M2 VS M3 MacBook Air - Melyiket éri meg 2024-ben megvenni?

AlmaBlogger   |   2024.04.17 - 18:09   |   Írta: Hidasi Ákos   |   1320
17. ápr M2 VS M3 MacBook Air - Melyiket éri meg 2024-ben megvenni?

Melyik szériát érdemes jelenleg megvásárolni? Megmutatjuk!

Az Apple nemrég frissítette a MacBook Air-t a legújabb generációs Apple-szilícium chippel. A vállalat átdolgozta a termékcsaládot és annak árazását, 2020-tól pedig fokozatosan kivezeti az M1-es gépet, és megszünteti a 2023 júniusában bevezetett 15 hüvelykes M2-es MacBook Air-modellt. De melyik készüléket érdemes megvenni?

A 2024-es MacBook Air, elődjéhez hasonlóan 13,6 és 15,3 hüvelykes kijelzőméretben kapható, a kisebbik modell 1099 dolláros (581.990 forintos), a nagyobbik pedig 1299 dolláros (681.990 forintos) áron indul. A 13,6 hüvelykes MacBook Air a 2022-es M2 chippel továbbra is a kínálatban marad, most kereken 100.000 forinttal a kisebb M3-mas MacBook alá pozícionálva, 481.990 forintos áron. Ez azt jelenti, hogy a vásárlók a 2022-es MacBook Air, annak 2024-es utódja és a 2024-es modell nagyképernyős változata között választhatnak. Érdemes azt is megjegyezni, hogy az oktatási kedvezménnyel velemennyit le lehet faragni egy új MacBook Air árából közvetlenül az Apple-től vásárolva.

Nézzük tehát az M2 és az M3 MacBook Air modellek közötti összes különbséget, hogy könnyebben eldönthesd, melyik modell a legmegfelelőbb a te számodra, és hogy érdemes-e esetleg frissítened a jelenlegi gépedet egy újabb modellre.

 

M2 vs. M3 chip

A 2024-es MacBook Air modellek által kínált fő frissítés az M3 chip. A benchmark-tesztek szerint az M3 az egymagos feladatokban körülbelül 17%-kal, a többmagos feladatokban pedig körülbelül 21%-kal nyújt jobb teljesítményt az M2-nél. A Metal benchmarkok által mért GPU-teljesítményben pedig az M3 jelentős, mintegy 15%-os javulást mutat az M2-hez képest.

Az M3 chip teljesen új GPU-architektúrát vezet be. Ez az architektúra tartalmazza a Dynamic Cachinget, egy nagy újítást jelentő funkciót, amely optimalizálja a GPU memóriaelosztást és -használatot, valós időben alkalmazkodva a változó feladatigényekhez. Ez a fejlesztés nemcsak az intenzív grafikus-teljesítményt igénylő alkalmazások teljesítményét növeli, hanem a chip általános energiahatékonyságát is. Ez különösen előnyös az olyan grafikus feladatoknál, mint a kép vagy videoszerkesztés, a 3D renderelés vagy akár a gaming. A chip emellett támogatja az AV1 videódekódolást is, így hatékonyabb és jobb minőségű videót biztosít a streaming szolgáltatásokból.

Az M2 és az M3 közötti 16 magos Neural Engine hasonlóságai ellenére az M3-ban a 3 nm-es gyártási eljárás alkalmazása hatékonyabb gépi tanulási és AI-feladatok végrehajtását eredményezi. Emellett az M3 az M2-hez hasonlóan fenntartja az akár 24 GB egyesített memóriát, de az új eljárást kihasználva hatékonyabb memória-sávszélesség kihasználást tesz lehetővé.

Az M2 és az M3 lapkák közötti másik jelentős különbség az energiahatékonyság. A 3 nm-es gyártási eljárás lehetővé teszi, hogy az M3 nagyobb teljesítményt érjen el az energiafogyasztás arányos növekedése nélkül, így a chip különösen vonzó azok számára a laptop-felhasználók számára, akiknek fontos az energia és az akkumulátor élettartama közötti egyensúly.

Összességében az M3 chip jelentős előrelépés az M2-hez képest, amelyet a nagyobb tranzisztorszám, a CPU és GPU feladatokban nyújtott jobb teljesítmény és a jobb energiahatékonyság jellemez. Bár az M3 egyértelmű előrelépést kínál, a jelenlegi M2-felhasználók számára a fejlesztés mértéke szerintem nem teszi szükségessé az azonnali frissítést, különösen, ha a meglévő munkafolyamatokat még mindig kényelmesen végzik. Az új vásárlók vagy a régebbi modellekről frissítők számára az M3 teljesítmény- és hatékonyságjavulása sokkal hangsúlyosabb lesz.

 

 

Egyéb különbségek

A két MacBook Air generáció között a chipeken túl számos más figyelemre méltó különbség is van. Bár ezek a fejlesztések meglehetősen kicsik, érdemes szem előtt tartani őket, amikor a legújabb modell beszerzését fontolgatjuk.

 

Mit jelent mindez?

Összességében az M3-as MacBook Air kisebb előrelépést jelent elődjéhez képest, és inkább a teljesítmény növelésére, mintsem új funkciókra összpontosít. Fő célközönsége azok, akiknek régebbi MacBook Air, például M1 vagy Intel-alapú modelljük van, vagy egyáltalán nem rendelkeznek MacBook Airrel.

Hacsak nem tudod kihasználni az M3 chip különleges előnyeit, és nem igényled a maximális teljesítményt a rendkívül hordozható formájú készüléktől, a legtöbb felhasználó számára valószínűleg nem éri meg az M3 MacBook Air megvásárlása az M2 MacBook Air helyett. Ha azonban a jövőbiztosság kiemelt fontosságú számodra, mert a számítógépedet hosszútávra tervezed vásárolni és minél több éven át szeretnéd használni, akkor lehet, hogy megéri az árkülönbségből adódó többletköltség a legújabb modellért. Az M3-as modell két külső kijelző támogatásával szintén indokolt lehet a vásárlási döntés, ha több monitorral szeretsz dolgozni.

Ha új MacBook Air-t tervezel vásárolni az Apple-től, és a nagyobb, 15,3 hüvelykes modellt szeretnéd, akkor a legújabb M3-as modell az egyetlen lehetőséged, mivel az M2 15,3 hüvelykes gépet már nem forgalmazzák. Ennek ellenére az M2 15,3 hüvelykes MacBook Air még mindig könnyen beszerezhető használtan, felújítva és harmadik féltől származó kiskereskedőknél, jóval a legújabb modell 681.990 forintos ára alatt. Ha a nagyobb modellre vágysz, érdemes lehet megkeresned egy ilyen M2-es modellre vonatkozó ajánlatot, mielőtt a legújabb M3-as gépet választanád közvetlenül az Apple-től.

 

Összegzés

A vásárlók túlnyomó többségének biztosan nem éri meg az M2-ről az M3-as MacBook Airre frissíteni. Az M2 13 hüvelykes MacBook Airről az M3 15 hüvelykes MacBook Airre való frissítés a kijelző méretének növekedése miatt talán jobban indokolt, de a legújabb generáció kevés érdemi újdonságot kínál az elődjéhez képest.

Forrás: MacRumors

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése