years be van tiltva Kínában. Ez csípte nagyon a helyi médiahatóság szemét, az Apple most pedig igyekezhet ismét elnyerni a rezsim bizalmát. Éppen akkor, amikor már mindenki kezdte elhinni: almáék mégis csak tudják, hogy kell üzletelni Kínában. Úgy látszik, van még mit tanulniuk.

Kína az amerikai cég második legnagyobb piacának számít, a 2016 második negyedévében mért 26 százalékos visszaesés már csak ezért is aggasztó. Érzik ezt a befektetők is, a milliárdos Carl Icahn ‒ aki az elmúlt három év egyik legnagyobb Apple részvény felvásárlója volt ‒ eladta részesedését a cégben és hangott adott a kínai piaccal kapcsolatos aggodalmainak.

Az sem könnyíti meg Tim dolgát, hogy cége fent van a Párt azon nyolcas listáján, amely Kína társadalmi rendjére legveszélyesebb cégeket tartja számon ‒ a Microsofttal, IBM-mel és Qualcommal egyetemben.

Forrás: macrumors.com


Kommentek megjelenítése