10 hasznos Mac funkció, amivel megnégyszerezheted a produktivitásod 1. rész

Tippek és trükkök   |   2023.02.05 - 12:33   |   Írta: Hidasi Ákos   |   124945
05. feb 10 hasznos Mac funkció, amivel megnégyszerezheted a produktivitásod 1. rész

Az Apple Mac eszközei alapvetően az optimális munkaeszközként lettek megtervezve, így rengeteg olyan rejtett funkcióval rendelkeznek, amiről esetleg te sem tudsz.

Ha a Mac-en való munkáról van szó, a macOS-ben annyi praktikus, időtakarékos trükk van elrejtve, hogy jó eséllyel van legalább egyet-kettő, amiről még nem is hallottál. Íme 10 kevéssé ismert gyors tipp, amelyek közül bármelyik elképesztő hasznos lehet a produktivitásod megnöveléséhez.

 

Ez a cikk feltételezi, hogy macOS Ventura rendszert futtató Macet használsz, de a legtöbb tipp az Apple Mac operációs rendszerének korábbi verzióiban is működik. Emellett azt is fontos megjegyezni, hogy ez egy kétrészes cikksorozat első része, így érdemes lehet a második részre is vetned egy pillantást, ugyanis a tippjeink második felét abban fogod tudni megtalálni.

 

1. Szöveg másolása és beillesztése formázás nélkül

Amikor kijelölsz egy szöveget a Mac számítógépen, a Command-C billentyű lenyomásával átmásolhatod a vágólapra, a Command-V billentyű lenyomásával pedig beillesztheted a szöveget a formázással együtt bárhova, ahova szeretnéd.

 

Ha viszont a másolt szöveget inkább egyszerű szövegként szeretnéd átmásolni valahova, akkor használd a Command-Option-Shift-V billentyűkombinációt, és a szövegből minden formázás eltávolításra kerül. Így tehát csak a sima szöveg marad.

 

2. Az összes naptári esemény listaként történő megtekintése

Egyes naptáralkalmazások lehetővé teszik, hogy az összes közelgő eseményt egy függőleges listaként tekintsd meg. Sok felhasználó úgy találja, hogy ez a fajta megtekintési mód jobb, mint a hagyományos naptárfelület böngészése, mivel egy gyors áttekintést nyújt az elkövetkező napok és hónapok teljes ütemtervéről.

 

Az Apple macOS-hez készült Naptár alkalmazásából első pillantásra azt gondolhatnánk, hogy hiányzik egy ezzel egyenértékű funkció. Van azonban egy kevéssé ismert módja annak, hogy kikényszerítsük az összes eseményt tartalmazó listanézetet az Apple Calendar-ből. Kattintson a Naptár ablak jobb felső sarkában található Keresés mezőre, és írjon be két idézőjelet (""), hogy létrehozza az összes közelgő esemény listáját. Ez egyrészt lehetőséget ad listázva végignézni a naptárbejegyzéseinket, másrészt pedig megkönnyíti egyszerre több esemény másolását és más alkalmazásokba időrendi sorrendben történő beillesztését.

 

3. Gyors weboldalkeresés végrehajtása a Safariban

Az Apple Safari böngészőjében többféleképpen is kereshetünk a weben. Az egyik kevésbé ismert módszer az úgynevezett gyors webhelykeresés. Az opciót olyan webhelyekkel való használatra tervezték, amelyek rendelkeznek beépített keresőmezővel, mint amilyen például a hasznaltalma.hu főoldalának tetején is található. A funkció a következőképpen működik.

 

Tegyük fel, hogy a Használtalmán olyan cikkeket szeretnél megkeresni, amelyek a "headset" kifejezést említik. Ahelyett, hogy a Safari címsorába beírnád a "hasznaltalma headset" kifejezést, hogy az alapértelmezett keresőmotorod találatait kapd meg, először elmehetsz a hasznaltalma.hu oldalra, ahonnan az oldal tetején található keresőmezőt használva megtalálhatod a releváns cikkeket.

 

Ha a Gyors webhelykeresés engedélyezve van, a Safari emlékezni fog arra, hogy a MacRumors keresőmezőt használtad, és felajánlja, hogy a jövőben a webhely nevét tartalmazó kereséseknél ismét azt használja a kereséshez. Ha például közvetlenül a Safari címsorába írod be ezt követően a "hasznaltalma" szót, majd a "tippek" szót, a javaslatok mezőben megjelenik majd a Search hasznaltalma.hu for "tippek" opció. Ennek kiválasztása pedig azonnali eredményeket ad neked a Használtalma saját veboldalán belüli keresési funkciójából.

 

Annak érdekében, hogy a Gyors webhelykeresés engedélyezve legyen az eszközödön, válaszd a menüsorból a Safari -> Beállítások menüpontot, válaszd a Keresés lapot, és győződj meg róla, hogy a Gyors webhelykeresés engedélyezése melletti jelölőnégyzet be van jelölve. Ha a jelölőnégyzet mellett a Weboldalak kezelése... gombra kattintasz, akkor a Safari által eddig megjegyzett gyorskereső-képes oldalak listáját is megnézheted. Ha szeretnél, egyes weboldalakat eltávolíthatsz, vagy akár teljesen törölheted is a listát.

 

4. Fájl másolásának szüneteltetése

Amikor egy nagyméretű fájlt vagy mappát másolsz át az egyik helyről egy másikra a Finderben a Másolás és beillesztés lehetőségek használatával, a másolódó elem neve mellett egy kördiagramszerű előrehaladásjelző mutatja meg, hogy mennyi ideig tart még a másolás befejezése. Ha úgy látod, hogy a másolás tovább tart, mint szeretnéd, bármikor szüneteltetheted a másolást, és később folytathatod, amikor alkalmasabb. Ez a következőképpen működik.

 

 

Ha a másolást félúton megállítod az X gombbal, a fájl vagy mappa egy halványtott változata marad majd azon a helyen, ahova éppen másoltad. Csak kattints rá erre a halvány változatra, és megjelenik a lehetőség, hogy befejezd a másolást. Ha pedig később szeretnéd befejezni a másolást, akkor válaszd a „Keep Resumable Copy” opciót, amivel megtarthatod a folytatható másolatot, és egy másik, alkalmasabb időpontban fejezheted be a file-átvitelt.

 

5. Képek gyors átalakítása a Finderben

Számos olyan harmadik féltől származó alkalmazás érhető el Mac-re, amely segít képeket konvertálni, de ha macOS Monterey-t vagy újabb rendszert futtatsz, akkor egy (vagy több) képet közvetlenül a Finderből is konvertálhatod egy gyors művelet segítségével.

 

Ha még nem ismered a funkciót, a gyorsműveletek segítségével bizonyos feladatokat (például PDF létrehozását vagy egy kép elforgatását) közvetlenül a Finderből vagy az asztalról végezhetsz el, anélkül, hogy bármilyen alkalmazást megnyitnál. A "Kép átalakítása" gyorsművelet segítségével pillanatok alatt konvertálhatsz egy képfájlt az egyik formátumból egy másikba. Emellett a funkció lehetővé teszi több kiválasztott kép egyszerre történő konvertálását, a fájlméret módosítását, valamint annak kiválasztását is, hogy a fájl metaadatai megmaradjanak-e a konvertált képben.

 

A Kép átalakítása gyorsművelet használatához válassz ki egy képfájlt, vagy húzd a kijelölőmezőt több fájl fölé, majd a Ctrl billentyű lenyomása közben kattints a kijelölt file-okra, és válaszd a Gyorsműveletek -> Kép átalakítása lehetőséget. A megjelenő párbeszédablakban válaszd ki a kívánt formátumot (JPEG, PNG vagy HEIF) és a kimeneti fájlméretet (small, medium, large, vagy actual). Döntsd el, hogy bejelölöd-e a jelölőnégyzetet, hogy az eredeti kép metaadatai megmaradjanak-e a kimeneti képben, majd kattints a „Convert to [Választott formátum]” gombra. A konvertált kép ezután ugyanabba a mappába kerül mentésre, mint amelyikben az eredeti kép is van, amely természetesen érintetlen marad.

 

Ne feledd, hogy ez a cikk egy kétrészes sorozat első része. A második részt ide kattintva érheted el, amint az felkerül az oldalra. Reméljük, hogy volt 1-2 olyan funkció, amit eddig nem ismertél, illetve hogy a következő részben is tudunk majd újat mondani.

 

Forrás: Macrumors

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése