The New Look・AppleTV+

AlmaBlogger   |   2024.04.23 - 18:17   |   Írta: Ca$h   |   638
23. ápr The New Look・AppleTV+

Alkotni a túlélésért

Évtizedekkel járunk a második világháború után Christian Dior (Ben Mendelsohn) már akkor egy élő legendának számított. Éppen egy lelkes és fiatal tömeg elé kéne a színpadra lépni és megosztani velük pár fontos dolgot a sikerének titkáról, de valami miatt egyre csak késik a várva várt híresség. Christian nagyon maga alatt van, még az utolsó pillanatban is a jósnőjétől próbálna pár hasznos tanácsot venni, valójában már legyint a sikerre és a karrierre, csak boldog szeretne egy kicsit lenni. De menedzsere hajthatatlan, ki kell menni a közönség elé nincs mit tenni. Christian világ életében egy úriember volt, szóval összeszedi magát és kilép a rivaldafénybe. A fiatalok serege rögtön kérdések ezrével rohamozzák meg, amik közül csak egy van, ami valóban gondolkodóba ejti a divat élő legendáját. „Uram igaz az, hogy míg Coco Chanel megtagadta a ruhakészítést a náciktól addig maga szüntelenül vart, dolgozott és sokszor az ellenségnek is?” Ekkor Christian elgondolkodik és csak annyit mond, hogy ahhoz, hogy tisztában legyünk az igazsággal, tudni kell azt is, hogy a valóságban mi történt. Ki az aki a megélhetésért dolgozott és ki az aki csak megtagadta a munkát büszkeségből, de valójában kényszerből.

Christian Dior egy igazi legenda ez nem vitás, neve örökérvényűen beleéget minden nőnek az agyába és minden férfinak, akinek volt már valaha dolga nővel. Termékei igen széles választékban elérhetőek a legtöbb ember számára, van aki csak azt engedheti meg magának, hogy egy szájfényt vegyen kedvesének, van aki abban a ritka szerencsés helyzetben van, hogy az éppen aktuális luxus modellt vegye meg a párjának, legyen az ruha vagy cipő. Ezekről a termékekről annyit érdemes tudni, hogy teljesen limitált szériában elérhetőek, minden országban csak egy kollekció megvehető az összes elérhető méretben természetesen. Szóval ha egy nő olyan szerencsés, hogy mondjuk Párizsban kapott egy 40-es Dior cipőt a szerelmétől, akkor biztos lehet abban, hogy Franciaországban, abban a méretben csak neki van egyedül ilyen cipője. Dior álma egész életében az volt, hogy megalkossa a legszebb ruhát, a legszebb nőnek, a szépség, elegancia és exkluzivitás nagymestere volt, egy igazi művész, de sokak számára Dior csak egy név, a legtöbben semmit nem tudunk róla, éppen ezért készült el az AppleTV+ legújabb sorozata a New Look avagy szabadfordításban; az új külső, kinézet.

A történet elején visszaugrunk az időben a második világháború kellős közepébe. Megtudjuk, hogy Christian együtt élt kishúgával Catherine-el (Maisie Williams) és annak szerelmével Hervével (Hugo Becker) aki szabadságharcos. Catherine-ben lángol a hazaszeretet és a nácik iránti kiolthatatlan gyűlölet, ami nem is csoda hiszen belegondolni is lehetetlen mit érezhettek a büszke franciák amikor megszállta őket a náci rezsim. Néha még az is előfordult, hogy egyéb más lázadókat rejtegettek otthonukba, mindezt úgy tették, hogy közben Christian minden egyes nap dolgozni ment, ott volt a reflektorfényben, nap mint nap ki kellett mennie az utcára életét és családja biztonságát kockáztatva. Szerencsére egy csodálatos embernek dolgozott, neve Lucien Lelong (John Malkovich) a Lelong ház feje, aki az első pillanattól fogva látta milyen istenadta elképesztő tehetséget sikerült maga mellé vennie. Megbecsülte, tisztelte, szinte rajongója volt Christiannak, bármit megtett volna azért, hogy maga mellett tartsa és a helyzet az hogy ez meg is történt, sokszor még többet is tett érte mint ami józan ésszel felfogható. Nem tudom hogy Lelong milyen ember volt a valóságban, de a sorozatban olyan érzése lesz az embernek mintha egy földre szállt angyal lett volna, akit Isten azért küldött, hogy vigyázzon erre a csodálatos, érzékeny, áldott emberre.

Természetesen tudni lehetett, hogy ez az életmód nem fenntartható sokáig, ahogyan azt egyszer Murphy mondta, ha valami megtörténhet akkor az bizony meg is fog történni. Szóval bekövetkezik a katasztrófa, Catherine fogságba esik és nagyon úgy tűnik, hogy a kiszabadítása több mint lehetetlen. Mindeközben számomra teljesen meglepő módon megismerkedhetünk a legendás Coco Chanellel, akit a zseniálisan tehetséges Juliette Binoche kelt életre. Hát ez a szerep nagyjából olyan mintha rá lett volna öntve, azt mindenki tudta róla, hogy fantasztikus színésznő, de ez a szerep hihetetlenül passzolt hozzá, ha megnézünk a neten pár képet a középkorú Cocoról akkor biztos mindenkinek fel fog tűnni, hogy Juliette ezzel a hajjal gyakorlatilag az ikertestvére is lehetne. Sorsa eleinte teljesen máshogy alakul mint Christiannak, pedig valójában a helyzet amiben vannak nagyon hasonló, csak míg Dior a mindennapi kenyérért dolgozott, néha sajnos a náciknak is, addig Coco aki megtagadta a munkát a háború alatt olyan helyzetbe került, hogy lehetősége nyílt visszaszerezni az üzletét, de ehhez bizony a náciknak kellett dolgoznia. Én úgy gondolom, hogy az ügy amiért küzdött nemes volt, nem tudom pontosan mi volt a célja a készítőknek, de én nem éreztem úgy, hogy kollaboráns lett volna. Teljesen csőbe húzták, csapdába csalták, benyelte a mézesmadzagot és onnan bizony már nem volt visszaút, az életéért kellett küzdenie neki is. De tény, hogy a kettő út nagyon különbözik egymástól és tény, hogy a háború utáni kommunikációja Cocónak egyszerűen botrányos. Alapvetően az egész karakter nagyon ellentmondásos, mert szerethető is meg nem is, néha borzalmasan idegesítő és vérlázító, de Juliette fantasztikus alakításnak köszönhetően csak megszeretjük őt is, csak idő kérdése.

A két legenda sorsát végig követve mindenki eldönthető maga, hogy kinek a sorsával és döntéseivel ért egyet, de egy dologban szerintem mindenki egy véleményen lesz. Christian Dior egy döbbenetesen csodálnivaló ember volt, szerény, visszafogott, őszinte, kedves, önfeláldozó, családszerető, hihetetlen tehetség, aki az ég világon semmi másra nem vágyott, csak arra hogy szép ruhákat tervezhessen nőknek, akiket mindennél jobban becsült, annak ellenére hogy meleg volt. Míg Coco egy önimádó, egocentrikus, narcisztikus jellem volt, aki igaz vonzó volt, igaz tehetséges, igaz sikeres, de a módszerei teljesen az ellentéte volt Christianak. A sorozat izgalmas, megható, elgondolkodtató, nagyon különleges és egyedi módon lett kamerázva, eleinte ez nagyon feltűnő lesz, idővel már észre se vesszük. Nem tudom pontosan mi volt az operatőr és a rendező célja, de néha nagyon túl van exponálva egyes jelenet, olyan álomszerű, balzsamos, mint valami rajz amit Christian készített, lehet pontosan ez is volt a célja. Nagyon művészi az nem vitás. A történetnek nem lett vége, remélem velem együtt mások is kedvelték és jövőre nézhetjük majd a folytatást. Egy emberi dráma, ami hűen bemutatja a háború borzalmait és azt, hogy a szépség, a művészet, a lélek mindig győzedelmeskedik a rossz felet és nincsen az a lent, amiből ne lenne kiút. Csak hinni kell és remélni és bízni a jóságban, a tehetségben. 

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 7.4 | Rotten Tomatoes: 60% | Metacritic: 62
The New Look (season 1 | 2024 -)
Életrajz, Dráma, Történelem

Rendezte: Helen Shaver, Julia Ducournau, Todd A. Kessler, Jeremy Podeswa
Írta: Matthew Fantaci, Ashlin Halfnight, Todd A. Kessler, Jason Rabe, Carter Harris, Amanda Coe, Ravid Rabe, Dani Vetere, Ning Zhou
Zene: James S. Levine
Szereplők: Ben Mendelsohn, Juliette Binoche, David Kammenos, Maisie Williams, Joseph Olivennes, John Malkovich, Zabou Breitman, Hugo Becker, Thomas Poitevin, Nuno Lopes, Emily Mortimer, Claes Bang

Játékidő: 10x 50perc

 

 

A sorozatot vagy filmet az AppleTV alkalmazáson belül, az AppleTV+ utáni előfizetéssel tudod megtekinteni, az első hét ingyenes utána havi 9.99$, az éves díj 99$. Ha rendelkezel AppleTV+ előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Fallout sorozatkritika

>>> Masters of the Air sorozatkritika

>>> A háromtest probléma sorozatkritika


Kommentek megjelenítése