Sárkányok Háza・AppleTV (HBO MAX)

AlmaBlogger   |   2022.10.24 - 18:46   |   Írta: Ca$h   |   20116
24. okt Sárkányok Háza・AppleTV (HBO MAX)

A Trónok Harca legendás előzménysorozatának első évadja a végéhez érkezett.

Jaehaerys Targaryen első e néven király mindkét trónörököse meghalt, tekintettel korára és romlandó egészségére meg kellett jelölnie örökösét és mivel saját családján belül nem maradt senki ezért legidősebb unokája helyett (Rhaenys hercegnő) legidősebb unokaöccsét választotta, Viserys herceget. Viserys sose gondolta volna hogy ő lesz a trónörökös, a legtöbben nem is tarották méltónak az uralkodáshoz, legendák szóltak arról, hogy maga a Vastrón sem tartotta annak, pontosan emiatt ejtett rajta végzetes sebet a hátánál, de ezek csak szóbeszédek, nem szabad mindent elhinni amit hall az ember. Tény viszont, hogy Viserys jó uralkodónak bizonyult, hála neki a birodalomban béke honolt évtizedeken keresztül innen is kapta később a „Békés” nevet egy nevet ami miatt még sokáig emlékezni fognak rá. Sajnos szeretett felesége képtelen volt fiú örököst szülni neki, méhe valami miatt minden gyermeket megölt, hatalmas keserűséget okozva ezzel a királynak, aki a világon mindennél jobban szerette drága feleségét. Egy szörnyűséges napon végül úgy alakult, hogy mindenkit elvesztett egy éjszaka alatt és ekkor már tudta, hogy nem várhat tovább meg kell jelölnie örökösét, aki nem lehetett más mint az akkor még csak tizennégy éves lánya Rhaenyra Targaryen. Már ekkor mindenkit tudta, hogy nő nem ülhet a Vastrónra, szóval valaminek történnie kell annak érdekében hogy ez semmiképpen ne történjen meg ...

Sokan vannak akik tiszta szívből gyűlölik George R.R. Martint, nem csak azért mert egy felfuvalkodott hólyag, egy pukkancs, egy botrányhős, aki ahelyett hogy kiszolgálná az évről évre növekvő rajongótáborát, gyakorlatilag minden mással el van foglalva minthogy végre befejezze a Trónok Harcát, amit 1996-ban kezdett el és hét kötetesre tervezett, a „Jég és Tűz dala” ciklus hatodik könyvét konkrétan háromszor is újrakezdte, befejezte és kukázta, az HBOs sorozat azóta csúfosan botrányos véget is ért, lévén nem volt alapanyag amire építkezhettek volna és ez már a sorozat ötödik évadján is érződött, hogy bizony George elmebeteg, perverz, szadista elméje nélkül ez a sorozat halálra van ítélve. Nem ... ő nem írja meg, immáron tizenegy éve hogy nem írja meg. Ehelyett mit csinál? Az előzményekkel foglalkozik és abba szerelmesedett bele. Írt egy kísérőkönyvet a Trónok Harcához, aminek a címe „The World of Ice & Fire” amiből kiszedett egy kétszázezer szavas részt, amiből végül kiadta a Fire & Blood könyvét. Persze ez is túl nagyra duzzadt szóval úgy döntött hogy ebből is két részt fog csinálni. Na ... ennek az első kötetéből írták az egész HBO sorozatot és ennek is csak a második feléből. Szóval bele se merek gondolni, hogy mekkora lehetne a Sárkányok háza sorozat, ha nem csak az első könyv közepénél indulnának a történések (182 évvel a GoT előtt) és elvileg ennek a végével érne véget. George csak annyit mondott, hogy a jelenlegi Fire & Blood elég anyagot tud nyújtani, olyan negyven résznyi megfilmesítésnek. Szóval legrosszabb esetben is számítani lehet arra, hogy négy évados lesz a sorozat.

A Tűz és Vér nem regényformában lett megírva, hanem olyan lett mint egy krónika, ami kedvére ugrik évtizedeket vagy bármennyit az időben. Azt már előre tudni lehetett hogy ez bizony nagy kihívást fog jelenteni a filmes csapatnak, hiszen úgy kell kiválasztani a szereplőket hogy a lehető legkevesebbet keljen őket cserélgetni. Azok aki nem voltak erre felkészülve bizonyára sokkot fognak attól kapni, hogy az ötödik rész után pont a kettő főszereplőt lecserélik két idősebb színésznőre, akik szerencsére még tehetségesebbek és hitelesebbek mint a fiatal énjeik, szóval eléggé hamar meg lehet szokni a dolgot. De amikor az évad végére érkezünk és konkrétan olyan húsz év eltelik az első rész óta, akkor bizony néha vakargatni fogjuk a fejünket, hogy vannak olyan szereplők akik kb. egy percet se fognak öregedni. Néha próbálkoznak egy ősz hajszállal, ami ugye a Targaryenek esetében eleve halálra van ítélve, vagy egy szakállal vagy sűrűbb borostával, de néhány szereplőnél bizony nem nagyon kellett a maszkosoknak megőröltetni magukat, ilyen lesz Ser Criston Cole (Fabien Frankel) bizony igencsak jó génekkel rendelkezik, kb. egy percet sem öregedik, ellentétben mondjuk Aemond herceggel, akinek olyan tizennégy tizenöt évesnek kellene lennie, de simán elmegy egy harmincasnak is. Hát igen, kemény dolog ez az időben ugrálás, de próbáljunk ebbe kicsit belenyugodni, mert egyrészt elvileg a második évadnál már nem lesz ilyen, másrészt ettől eltekintve bizony nem sok hibát fogunk találni a sorozatban, komolyabbat legalábbis valóban nem nagyon.

A Sárkányok Háza egy izzig vérig Trónok Harca történet, érződik minden egyes pillanatban, beszélgetésben, jelmezben, zenében és persze a kötelező főcímzenében is, ami sajnos megosztotta az embereket, hozzám hasonlóan lesznek akik örültek annak hogy megmaradt az eredeti zene, van akit meg zavar, hogy mégis miért ugyanaz amikor ez egy másik sorozat. Persze sose lehet mindenkit kielégíteni, a lényeg hogy nekem tetszett és én írom a kritikát. De a viccet félretéve akárcsak a Trónok Harca esetében itt is kell egy olyan jó bő két-három, maximum négy rész amíg megismerünk mindenkit, felállnak a bábuk a sakktáblán és el kezdjük kicsit átlátni hogy ki mit akar, ki mit tud elérni ebben a történetben. Az bizony már most látszik, hogy gyakorlatilag csak a „Békés” Viserys királynak köszönhető, hogy a játékosok nem ugranak egymás torkának, neki köszönhető az a húsz éves békés szakasz a történetben amíg mindenki megtalálja a helyét, kipottyant egy csomó gyereket, akik persze potenciális örökösök lesznek (de tényleg, lesz olyan rész ahol vagy kettő gyerek is születik, vagy éppen meghal, szóval kellenek az erős idegek a sorozathoz). Örökösök akik persze amint lehetséges egymás torkának ugranak majd, hogy valami izgalmas is történjen a sok intrika és kivirkavar között.

A sorozaton nagyon érződik hogy George írta, hihetetlen hogy képes minket még mindig meglepni, noha nem lesznek olyan elképesztő pillanatok a sorozatban mint Királyvár ostroma vagy éppenséggel a Vörös nász, de nem is akar Trónok Harca lenni, mert ez a Sárkányok Háza. Itt teljesen más fordulatokra lehet számítani, itt mások a karakterek, még akkor is ha találunk majd pár közös mintát vagy hasonló típusú szereplőt. Az első évad végére elérte nálam a maximális tisztelet és bár eleinte kicsit untam és bevallom a Hatalom Gyűrűit jobban élveztem, még mindig úgy gondolom hogy egyrészt nagy hiba volt ezt a kettő epikus sorozatot egyszerre adni egymás mellett, mindazonáltal hihetetlen butaság összehasonlítani őket. Nagyon szépen elfértek egymás mellett, maximum csak arra volt érdemes odafigyelni, hogy még véletlenül se egymás után nézzük meg őket. Persze azok járnak a legjobban, akik nem a kiadás idejében nézték őket, hanem most majd szépen egyszerre ledarálják mindkettőt. Bevallom nem vártam az ég világon semmit ettől a történettől és pont annyira lepett meg, mint amennyire semmit nem gondoltam volna róla. Meglepő, látványos, tele van eredeti karakterekkel és fordulatokkal, minden joga megvan ahhoz hogy a Trónok Harca előzménye lehessen, csak aztán a végére nehogy jobban tetszen mindenkinek mint ami utána jön. Ettől joggal félhetünk, mert bizony nem sok csalódást okozott eddig. Maradjon is így, szóval minimum további három évadra lehet még számítani, csak győzzük kivárni.

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 8.6 | Rotten Tomatoes: 85% | Metacritic: 69
House of the Dragon (season 1 | 2022 -)

Rendezte: Clare Kilner, Miguel Sapochnik, Greg Yaitanes, Geeta Vasant Patel, Alan Taylor
Írta: Ryan J. Condal, Gerorge R.R. Martin (regény), Charmaine De Grate, Sara Hess, Gabe Fonseca, Kevin Lau, Ira Parker, Eileen Shim
Zene: Ramin Djawadi
Szereplők: Rhys Ifans, Matt Smith, Fabien Frankel, Paddy Considine, Graham McTavish, Bill Paterson, Eve Best, Steve Toussaint, Jefferson Hall, Emma D’Arcy, Gavin Spokes, Sonoya Mizuno, Matthew Needham, Olivia Cooke, Milly Alcock, Emily Carey

Játékidő: 10x 1óra

 

 

Ha rendelkezel HBO MAX előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is! Fontos tudni, hogy HBO MAX-ot itthon csak a magyar applikáció letöltésével tudod nézni mobilon, tableten, illetve AppleTV-n keresztül is.

 

Kapcsolódó tartalom:

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> HBO MAX applikáció

>>> The Rings of Power sorozatkritika

>>> The Midnight Club sorozatkritika

>>> Five Days at Memorial sorozatkritika

 


Kommentek megjelenítése