Az Apple bemutatta az Apple Pencil Pro-t

Apple Hírek   |   2024.05.07 - 17:36   |   Írta: ARPII   |   413
07. máj Az Apple bemutatta az Apple Pencil Pro-t

Közel hat év óta, végre egy rendes iPad stylus frissítés.

A harmadik generációs Apple Pencil egy új kategóriát teremt, ugyanis ez az első generációs Pro modell, az Apple Pencil felhozatalban. Az almás ceruza támogatja a Lokátort, így sosem fogjuk tudni elveszteni, ami egy ilyen relativ apró terméknél igazán hasznos tud lenni.

 

A beépített giroszkópnak hála, az Apple Pencil képes egy úgynevezett „Hordó Forgás” funkcióra is, ami annyit jelent, hogyha elforgatjuk ezt a hengeres testet, akkor a rajzolt vonal vastagsága változni tud. Emellett egy új szorítás funkció is érkezett, amivel különböző módok között tudunk majd váltani.

Apple Pencil Pro

 

Ez az első igazi frissítés az Apple Pencil családban, a második generációs modell óta, ami 2018-ban jelent meg. Igaz, a tavaly megjelent USB-C-vel felszerelt modell is létezik, ezt azonban nem lehet egy következő genecáriónak nevezni, hiszen olyan funkciók hiányoznak belőle, ami a második generációban már jelen voltak, név szerint a nyomás érzékenység és a dupla koppintás.

Az Apple Pencil Pro magában hordozza ezeket a második generációs funkciókat, és hozzá is ad párat, például a szorítás érzékenységet, amit az AirPods Pro 2-ből már ismerhetünk. Ezzel könnyen válthatunk ecsete és ceruzák, vagy színek között. Emellett haptikus visszajelzést is kapunk, amikor megszorítjuk, vagy koppintjuk az eszközt, ilyenkor ugyanis egy finom rezgés formájában közli velünk, hogy a kért változás megtörtént.

Apple Announces Pencil Pro, a New Stylus With Haptic Feedback and New  Gestures - IGN

 

A két korábban említett interakció személyre is szabható, így különböző alkalmazásokban különböző funkciókat hívhatunk elő a szorítással és a dupla koppintással, ez már csak a fejlesztőkön múlik. Animációk készítésekor például forgathatunk egy rajzolt tárgyat a térben, miközben felveszünk egy jelenetet a ProCreate Dreams alkalmazásban.

Pencil Pro drawing on iPad Pro

 

Két negatívum azonban már most felszínre jött, az egyik pedig a kompatibilitás. Az új Apple Pencil Pro ugyanis kizárólag a most bejelentett M2-es iPad Air, illetve M4-es OLED iPad Pro modellekkel működik, régebbi eszközökkel sajnos nem.

Emellett az Apple Pencil Pro talán több szoftveres újdonságot hordoz, mint az elődje, azonban a professzionális felhasználók minden bizonnyal jobb hasznát veszik majd egy dedikált rajztáblának, a hozzá való stylus ceruzával, mint például a Wacom Movink 13, hiszen ezek az eszközök csak és kizárólag erre lettek kifejlesztve.

 

Forrás - Apple


Kommentek megjelenítése