Gyerekek és iPadek, avagy az iGeneráció

AlmaBlogger   |   2016.03.03 - 20:44   |   Írta: Pausch Rita   |   3058
03. márc Gyerekek és iPadek, avagy az iGeneráció

Miért rossz, ha a gyerekedet az iPad neveli helyetted?

Elmerültünk az okoseszközökben. Ha tetszik, ha nem, ha jó, ha nem, így van. A baj csak az, hogy egy olyan komoly társadalmi jelenségről van szó, ami nagyban kihat a gyerekekre is.

Kicsi vagy nagy, nyomkod. Apró ujjacskák futnak a kijelzőkön, néha akár ügyesebben, mint a nagymamáé, vagy nagypapáé. Azért nincs ok az aggodalomra, a kicsi majd megtanítja az öregeket, hogyan kell sms-ezni, bár maga még írni sem tud.

Érdekes módon, Steve Jobs sem engedte a gyerekeinek, hogy játszanak az iPaddel, és egyre több tanulmány mutat rá arra, hogy ezt nagyon is jól tette. A Michigani Egyetem 144 gyerek és szülei körében végzett friss kutatásából például az derült ki, hogy a zűrös gyerekek szülei sokkal könnyebben adják oda az okoseszközeiket gyerekeiknek.

A kutatók határozott összefüggést találtak a nehezen kezelhető gyerekek és a különféle szituációk rendezésére odaadott okoseszközök között.

Dr. Jenny Radesky, a fent említett kutatás vezetője, beszámolt arról, hogy azok a szülők, akik frusztráltak a nevelési nehézségeik miatt, sokkal gyakrabban fordulnak a mobileszközökhöz, hogy helyettük inkább azok csillapítsák le gyerekeiket. Vagyis, ha azt akarod, hogy a gyereked szót fogadjon, jobb, ha nem szereled le azzal, hogy „Vidd fiam, nyomogasd ezt, csak hagyjál békén!”.

Ez még „csak” a pszichológiai oldal. Van más baj is! Az Amerikai Szemészek Társasága 2015-ös felmérése nyomán kiderül, hogy bizony a kijelzők okozhatnak különféle szemészeti betegségeket.  A kérdőívüket kitöltők válaszaiból megtudhatjuk, hogy például az Egyesült Államokban a gyerekek legalább 41 %-a napi 3-4 órát tölt kijelző előtt és eleve a srácok 66%-ának van saját eszköze. Márpedig a készülékek nem csak szemészeti gondokat, de a rossz tartásból adódóan egyéb testi problémákhoz, gerincferdüléshez és nyakproblémákhoz is vezethetnek.

Ezután persze felvetődik a kérdés: kell-e egyáltalán a szülőknek a gyerekeik előtt használni a készülékeket. Ja, kell! Mert ők maguk sincsenek meg ezek nélkül és nehéz lenne elkerülni. A gyerek pedig hogyan is tanul? Másolja a szüleit (is).

Egyre gyakoribb a látvány napjainkban, a bevásárlóközpontokban és közterületeken, hogy míg a szülők a mobiljukkal foglalkoznak, a gyerekeikkel nem. Vagy, amikor nem érnek rá, mert beszélgetnek, csinálnak valamit, vagy egyszerűen unják már a nyaggatást, a rohangálást, a tévét, az ezredszerre hallgatott gyerekdalt, akkor akár a legkisebbek is megkaphatják egy kis nyomkodásra a gépeket.

Persze nem csak a kicsikre áll a dolog. A nagyobb gyerekek, a tinik is „szenvednek” ettől. Kell a mobil, jó mobil kell, kell a tablet, jó tablet kell… Megoldás? Az anyagi lehetőségekbe és a szülők engedékenységébe jobb bele sem menni. Közben pedig a pedagógusok tehetetlenek. Vagy mégsem? A Facebookon már megjelent a megoldás legalább egy problémára a témában: a mobildoboz. Ha ez átmegy, akkor vége az órai sms-ezésnek, puskázásnak, levelezésnek. Nyílt és jól látható helyen elhelyeznek egy tartót az osztályban, amibe mindenkinek bele kell raknia a telefont, majd az óra végén elveheti.

Hova vezet mindez, az a jövő zenéje. Az azonban már most látható, hogy nagyon körültekintően kell a szülőknek megközelíteni a témát.

Képek forrása: 1. – CariThompson/ Momitforward.com, 2. – Earlyeducationcentral.com, 3. – Varga Gábor/ Facebook via HVG

Kapcsolódó cikkek:
A gyerekek rajonganak az iPadért
A legkisebbek és a technika

 


Kommentek megjelenítése