2020 Május・Apple Arcade

Alkalmazások - Játékok   |   2020.05.18 - 10:55   |   Írta: Ca$h   |   1930
18. máj 2020 Május・Apple Arcade

Jöhet akkor az májusi Apple Arcade csemegézés?

The Otherside:

Szeretitek a táblás játékokat? Remélem hogy igen, mert az Otherside az a javából, gyakorlatilag maga a játék is úgy kezdődik hogy egy láthatatlan kéz leemeli a társasjáték fedelét, majd belezoomolunk a történésekbe. Nem igazán kapunk se háttértörténetet, se nem tanítanak meg minket arra hogyan kell játszani. Kapunk pár instrukciót, angolosok előnyben, akik nem tudnak eme világnyelven azok szerintem ne is akarjanak Apple Arcade-al játszani. Eleinte kettő karakterrel tudunk csak játszani, idővel a létszám négyre nő majd. Elsődleges feladatunk természetesen a túlélés, minden emberünknek lesz pár akciópontja, minden cselekedtet egynek fog számítani, ezek lehetnek; támadás, keresés, lőszerkeresés, ajtónyitás és zárás stb. Idővel lesznek speciális képességeink is, illetve olyan tárgyakat és fegyvereket találunk amikkel újabb opciók válhatnak elérhetővé. Második feladat a pálya megtisztítása és felfedezése lesz. Mindig van a pályának egy olyan része amit árnyék borít, ezt alaposan fel kell fedezni és ha megtaláljuk az idegen erőforrást majd elpusztítjuk, akkor a sötétség megszűnik és láthatóvá válik minden. Ekkor lehet elhagyni a pályát. Ellenfelek folyamatosan termelődnek, okosan és taktikusan kell játszani ha túl akarjuk élni a kalandot. A játék grafikája és atmoszférája egy az egyben olyan mintha társasoznánk, szóval érdemes erre inkább iPadet használni, hogy lásunk is valamit. Illetve azt olvastam hogy a játék különösen élvezetes AppleTV-n keresztül, esetlegesen többen egyszerre játszva.

Első Benyomás: 4/5

 

Neversong:

Be is futott a májusi hónap első nagy kedvence a Neversong, ami egy egészen elképesztő atmoszférával rendelkező ügyességi logikai platformer játék. Rögtön az elején felhívják a figyelmünket arra, hogy a játék tartalmazhat érzelmileg felkavaró jeleneteket, hogy ha úgy érezzük magányosak vagyunk és senki sem segít, nyugodtan forduljunk segítséghez, mert valójában sose vagyunk egyedül. Ez valóban nagyon fontos dolog, nem szeretném részletezni, de mindenkinek dolga van ebben a világban és túl értékes ahhoz hogy hagyjuk elveszni. A Neversong pillanatok alatt a szívembe lopta magát még akkor is ha csupán öt perc játék elég volt ahhoz hogy felgyulladjon az iPhone X-em, ez egyébként alapvetően a legtöbb Apple Arcade játékra jellemző sajnos, nem tudom hogy az újabb modellekkel is van-e ilyen baj, én erre azt javasolnám hogy szedjétek le inkább iPadre (amúgy is a legtöbb játék élvezetesebb rajta) és ott folytassátok a progresst. Főszereplőnk Peet egy magányos magába forduló kisfiú, aki a nyáron megismer egy csodálatos kislányt, de történik valami szörnyű dolog és komába esik. Az egész játék ebben a kómás illúzióban fog játszódni, célunk természetesen a felébredés lesz. Ennek megfelelően a játék sötét, az atmoszféra elképesztő, nem egy vidám játék de teljesen el tudja rabolni a szívünket. Csodálatos hangok, stílusos látvány, rengeteg fejtörő - ami már az első pár percben ki fog derülni - várja a kedves játékost, mindenkinek csak ajánlani tudom.

Első Benyomás: 5/5

 

A Fold Apart:

A Fold Apart az érzelmek játéka, ha nagyon szerelmes vagy éppen, melegséggel fogja megtölteni a szívedet, ha pedig magányos vagy és rommá tőrt szívvel árkádoznál egy picit, lehet nem fog annyira jól esni ez a játék. a két főszereplő ugyanis megbolondul egymásért, minden a legnagyobb rendben van köztük, egészen addig amíg a férfi egy távoli állást nem kap. A turbékolásnak vége, utazni kell, kettejük közt a kilóméterek száma túlságosan sok, de szerencsére álmaikban találkozhatnak egymással. Főszereplőnk mérnökként egy egészen különleges módját találta meg a kontaktusnak. Képesek leszünk a teret meghajlítani, mintha valami papírlap lenne, és ugye minden jól nevelt papírnak kettő oldala van, szóval kihasználva a másik oldalon lévő világot, a kettőt egybehajtogatva biztosan találni fogunk valami útvonalat a tovább haladáshoz. Feladatunk minden pályán a csillagok összeszedése lesz és elérni a várva vált célt avagy a szerelmünket. A játék grafikája atmoszférikus, a hangulat fergeteges, a zene csodálatos, nem sok mindent tudok mondani ellen, maximum csak annyit, hogy az irányítás kissé nehézkes és sokszor nem éppen az történik amit szeretnénk.

Első Benyomás: 4/5

 

Beyond Blue:

A Beyond Blue meglepően erősen nyit, kb. olyan mintha valami filmet néznénk, megismerkedhetünk a főszereplő lánnyal, aki a nagymamájától tanulta meg a mélybúvárkodást, azóta se képes elszabadulni a tengertől, úgy érzi mintha oda tartozna. A Beyond Blue a hónap relaxációs játéka, a tökéletes chillpill ha egy kicsit nehéz napunk volt és szeretnénk valamennyire ellazulni. Szinte végig a tenger mélyén leszünk, állatokat tanulmányozunk, hangmintákat veszünk, figyeljük a viselkedésüket, információkat szerzünk, felfedezzük a hatalmas nagy kékséget. Mindehhez valami egészen elképesztő grafika társul, a főszereplő nő animációja döbbenetes, az irányítás nagyon kényelmes, csupán pár extra gombunk lesz amit meg kell tanulni, az egyik a gyorsúszás ki-be kapcsolása, a második a szkennelés a harmadik pedig a három különböző színnel rendelkező elemlámpa lesz, ezek melett már csak a jól megszokott bal és jobb joy lesz a képernyő szélén. A teljesített küldetések között visszakerülünk a tengeralattjáróra ahol némileg elemezve az adatokat, olvasgatva, tanulmányozva az adatokat már mehetünk is vissza a tengerbe. Varázslatos játék, szinte hihetetlen hogy mindezt csupán a telefonunkon keresztül, élhetjük át, hűtőkesztyű azért nem árt hozzá.

Első Benyomás: 5/5

 

Ballistic Baseball:

Idejét se tudom már megmondani mikor játszottam utoljára Baseballal, valahogy mindig is vonzott ez a klasszikusan amerikai sport. Bevallom férfiasan azóta se tudnám megmondani hogy mik a szabályok, és hogy pontosan mit is csinálnak a játékosok a pályán, azzal tisztában vagyok, hogy a labdát minél messzebbre kell ütni, hogy az ütőjátékos körbefutkározva minél több bázist el tudjon foglalni, illetve három elhibázott ütés után ki lehet ejteni az ütőket. De hogy pontosan mire jár pont és hogy mi hogyan működik arról fogalmam nincsen és ebben sajnos ez a játék se nagyon segített. Itt legfőképpen a dobáson és az ütésen lesz a hangsúly, ez a kettő feladatkör van amibe beleszólásunk lehet, mindkettőt viszonylag könnyen ki lehet tanulni, az irányítás könnyű, intuitív és hamar tanulható. A meccsek között kiválasztva a kedvenc csapatunkat kedvünkre „szépítgethetjük” embereinket, de az eleve röhejesen kinéző fickókat szerintem sokkal mókásabb minél idiótábbra tervezni. Van single, van multi, van AI ellenfél, lesz itt minden ami szem szájnak ingere, a gond vele csak az hogy nem vagyunk amcsik, nem köt minket semmi ehhez a sporthoz és nagyon hamar rá lehet unni. Velem legalábbis ez történt.

Első Benyomás: 3/5

 

Manifold Garden:

Ahogyan az Apple Arcade játékoknál általában nagy divat itt sem fognak minket megtanítani játszani. Adott lesz egy FPS nézet, azt rögtön látni fogjuk kinézve az ablakon, hogy az űrben vagyunk, ennek megfelelően a gravitáció mint olyan nem létező dolog. Ez lesz gyakorlatilag a legfőbb motívum a játékban, ugyanis kedvünkre tapadhatunk az egyik falról a másikra, kihasználva a tökéletes térlátásunkat (ha ebben nem jeleskedünk végünk lesz mint a botnak), megoldva agyrobbantó fejtörők végtelen sorát. A Manifold Garden grafikája sajnos nem elég jó ahhoz hogy támogassa mindezt az őrületet, engem legalábbis nagyon zavart és nehezen tudtam befogadni. Pedig az ötlet egészen elképesztő, olyan legendás címek jutottak eszembe róla mint a Portal. Az ilyen típusú játékoknál az első és legfontosabb dolog hogy át kell programozni az agyunkat a logikai játékban szereplő fizikai törvényeknek. Meg kel tanulnunk Manifold Gardenül és csak ezek után leszünk képesek vele játszani, ez a választóvonal az első öt perc játék után ki fog derülni, ha téged nem fog zavari a látvány és el tudod fogadni az itteni szabályokat imádni fogod, engem sajnos nagyon nem fogott meg, ennél sokkal de sokkal jobb játékok voltak idáig ebben a hónapban.

Első Benyomás: 2/5

 

Things that go Bump:

A hónapot ezzel a teljesen elmeroggyant, egyben végtelenül kreatív, drogos delíriummal zárjük. A játékban egy fénylő ponttal vagyunk ami képes bármibe beleszálni és abba életet lehelni. Innentől fogva már nem lesz más dolgunk mint az utunkba kerülő dolgokból egy épkézláb testet csinálni maguknak. Keresni valami fegyvert és legyakni a többi hozzánk hasonló elmebeteg „élőlényt”. A Things that go Bump egészen elképesztő kreativitással rendelkezik, a grafikája kellemes, kicsit az örök klasszikus PSP címre a Pataponra emlékeztet, de pont megfelel a célnak. Az értelmét nem igazán látom, de ismerve az eddigi Apple Arcade címeket tisztában vagyok vele, ez csak művészet, amiben a cél hogy legyen benne kihívás és egyediség rendesen, főleg ha multiba megyünk és más emberek ellen próbáljuk meg összerakni az épkézláb kis lényünket, majd harcba bocsátkozni velük. Láttam már pár hasonló játékot, nem ez az első ebben a témában, azért mindenképpen érdekesnek mondanám, de annyira sajnos nem kimagasló hogy többet kaphasson egy erős közepesnél. Első blikkre legalábbis mindenképpen.

Első Benyomás: 3/5

 

 

Ennyi fért most ebbe a hónapba, remélem azért tetszett a kis csokrunk, találkozunk egy hónap múlva. Sziasztok! A játékokat az Appstore-ban található Apple Arcade-re való előfizetés után lehet letölteni és kipróbálni. Az első hónap ingyenes, utána havi 4.99$, az éves díj 49.99$.


Kommentek megjelenítése