Hogyan változtasd másodlagos kijelzővé az iPad-edet?

Apple Hírek   |   2023.03.12 - 14:07   |   Írta: Hidasi Ákos   |   39369
12. márc Hogyan változtasd másodlagos kijelzővé az iPad-edet?

Létezik erre egy olyan Mac funkció, amiről talán te sem hallottál még.

Az Apple saját leírása szerint a funkció a következőt hivatott elérni:  "A Sidecar kiterjeszti, illetve tükrözi a Mac íróasztalát, így második kijelzőként használhatja az iPadet." Egy kicsit kuszán van megfogalmazva véleményem szerint, de azért egy szép képet fest a leírás. Azonban vajon tényleg ilyen jól működik ez a funkció? Hogyan tudod aktiválni, és hogy tudod kihozni a legtöbbet ebből a kreatív, hasznosnak tűnő funkcióból? Ebben a cikkben mindenről szó lesz, amit a Sidecarról tudni kell és lehet, a használatától kezdve a kompatibilitáson át egészen az Apple Pencil integrációig.

 

Valóban olyan jó a Sidecar, mint amilyennek elsőre hangzik?

A rövid válasz az, hogy igen. A hosszabb válasz pedig a következő cikk elolvasása után szerintem benned is körvonalazódni fog.

 

A Sidecar használata

A Sidecar használatához egy kompatibilis Mac-re van szükséged, amelyen a macOS Catalina vagy az operációs rendszer egy újabb verziója fut, valamint egy kompatibilis iPad-re, amelyen az iOS 13 vagy az iOS újabb verziója fut. A Sidecar aktiválásának több módja is van, amelyek mindegyike a Catalináról végezhető el. Fontos egyébként ezen a ponton megjegyezni, hogy bár az Apple a funkciónak dedikált oldalán nem említi meg, de a Sidecar egy iMac és egy MacBook eszköz összekapcsolására is használható. A cikk további részében mi is arra az esetre fókuszálunk, ha egy iPad-et és egy Mac eszközt szeretnél összekapcsolni, azonban ha két kompatibilis Mac eszközzel rendelkezel, akkor mindenképp ajánljuk, hogy próbáld ki a Sidecar azokkal való használatát is.

 

A legegyszerűbb módja a Sidecar elérésének egyébként a Mac AirPlay-felületén található. Ha a menüsor tetején lévő AirPlay ikonra kattintasz (egy képernyőt ábrázoló ikon), akkor ha van egy Sidecarral kompatibilis másik eszközöd a közelben, akkor az megjelenik az AirPlay listában. Onnan egyszerűen válaszd ki azt az eszközt, amelyhez csatlakozni szeretnél. Az eszköz ezután automatikusan bekapcsol, és másodlagos Mac-kijelzőként aktiválódik.

 

Pontosan mire jó a Sidecar? 

A Sidecar arra lett kitalálva, hogy az iPad-edet másodlagos Mac-kijelzővé alakítsa. A funkciónak köszönhetően az iPad-ed valóban úgy működik, mint bármely más másodlagos kijelző, amelyet Mac-ekhez használhatnál. A megnyitott ablakokat a Macről bármikor áthúzhatod a csatlakoztatott iPad-re, és fordítva. Emellett a Sidecar-t használva az iPad-edet is irányíthatod a Mac eszközöd trackpadjével.

 

A Sidecar nem érintéses gesztusokkal való működésre készült, így bár az iPad-ed képernyőjén megjelenő vezérlési funkciókat érintéssel is kezelheted, vagy görgethetsz egyes weboldalakon ujjal is, a dolgokat leginkább a Mac trackpadjével vagy egerével, illetve az Apple Pencil segítségével tudod irányítani. A Sidecar tehát nem arra való, hogy lehetővé tegye az érintéses vezérlést a Mac-en. Ez a funkció tényleg egy másodlagos kijelző csatlakoztatására ad lehetőséget.

 

 

Apple Pencil integráció

A Sidecar használatakor az Apple Pencil (iPad típusól függően az első vagy a második generációs) az egér alternatívájaként is szolgálhat a kattintáshoz, kijelöléshez és egyéb képernyőn végzett vezérlési feladatokhoz. Gondolj az Apple Pencilre egy egérként vagy trackpadként, amikor a Sidecarral használod.

Az olyan alkalmazásokban, mint a Photoshop vagy az Illustrator, az Apple Pencil még hasznosabb is tud lenni, mint a többi periféria. Az Apple Pencillel ugyanis egyből a Photoshopban vagy más hasonló Mac alkalmazásokban rajzolhatsz, igazából ilyenkor az iPad egy grafikus táblaként szolgál. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy az Apple Pencil interaktivitásával, de a Mac teljesítményével hozz létre művészeti alkotásokat, szerkessz fotókat, vagy végezz más kreatív munkát.

 

Billentyűzet-integráció

Ha az Apple Smart Keyboard-ját használod az iPad-hez, akkor a billentyűzet a Mac klaviatúrájának alternatívájaként szolgál, és ezzel a billentyűzettel is bármelyik nyitott ablakban gépelhetsz.

 

Vezetékes vagy vezeték nélküli kapcsolat

A Sidecarral az eszközeid mind vezetékes, mind vezeték nélküli kapcsolaton keresztül csatlakoztathatóak. Vezetékes kapcsolathoz a megfelelő kábelre lesz szükséged, például USB-C-USB-C kábelre a legújabb iPad Pro-khoz vagy USB-C-Lightning kábelre a még Lightninggal szerelt iPad modellekhez.

A vezetékes kapcsolat használata lehetővé teszi az iPad töltését, és csökkenti az esetleges rossz vezeték nélküli kapcsolatból adódó késleltetési problémákat is. A Sidecar használata azonban vezeték nélküli kapcsolaton keresztül is jól működik, bár alacsony kapcsolati sebesség esetén nem nyút tökéletes élményt.

A vezeték nélküli kapcsolat használatához egyébként az iPadnek elég mindössze 10 méteren belül lennie a Mac számítógéphez képest, ami igazából elég messze van.

 

Érintősáv és vezérlők

A Sidecar egy vezérlő oldalsávot jelenít meg az iPad-en, amellyel olyan dolgokat lehet elvégezni, mint a dokkoló elrejtése vagy megjelenítése, a képernyőn megjelenő billentyűzet előhívása, ablakok bezárása, vagy az olyan vezérlőelemek elérése, mint a Shift, Command, Option vagy Control.

A Sidecar az iPad aljára egy Touch Bar-t is tesz, amely megegyezik a Touch Bar-ral érkező MacBook Pro modelleken megtalálhatóval. Ezek a Touch Bar-vezérlők akkor is megjelennek, ha a Mac-ednek nincs is valójában Touch Bar-ja. A Touch Bar vezérlők az Apple-alkalmazások és a Touch Bar támogatással rendelkező, harmadik féltől származó alkalmazások esetében jelennek meg.

 

 

A Sidecar beállítások elérése

Ha az AirPlay ikonra kattintasz, miközben a Mac és az iPad csatlakoztatva van, megjelenik néhány gyors vezérlőelem, amelyekkel például elrejtheted az oldalsávot vagy a Touch Bar-t. Emellett lehetőséged van váltani az iPad különálló kijelzőként való használata vagy a Mac aktuális kijelzőjének tükrözése között.

A további beállítások a Rendszerbeállítások megnyitásával érhetőek el. Itt tudod áthelyezni az oldalsávot a képernyő bal vagy jobb oldalára, a Touch Bar-t a képernyő aljára vagy tetejére mozgathatod, illetve engedélyezheted a dupla koppintást az Apple Pencil-en.

 

Összefoglalva talán ezek a legfontosabb alapvető tudnivalók az Apple Sidecar funkciójának használatáról. Ha még nem tetted, és rendelkezel a megfelelő eszközökkel, akkor csak ajánlani tudjuk, hogy próbáld ki a funkciót. Bizonyos helyzetekben tényleg sokat dob a munkafolyamatok hatékonyabbá tételén.

 

Forrás: MacRumors

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése