Nyaralj az Almával!

Tech Hírek   |   2014.06.08 - 15:16   |   Írta: Pausch Rita   |   1410

Így kezeld készülékeidet nyaraláskor, vízparton, hőségben!

Az okoseszközeink olyannyira éltünk részévé váltak, már természetes, hogy visszük őket mindenhova magunkkal. Így akár vízpartra, nyaralni is. Viszont annak ellenére, hogy ezek az eszközök azzal a céllal készültek, hogy vihessük őket magunkkal, a vízpart például egy olyan hely, ami egy elektronikus eszközre nézve nem feltétlenül kedvező körülményeket tartogat.

Pedig használat szempontjából ideális hely lehetne, hiszen napozás közben tökéletes kikapcsolódást nyújthat egy jó kis szörfölés a neten (is). Viszont nem ártana emlékeznünk arra, hogy ezek a szerkezetek tulajdonképpen kis számítógépek, nem egy sima kis mp3 lejátszó, vagy egy kompakt fényképezőgép.

 nyaralás0

Kihívások a kijelzővel

A polarizált napszemüvegek furcsán viselkednek a kijelzővel kapcsoltban. Egyrészt vagy megváltoztatják a színeket, vagy akár nem is látni a kijelzőt viseletük közben. Nem minden polarizált lencséjű napszemüvegre igaz ez, amelyekre viszont igen, azoknál ennek oka az un. kioltási szög mértékében keresendő. Kétféle megoldás létezik: vagy igyekszünk az eszközt mást szögben tartani, vagy egyszerűen másik napszemüveget használunk.

nyaralás1

Zavaróan hathat a kijelző tükröződése is. Erre megoldást jelenthetnek a kifejezetten ilyen célra fejlesztett tokok, amik egyúttal védelmet is nyújthatnak az eszközöknek akár a homokkal és vízzel szemben is.

Szintén megoldást jelenthet a fenti problémára, ha a kijelzők fölé valamiféle árnyékot képzünk, ami lehet egy fejre csavart törölköző turbán, de akár olyan megoldásokhoz is folyamodhatunk, mint a HoodiVision vagy az iClipse, amik tulajdonképpen egy sátrat képeznek az iPad kijelzője fölé. iPhone esetében is van ilyen árnyékolástechnikai megoldás, viszont szerintem ebben az esetben ez akár egy papírlappal is megoldható költséghatékonyan.

A hőség

Érdemes némi figyelmet fordítanunk a kánikulában arra, hogy a készülékeknek van egy úgynevezett optimális működési, üzemi hőmérséklete. Ez az Apple ajánlása szerint az iOS eszközöknél 0 és 35 C fok közötti hőmérsékletet jelent , a tárolási hőmérséklet pedig -20 és 45 fok között mozog. Ebből egyenesen következik, hogy az autóban hagyni a készüléket, kis jószágainkhoz hasonlóan, nem feltétlenül jó ötlet. Amikor kint 30-35 C fok körül van a hőmérséklet, a parkoló kocsiban akár 50-60 C fokig is felkúszhat a hőmérő szála. Nem mintha ennek egy autóban hagyott telefon esetében jelentősége lenne, de túlhevüléskor egy figyelmeztető üzenet jelenik meg azzal, hogy újbóli használat előtt a készüléket le kell hűteni.

nyaralás2

Mivel a töltés során is hő keletkezik, így kifejezetten rossz ötlet a strandon, a nagy melegben nekiállni tölteni a készüléket hordozható töltővel, vagy bármilyen módon. (A kocsiban ilyen céllal hagyva főként ne!) A megoldást ebben az esetben az jelenti, ha keresünk egy hűvösebb, akár légkondicionált helységet és ott kerítünk sort a műveletre.

A strandon hajlamosak vagyunk eleve nagyobb fogyasztású alkalmazásokat használni, vagyis nagy melegben a készüléknek tényleg több szempontból is esélye van túlhevülésre. Ezért, ha bármilyen rendellenességet tapasztalunk használat közben, például szaggat vagy hibaüzenetet jelez, akkor érdemes kikapcsolni legalább egy kis időre és lehetőség szerint valami hűvösebb helyre tenni.

Vízügyek

A vízpart az a környezet, ahol a legkönnyebben megtörténhet a baj. A régebbi készülékek esetében (például az iPhone 4 és azt megelőző típusok) kifejezetten rosszat tett a Home gombnak, ha vizes, nedves kézzel érintettük. Sokaknak akár home gomb cserét is jelentett egy-egy ilyen figyelmetlenség. Bár az újabb típusoknál erre már jobban figyeltek, azért lehetőség szerint igyekezzünk az iPhone-et (iPad-et és minden egyéb nem vízálló elektronikus eszközt) távol tartani a víztől és a vizes kezektől. (Nem mintha a Touch ID működésének jobb lenne...) 

nyaralás3

Amikor mégis megtörténik a baj, a legjobb, amit tehetünk a készülékért, ha azonnal kikapcsoljuk és lehetőség szerint 24-36 órára egy zacskóba, szilikon golyók közé helyezzük. Ilyen kis szilikon zacskókat gyakran találni új termékek csomagolásában, így érdemes eltenni őket, vagy nyaralás során esetleg megpróbálni kérni üzletekben. Bár sok helyen találni az interneten leírást arra vonatkozóan, hogy ilyenkor a készüléket rizsbe, vagy plüss állat töltelékbe kell tenni. Mielőtt viszont bárki is nekiállna kibelezni a gyerek kedvenc plüssállatát, ezt a módszert sem nagyon javasolnánk. Mind a rizs, mind a plüsstöltelék is porral jár és könnyebben bele is juthatnak a jack kimenetbe és nagyobb bajt is okozhatnak. Szintén ne próbálkozzunk azzal, hogy valamilyen módon nekiállunk hevíteni a készüléket (hajszárító, hősugárzó), a fent már leírtak miatt. 

A víz érte készülékek ügyében, mikor úgy gondoljuk, hogy már sikeresen kiszáradt, semmiképpen se támaszkodjunk a hitre. Inkább ellenőrizzük a folyadékérzékelő jelzőt (Liquid Contact Indicator – leírás, hogy melyik készüléken hol található, itt: Apple folyadék károk)! Amennyiben még garanciás készülékünk van és a jelző tartósan hibát mutat, akkor sajnos tudható, hogy a jótállás ezen esetre nem vonatkozik.

A legjobb tehát megelőzni a bajt megfelelő védelemmel. Kitűnően működő vízálló tokokat is kapni, amelyek akár egy masszívabb merülés során is jól védik a készüléket, még akár búvárkodás során is, sőt a kamera is tökéletesen használhatóvá válik víz alatt. 

Ha nem tervezünk merülni az Apple eszközökkel, akkor az olcsóbb vízálló tasakok is megfelelhetnek a célnak egy vitorlázás, vagy csak egy sima vízparti nyaralás során. Ráadásul ezek a homoktól is védelmet nyújthatnak az eszközöknek. 

Lopás és összegzés

Valószínűleg senkit sem kell arra figyelmeztetni, hogy a felügyelet nélkül hagyott dolgoknak lába kellhet. Hatványozottan igaz ez az Almás termékekre, amiknek még felügyelet mellett is „nyoma vész” néha. Ezért visszakanyarodva a korábbi körökhöz és összefoglalva azokat, lehet, hogy ilyen drága készülékek esetén tényleg érdemesebb beruházni egy olyan tokra, aminek segítségével a strandon is magunknál tarthatjuk és akár a vízben is, magunkkal együtt, lehűthetjük. 

 


Kommentek megjelenítése