Ezt várjuk a 2024-es WWDC-től

Apple Hírek   |   2024.05.15 - 19:23   |   Írta: Hidasi Ákos   |   10613
15. máj Ezt várjuk a 2024-es WWDC-től

Minden, amit az Apple következő nagy eseményéről tudni lehet

A WWDC az Apple éves Worldwide Developers Conference (világméretű fejlesztői konferenciája), ahol a fejlesztők részt vehetnek az üléseken és kapcsolatba léphetnek az Apple mérnökeivel. Az Apple 2024-es eseménye a június 10-14. közötti héten kerül megrendezésre, és egy online esemény lesz, amely a június 10-i keynote-napon egy kis személyes részvétellel egészül ki a kiválasztott résztvevők számára.

WWDC 2024 áttekintés A 35. éves Worldwide Developers Conference június 10. és 14. között kerül megrendezésre, a június 10-én, hétfőn, csendes-óceáni idő szerint 10:00 órakor tartandó keynote-rendezvényen pedig új szoftvereket mutatnak majd be. A június 10-i hétfői keynote-on idén iOS 18, iPadOS 18, macOS 15, tvOS 18, watchOS 11 és visionOS 2 várható, új termékek bemutatásáról egyelőre nem hallottunk pletykákat.

A WWDC 2024, ahogy a 2020 óta megrendezett WWDC események, úgy a WWDC 2024 is egy online esemény lesz, amely minden fejlesztő számára ingyenesen látogatható. Bár a WWDC 2024 elsősorban online lesz, az Apple ismét tart egy különleges eseményt a kiválasztott fejlesztők és diákok számára, amely június 10-én kerül megrendezésre a kaliforniai Cupertinóban található Apple Park campuson. A résztvevők az Apple Parkban megtekinthetik a keynote-ot és a State of the Union előadásokat, valamint találkozhatnak az Apple munkatársaival és részt vehetnek az Apple Design Awards díjátadón. Az Apple sorsolásos eljárással választotta ki a fejlesztőket.

Az Apple Developer Program jelenlegi tagjai, az Apple Entrepreneur Camp öregdiákjai, a Swift Student Challenge jelenlegi és korábbi nyertesei, valamint az Apple Developer Enterprise Program jelenlegi tagjai jelentkezhetnek az Apple Parkban tartandó eseményre, a résztvevőket az Apple véletlenszerű sorsolás útján választja ki.

Az Apple általában a WWDC időpontjának bejelentésekor szokott Swift Student Challenge-et tartani, de a kihívás idén korábban indult, és a nyerteseket március 28-án hirdették ki. A nyertesek a sorsoláson keresztül vehetnek részt a különleges eseményen az Apple Parkban, és 50 Kiváló nyertes kapott meghívást Cupertinóba egy háromnapos élményre.

A WWDC-n az Apple a fejlesztőknek és az Apple-ügyfeleknek nyújt első pillantást az iOS, iPadOS, macOS, watchOS és tvOS új verzióira, emellett idén a visionOS új verzióját is láthatjuk majd. A fejlesztők mérnöki üléseken, személyes laborbeszélgetéseken és az Apple Developer Forums-on vehetnek részt az Apple mérnökeivel, mindezt azzal a céllal, hogy megtanulják, hogyan integrálhatják az új operációs rendszerfunkciókat az alkalmazásaikba.

Az Apple mindig közvetíti a WWDC keynote-ot az Apple.com-on, az Apple Developer alkalmazáson, az Apple Developer weboldalon, az Apple TV-n és a YouTube-on. A fejlesztői üléseket a hét folyamán az Apple Developer appban és most először a YouTube-on is megosztják.

Mindezeken túl azonban ideje sorra vennünk azokat az újdonságokat, amiket az idei WWDC-től várunk. Lássuk is a listát:

WWDC szoftveres bejelentések A WWDC középpontjában a szoftverek állnak, és a 2024-es pletykák szerint az iOS 18 az elmúlt évek legnagyobb frissítése lehet az iPhone-on, köszönhetően a mesterséges intelligenciának, és ezek közül sok funkció valószínűleg a macOS-be is bekerül majd.

iOS 18 és iPadOS 18 Az Apple fel akar zárkózni a versenytársakhoz, ha az AI-ről van szó, és a Bloomberg munkatársa, Mark Gurman úgy véli, hogy az iOS 18 egy "viszonylag úttörő" szoftverfrissítés lesz "jelentős új funkciókkal és dizájnnal", elsősorban az AI-ra koncentrálva.

Az AI várhatóan az egész operációs rendszerbe beépül majd, és íme néhány mód, ahogyan az Apple felhasználhatja:

Automatikusan generált Apple Music lejátszási listák a felhasználó bemenete, például hangulata alapján. AI-alapú írás a Pages alkalmazásban. AI-alapú diakészítés a Keynote-ban. AI kódírás az Xcode-ban a fejlesztők számára. Továbbfejlesztett Spotlight keresés. Nagy nyelvi modelleket (LLM) integráló Siri fejlesztések, például természetes beszélgetési képességek és jobb felhasználói személyre szabás. Új integráció a Siri és az Üzenetek alkalmazás között, hogy a Siri jobban tudjon válaszolni az üzenetekre, és válaszlehetőségeket javasoljon. Shortcuts integráció a Sirivel, így a felhasználók hangalapú parancsok segítségével automatizálhatják az összetett vagy többlépcsős feladatokat. Az iOS 18 tartalmazni fog néhány dizájnváltozást, talán átveszi a visionOS néhány dizájnelemét, de nem kap teljes átalakítást.

A frissítés várhatóan egy jobban testreszabható kezdőképernyőt is tartalmaz majd, így az iPhone-felhasználók több lehetőséget kapnak az iPhone megjelenésének egyedivé tételére. Az Apple azt tervezi, hogy az ügyfelek nagyobb kontrollt kapnak az alkalmazásikonok elrendezése felett.

Az alkalmazásikonok várhatóan továbbra is egy láthatatlan rácshoz lesznek rögzítve szervezési célokból, de a frissítéssel lehetőség nyílhat üres terek, sorok és oszlopok létrehozására az alkalmazásikonok között. Az iOS 18 valószínűleg az elmúlt évek legjelentősebb frissítését hozza a Kezdőképernyőnek, az Apple által az iOS 16-ban bevezetett Zárolási képernyő módosításokkal egyenértékűen.

Az iOS 18 várhatóan több beépített alkalmazás, köztük a Jegyzetek, a Mail, a Fotók és a Fitnesz frissítéseit is tartalmazza majd. Néhány tervezett frissítésről nem sokat tudunk, de néhány új funkcióra már hallottunk utalásokat.

Az Apple Térképek alkalmazás az iOS 18-ban olyan új funkciókat kaphat, mint a topográfiai térképek támogatása és az egyéni útvonalak mentésének lehetősége az előre kiválasztott útvonalak alternatívájaként, amelyeket a térképek útbaigazításkor kínál.

Az Apple az iOS 18-ban bevezeti az RCS-t az Üzenetek alkalmazáshoz, ami javítja az iPhone és az Android felhasználók közötti beszélgetéseket. A fényképek és videók iPhone-ról történő küldése Android-felhasználóknak többé nem fog hibákat eredményezni, a csoportos beszélgetések pedig jobb teljesítményt nyújtanak majd. Olyan funkciók is bekerülnek, mint a platformok közötti emoji-reakciók, az olvasási visszajelzések és a valós idejű gépelési mutatók.

macOS 15 A macOS és az iOS gyakran sok közös funkcióval rendelkezik, így bár a legtöbb pletyka az iOS 18-ra koncentrált, valószínű, hogy az AI funkciók közül jó néhány elérhető lesz az Apple Mac-jein is.

Ami a nevet illeti, az Apple továbbra is kaliforniai nevezetességeket használ. Az Apple az évek során több Kaliforniával kapcsolatos nevet is védetté nyilváníttatott, és ezek közül sokan kihasználatlanul maradtak.

A fennmaradt lehetőségek közül néhány a Redwood, Grizzly, Sequoia, Mammoth, Pacific, Rincon, Farallon, Miramar, Condor, Diablo és Shasta. Az Apple azonban választhatna egy nem védett nevet is, és ezt a múltban meg is tette.

Itt vannak azok a nevek, amelyeket az Apple azóta használt, hogy 2013-ban elkezdte a macOS-verziókat nevezetességekről elnevezni: Mavericks, Yosemite, El Capitan, Sierra, High Sierra, Mojave, Catalina, Big Sur, Monterey, Ventura és Sonoma.

A macOS 15-ről bővebben a macOS 15 körképünkben olvashat.

Egyéb frissítések Lesz még watchOS 11, tvOS 18, HomePod Software 18 és visionOS 2 is, de nem hallottunk pletykákat arról, hogy ezek a frissítések mit tartalmazhatnak.

Lehetséges hardveres bejelentések Egyelőre nincsenek olyan pletykák, hogy az Apple új hardvert mutatna be, de több Mac frissítésére is várunk. Az Apple még nem frissítette a Mac Studio, a Mac mini vagy a Mac Pro modelleket M3-as chipekkel, így nem kizárt, hogy néhány ilyen új Mac a WWDC-n debütál majd.

Forrás: MacRumors

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése