A gyerekek rajonganak az iPadért

Tech Hírek   |   2014.10.08 - 20:13   |   Írta: Pausch Rita   |   1162

Érdekes, bár közel sem meglepő eredmények láttak napvilágot egy felmérés kapcsán. A Smarty Pants fiatalok és családok témában működő közvélemény-kutató cég az Egyesült Államokban minden évben elvégzi a „Young Love” felmérést. A 6 és 12 év közöttiek fogyasztási szokásaira kíváncsi cég idén 256 márkát vizsgált, hogy mennyire népszerűek ebben a korcsoportban.

gyerekek felmérés1

Olyan márkák szerepeltek a listán, mint a McDonald’s, a Nickelodeon, a Disney, az M&M’s vagy a Kit Kat, mégis jött az Apple iPad és mindent vitt. 2014-ben ugyanis ebben a korosztályban ez a legnépszerűbb dolog. A csokik, a chips, a Disney, de még az Xbox is háttérbe szorul a gyerekeknél, ha van iPad.

A felmérését 3 hónapon keresztül végezték, mintegy 6661 gyermek (és szüleik) bevonásával. A cég egy 0 – 1000 pontos skála alapján osztályozta a márkákat, olyan szempontok alapján pontozva őket, mint pl. a márkatudatosság, a márkaszeretet vagy akár népszerűség. A részeredmények pontjai összevonva adják ki a végső értéket.

Az alábbi táblázatban látható a 13 első márka/ termék:

gyerekek felmérés2

Személyes tapasztalat alapján, kutatás nélkül is mondhatom, hogy itt Magyarországon sem áll sokkal máshogyan a helyzet azokban a családokban, ahova már eljutott ez a készülék. Mind a saját családomban, mind pedig az ismerősi körben megfigyelhető, hogy azok a gyerekek, akik hozzájutnak a tabletekhez, vagy okostelefonokhoz, akár a vizsgált korcsoporton kívül is, szinte rajonganak ezekért a kütyükért.

Az Egyesült Államokban sokkal elterjedtebbek az iPad készülékek aránya, mint nálunk, hiszen könnyebben hozzáférhetőek, tehát ennyiben talán más számok jönnének ki egy hasonló felmérés során hazánkban. De szerintem tulajdonképpen nem országhatároktól függő jelenségről van szó. A kisebb gyerekek a színes, mozdulataikra reagáló, hangot adó készülékben megfigyelhetően igazi örömüket lelik, de változatosan minden korosztály képes megtalálni bennük a számukra érdekes alkalmazásokat. Így tehát érthető, hogy hogyan tört élre egy alig 5 éves termék.

Ugyanakkor ezen eszközök hasznáról már eltérnek a vélemények. A szakemberek nagy része károsnak vallja, míg mások szülői felügyelettel használva igazán hasznosnak ítélik a hordozható mobileszközöket a gyerekek számára.  Hogy valójában mennyire tesznek jót vagy rosszat a kicsik fejlődése szempontjából, sajnos csak évekkel később fog kiderülni.


Kommentek megjelenítése