Deus Ex GO・Tesztlabor

Alkalmazások - Játékok   |   2016.08.28 - 12:37   |   Írta: Ca$h   |   2092
28. aug Deus Ex GO・Tesztlabor

Nem, nem, ennek semmi köze a Pokémon GO-hoz!

A nem annyira sikeres Hitman GO után jött a Lara Croft GO, ami viszont szinte minden létező díjat besöpört – amin egyébként egy csöppet sem csodálkozom. Mert bár játékmechanikájában mindegyik GO játék ugyanolyan, az atmoszféra, a hangulat alapjaiban más és közülük bizony a Larás változat viszi még mindig a pálmát. Igaz, a Deus Exnek is nagyon markáns, eredeti világa van, elég csak a hightech kütyükre gondolni, vagy a rendkívül eredeti és egyedi arany-fekete színvilágra, de úgy néz ki, hogy valahogy a Tomb Raider kalandok mélyebb nyomot hagytak az emberekben.

A Deus Ex GO az első pillanattól fogva beszippantja az embert. Fantasztikus grafikája van, akárcsak a többi részben, itt is nagy energiát fektettek a hibátlan animációkra, igyekeztek a korábbi részekből megismert játékmechanikát követni. Jelen esetben is csak akkor lehetünk igazán hatékonyak, ha a lopakodást, észrevétlenséget a puszta agresszió és erőszak elé helyezzük. Természetesen továbbra is a drámaian pórul járt, később ebből mégis komoly hasznot nyújtó Adam Jensen titkosügynök lesz a főszereplőnk. Akinek teste már nem túl nagy százalékban eredeti, anyaméh által megszült, hús és vér, viszont amikkel pótolták hiányosságait az eredetinél sokkal hatékonyabbá tették őt.

Jelen esetben is az lesz a feladatunk, hogy minél mélyebbre ássuk magunkat egy újfajta konspirációban, az emberiséget – már, ha lehet még így nevezni őket – nap, mint nap újabb veszélyek fenyegetik és csak az olyan szuperképességekkel felszerelt titkosügynökök, mint Jensen állhatnak a káosz útjába. Kevés olyan játék van, ami ilyen fantasztikus módon lenne képes visszaadni, vagy vizuálisan megjeleníteni a  William Gibson álltal megálmodott cyberkorszakot, a Deus Ex bizony ilyen. Ehhez szükség volt egy nagyon eredeti protagonistára, akinek a szinkronhangja zseniális, döbbenetes látványra és az FPS elemek keverése lopakodással, illetve ügyességi részekkel. A különleges képességekről nem is beszélve, amiknek köszönhetően szuperhumannek fogjuk érezni magunkat.

Ezeknek a stílusjegyeknek nagy részét vissza sikerült adni a GO-ban is, de nem olyan mértékben, mint mondjuk a Larás változatban – talán ennek köszönhető a nagyobb siker. Itt is legfőbb célunk a lopakodás lesz, ha lehetőségünk van arra, hogy elkerüljük a harcot, tegyük meg. Időnként találkozni fogunk olyan képeséggekkel, mint láthatatlanság vagy éppenséggel a számítógépek meghackelése. A hackelés mindegyik részben nagy szerepet kapott, itt sem lesz ez másképpen. Megtalálni viszont a kivezető úthoz vezető megoldást bizony nem egyszerű dolog. 

Akárcsak a korábbi részekben, sajnos itt is lehet valódi pénzért megoldókulcsokat vásárolni, meglehetősen borsos áron. Hiszen az 5 dolláros alapáron felül további 2-ért kettő, 4-ért tizenkettő, 8-ért pedig harminchat megoldókulcsot tudunk vásárolni. Figyelembe véve, hogy a játék picivel több mint ötven pályával rendelkezik, tisztán látható, hogy tulajdonképpen háromszoros áron az egész játékot kipötyöghetjük megoldókulccsal. Persze, nem tudom, hogy ki az, aki ilyen mankóhoz folyamodna, amikor a pályák megoldhatóak, csupán egy kis gondolkodásra van hozzá szükségünk. Illetve a jól bevált trial&error megoldókulcsra. A perfekcionista – olyan, mint én – vadállatoknak természetesen lehetősége lesz arra, hogy minden pályát hibátlanul megoldjanak. Ezt újrakezdéskor tudjuk megtenni, ilyenkor a bal alsó sarokban ki lesz írva, hogy maximum hány lépésből kell megoldani egy-egy pályát. Ha sikerül, természetesen acsi jár érte, illetve meglepően sok lehetőség van arra is, hogy ajándék Praxis Kiteket kapjunk a nemrég megjelent új részhez (Mankind Divided). Ehhez nem kell mást tenni, mint regisztrálni a Square Enixnél és teljesíteni pár nem túl könnyű feladatot.

Szerencsére nem csak a kampánnyal nyomulhatunk, illetve igény szerint teljesíthetjük hibátlanul, hanem minden héten kapni fogunk egy kihívásos küldetés pakkot, amiknek a nehézsége kimagasló, ennek köszönhetően minden hétre meglesz a betevőnk. A Deus Ex GO nem a sorozat legjobb darabja, de határozottan útmutató arra nézve, hogy milyen minőségi produktumokra lehet majd számítani a közeljövőben. Legnagyobb hiányossága abban rejlik, hogy ellentétben a Lara Croft változattal, – ami döbbenetesen változatos volt – itt bizony eléggé bele lehet fásulni abba, hogy csak megyünk, egyik szobából a másikba és a hihetetlenül magas nehézségi szinten kívül nem sok újdonsággal fogunk találkozni. Lehetett volna több kütyü, több alternatív megoldás, több látványos fordulat. Mert az alap minőséget könnyű megszokni, éppen ezért mindig kell a megújulás. Mindezek ellenére egy rendkívül jó játék, kihagyni nem szabad, főleg a cím rajongóinak nem!

8/10

 

A játék 4.99 Dollárért letölthető az iTunes áruházból.


Kommentek megjelenítése