Rejtett Apple TV funkciók 2. rész

Tippek és trükkök   |   2023.01.15 - 15:09   |   Írta: Hidasi Ákos   |   9268
15. jan Rejtett Apple TV funkciók 2. rész

Hozd ki a maximumot az Apple Tv 4k készülékedből.

Az Apple TV 4K napjaink egyik legjobb okos TV rendszere. Ebben a kétrészes cikksorozatban arra szántuk el magunkat, hogy minden olyan tippet és trükköt összegyűjtünk, amik segítségével maximalizálhatod a rendszer használatának élvezhetőségét. Fontos tehát megjegyeznünk, hogy ez a cikk a cikksorozat második része. Ha még nem olvastad az elsőt, akkor csak ajánlani tudjuk, hogy ide kattintva vess arra is egy pillantást. Ha pedig már azon túl vagy, akkor lássuk is a további tippeket!

 

Egyéni navigáció

Most pedig beszéljünk arról, hogyan lehet könnyebben eligazodni az Apple TV-n. Azokkal a dolgokkal kezdjük, amelyekkel megkönnyítheted a távirányító használatát.

 

 

Először is, valószínűleg észrevetted, hogy a kezdőképernyőre való visszatérés eléggé körülményes lehet, ha már egy-két kattintásnál mélyebbre jutottál a rendszerben. A kezdőképernyőre való gyorsabb visszatérésnek két módja van. Az egyik, hogy egyszerűen lenyomod és lenyomva tartod a Menü gombot, amivel egyenesen a kezdőképernyőre jutsz. A másik lehetőség, hogy a távirányítón lévő „TV” gomb funkcióját megváltoztatjuk. Ezáltal ahelyett, hogy az Apple TV „Up Next” menüpontjába vezetne, egyenesen a kezdőképernyőre visz majd. Ezt úgy tudod megváltoztatni, hogy megnyomod a Beállítások gombot, kiválasztod a „Távirányítók és eszközök menüpontot, majd a TV gombot, végül pedig a Kezdőképernyő menüpontot választod ki. Ezt később bármikor ugyanígy visszaállíthatod, ha szeretnéd.

 

Perifériák csatlakoztatása Bluetooth-on keresztül

Következőként beszéljünk egy kicsit a Bluetooth-eszközök csatlakoztatásáról. Az Apple TV-hez ugyanis fejhallgatókat, billentyűzeteket és kontrollereket is csatlakoztathatsz Bluetooth-on keresztül.

 

 

Természetes, hogy az Apple AirPods esetében ez a folyamat le van egyszerűsítve. Azonban bármilyen más Bluetooth-fejhallgatót is könnyedén csatlakoztathatsz a TV-dhez. Játékhoz és alapvető navigációhoz pedig PlayStation vagy Xbox kontrollert is csatlakoztathatsz. Emellett a billentyűzetek is jól jöhetnek szövegek beírásához, például ha sok jelszót szeretnénk megadni, vagy csak ha egyszerűen egy kis időt akarsz spórolni. (De ha van iPhone vagy iPad készüléked, akkor azokat is tudod szövegbevitelre használni.)

 

Mindezek beállításához a Beállítások > Távirányítók és eszközök > Bluetooth utat kell követned. A kontrollerek esetében van egy testreszabott útmutató az oldal tetején, de a fejhallgatók és billentyűzetek esetében egyszerűen csak megkeresi a párosítási módban lévő Bluetooth-eszközöket, és lehetővé teszi, hogy kiválaszd azt, amit épp használni szeretnél. Ha van egy négyjegyű biztonsági kód, amit előzetesen beállítottál, akkor add meg azt. Ha pedig nem tudsz róla, hogy valaha is beállítottál volna ilyen kódot, a 0000-as kód megadása szinte mindig működik.

 

Namost, ha már a TV vezérléséről volt szó, az iPhone, iPad és Apple Watch használata az Apple TV vezérlésére fantasztikusan működik, és erről a két cikk során több alkalommal is szó esik, viszont van néhány beállítási és biztonsági lehetőség az Apple TV-n, amit ezen a ponton érinteni szeretnék.

 

Az egyik legfontosabb biztonsági funkció az Apple TV esetében az AirPlay biztonsági kódjának beállítása. Az AirPlay lehetővé teszi, hogy videót vagy zenét streameljünk az Apple TV-re egy másik eszközről. Ezt pedig bárki megteheti az Apple TV hatótávolságán belül, hacsak nem zárod le egy kóddal a funkciót. Ehhez menj a Beállítások > Biztonság > AirPlay > Eszközellenőrzés bekapcsolása menüpontba. Ha egy eszköz egyszer megkapta a hozzáférést, többé nem lesz szüksége a kódra. Ha tehát egyszer megadod a barátodnak vagy szobatársadnak a hozzáférést, akkor továbbra is hozzáférhet majd, hacsak nem veszed le a készülékét a jóváhagyott eszközök listájáról.

 

Egyéni profilok létrehozása

Ha már a barátokról, szobatársakról vagy családtagokról van szó: Bárki, aki rendelkezik Apple ID-val, saját profillal rendelkezhet az Apple TV-n is. Ez saját alkalmazáselrendezést, mappákat, sötét mód beállítást és tartalomajánlásokat jelenthet. A külön fiókokat többféleképpen is létrehozhatod, de én a Beállítások > Felhasználók és fiókok > Új felhasználó hozzáadása utat ajánlom.

 

Ugyanezen a módon használhatod a Családi megosztást is az Apple TV-n - ez minden Apple-eszközön ugyanúgy működik. Ha te vagy a család szervezője, akkor akár hat emberrel is megoszthatod az alkalmazásaid és szolgáltatásaid előfizetéseit. Ezzel kapcsolatban azt fontos tudnod, hogy magán az Apple TV-n sajnos nem tudod beállítani a Családi megosztást. Így ezt egy Macen, iPhone-on vagy iPaden kell megtenned. Érdemes időt szánni a beállításra, mert így ha hozzáadod egy "családtag" Apple ID-ját, akkor ő is hozzáférhet azokhoz az előfizetésekhez, amelyekkel te rendelkezel.

 

Az audio/video-beállítások finomhangolása

Alapértelmezés szerint az Apple TV 4K kommunikálni fog a tévéddel, és meghatározza, hogy mik az optimális videobeállítások. Van rá esély, hogy ezen a ponton az Apple TV megkérdez majd, hogy be akarod-e kapcsolni a HDR-t. Ha HDR-tévéd van, akkor nyugodtan mondhatod, hogy "igen". Ha ezt választod, az Apple TV mindig valamilyen HDR módban lesz, legyen az Dolby Vision, HDR 10+ vagy HDR, a tévétől függően. Ez viszont azt jelenti, hogy ha olyan tartalmakat nézel, amelyek nem HDR-ben készültek, akkor hamis HDR-t fogsz kapni, és ezt nem biztos, hogy szeretnéd. Különösen az igazán sötét tartalmak esetében, mint például a Trónok Harca.

 

Két lehetőséged van, amelyek felfedezésére viszont mindenképpen bátorítalak. Válaszd a Beállítások > Videó és hang > Tartalom egyeztetése lehetőséget. Itt kiválaszthatod a Dinamikatartomány egyezése lehetőséget, ami azt jelenti, hogy az Apple TV SDR módba kapcsol, amikor SDR-ben készült tartalmat nézel, és segít a tévének HDR módba kapcsolni, amikor HDR tartalmakat nézel. Ugyanez az elképzelés érvényes a Képkockasebesség egyezése esetében is. Ahelyett, hogy minden tartalmat ugyanolyan képkockasebességgel mutatna, az Apple TV úgy adja vissza a tartalmat, ahogyan az készült. Ez akkor különösen fontos, ha szereted a filmeket 24 képkocka/másodperc sebességgel nézni, ahogyan azok eredetileg készültek.

 

A dolgok hangoldalán ezzel szemben nem sok mindent érdemes átállítani. Szinte mindent érdemes automatizálni. Ennek ellenére azért nyugodtan szaladj végig rajta, lapozd végig. Az Audio beállításoknál tudod bekapcsolni például a Hangos hangok csökkentése funkciót, ami dinamikatartomány-tömörítést alkalmaz. A funkció nagyszerű, ha csak a tévé hangszóróit használod, de komoly korlátokat szab a soundbar-od vagy a házimozi rendszered számára.

 

Összefoglalva tehát ezeket a tippeket tudjuk nyújtani ahhoz, hogy kihozhasd a maximumot az Apple TV 4K készülékedből.

 

Forrás: Digitaltrends

 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése