WWDC 2023 - Bemutatták az iPadOS 17-et

Apple Hírek   |   2023.06.05 - 20:28   |   Írta: Hidasi Ákos   |   34166
05. jún WWDC 2023 - Bemutatták az iPadOS 17-et

Widgetek és zárolási képernyő funkciók a fókuszban

Az Apple a WWDC 2023 keretei közt sok érdekes újdonság mellett bemutatta az iPadOS 17-et is. Ebben a cikkben összegyűjtöttük az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

 

 

Az Apple elmondása szerint az iPadOS 17 még tovább viszi az iPad-eket. Hogy ez az állítás mennyire állja meg a helyét, azt mindenki maga döntheti el a bemutatott újdonságok ismeretében.

 

Widgetek

 

 

Az iPadOS 17 megjelenésével végre az iPad widgetei is interaktívakká váltak. Ez azt jelenti, hogy a korábban csak információkat megjelenítő widgetek mostantól a gyakorlatban is használhatóak lesznek. Használhatjuk majd őket a zene irányítására, a fényerő vagy okosotthon rendszerünk szabályozására, vagy bármi másra, amire az alkalmazások fejlesztői készítenek majd widgeteket, ugyanis mostantól a független alkalmazások fejlesztői is hozhatnak majd létre interaktív widgeteket.

 

Zárolási képernyő

Az iPadOS 17-től már az iPad-ek zárolási képernyői is sokkal személyreszabhatóbbá válnak, valahogy az iPhone-okéhoz hasonlóan. Most már akár widgeteket is elhelyezhetsz az iPad-ed zárolási képernyőjén. Ezt a funkciót kihasználva Craig Federighi, az Apple szoftveres csapatának vezetője például egyből hat widgetet is az iPad-je kijelzőjére zsúfolt.

Emellett másik zárolt képernyőt érintő újításként ha egy Live Photo-t állítasz be háttérképként, akkor az iPad bekapcsolása után a háttérképként szolgáló fotó elkezd lassított felvételben lejátszódni.

 

Live Activities

Az almás vállalat elérhetővé tette a Live Activities-t az iPad-eken is, amely segítségével közvetlenül a zárolási képernyőről követheted nyomon a valós időben zajló eseményeket, például egy sportmérkőzést, edzést, autómegosztást vagy ételrendelést. Ez a funkció tehát az iPhone-ok után már az iPad-eken is elérhető lesz.

 

PDF

A Jegyzetek alkalmazás és a PDF-jegyzetelés is figyelmet kap a következő iPadOS szériában. "Az új gépi tanulási modelleknek köszönhetően az iPadOS képes azonosítani a PDF mezőit" – mondta el Federighi az előadás során. Az iPadOS 17 új módokat tartalmaz majd a PDF-ek rendszerezésére, megjegyzések hozzáfűzésére és a PDF-ekben valós idejű együttműködésre a Jegyzetek alkalmazásban.

 

 

A múlt hónapban az Apple kiadta a Final Cut Pro és a Logic Pro programokat iPadre, végre figyelembe véve azok igényeit, akik professzionálisan használták volna az eszközt. Az első előzetes alapján az iPadOS 17 viszont nem a hardcore felhasználóknak készült. A Stage Manager, amely az iPad nagyobb multitasking rugalmasságát hivatott biztosítani, a tavalyi debütálása óta még mindig nem bizonyult elégségesnek, cserébe időnként hibásnak már igen. Federighi megemlítette, hogy a Stage Manager az iPadOS 17-ben nagyobb rugalmasságot biztosít majd az ablakok méretezésében és pozicionálásában, ennél többet viszont erről a területről nem tudtunk meg.

 

Összegzés

Mindazonáltal azt érezzük, hogy az újítások mind arra mutatnak, hogy az Apple nem adta fel azt a víziót, hogy az iPad idővel kiválthassa a MacBook-okat. Meglátjuk, hogy ez ezekkel az újdonságokkal megvalósulhat-e.

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése