A legnagyobb gond az AirTagekkel

Apple Hírek   |   2022.01.16 - 15:16   |   Írta: Nagy Bence   |   1469
16. jan A legnagyobb gond az AirTagekkel

Az Apple kisméretű Bluetooth-os ‘nyomkövető’ eszközeit aljas célokra, többek között zaklatásra és autólopásra használják. Mit jelent ez az AirTag és az Apple számára?

Az Apple 2021 áprilisában dobta piacra az AirTag nevű eszközét. A kis kör alakú nyomkövetőt úgy tervezték, hogy azt kulcsokhoz, pénztárcákhoz és hasonló tárgyakhoz lehessen rögzíteni, hogy ezeket a tartozékokat nyomon lehessen követni a Lokátor alkalmazásban.

 

Hogyan működnek az AirTag készülékek?

Az AirTag-ek hozzáadása és kezelése a Lokátor (‘Find my Phone’) alkalmazásban történik a ‘Tárgyak’ fül alatt, amelyet az Apple az iOS 14.3-ban vezetett be. A többi Apple-eszközhöz hasonlóan minden egyes AirTag megjelenik egy térképen az applikációban, így láthatjuk és nyomon követhetjük az adott eszköz helyét. Az AirTagek Bluetooth-on keresztül csatlakoznak az iOS- és macOS-eszközökhöz.

Az Apple minden egyes AirTaget egy U1 chippel látott el, így nemcsak a körülbelüli, hanem a pontos helyzetét is láthatjuk az eszköznek, amennyiben az a közelben van. Emellett beépített hangszórókkal akár hangot is le tudunk játszani, hogy könnyebben megtaláljuk az elveszett tárgyakat. 

 

 

Az egyik legnagyobb előnye azonban az AirTag készülékeknek az, hogy annak ellenére, hogy Bluetooth használatával működnek, nemcsak akkor láthatjuk a helyzetét, ha az a közelben van. Ha egy AirTag elveszik vagy ellopják, a ‘Find My' hálózatot használva találhatjuk meg, a hálózat pedig iPhone-ok, iPad-ek és Mac készülékek százmillióit használja ki a pontos helyzet meghatározásához. Alapvetően azt jelenti, hogy az AirTag minden egyéb Apple eszközhöz tud kapcsolódni.

Az AirTag készülékek Magyarországon 1 darabos, illetve 4 darabos kiszerelésben vásárolhatók meg, az 1 darabos csomag 12 990 forintba kerül, a 4 darabos csomag 42 990 forintért vásárolható meg újonnan a HasználtAlmán.

 

Sikerek

Az AirTagek megjelenése után számos pozitív visszajelzés érkezett a termékkel kapcsolatban. Ez az eszközök működésének is köszönhető, ugyanis a hasonló, nyomon követhető Bluetooth-os termékek piacán egészen egyedi és különleges, hogy nemcsak a közelben, de akár a világ másik feléről is láthatjuk az eszköz pontos helyét.

Ezt alátámasztja az is, hogy egyes becslések szerint 2022 áprilisára, azaz egy évvel az eszközök megjenelése után az Apple elmondhatja, hogy már 35 millió AirTaget adtak el.

 

 

Számos képet, hírt és sikertörténetet hallhattunk az eszközökkel kapcsolatban: kulcsokon és kutyák nyakörvein túl van aki, kocsik, pénztárcák helyzetének meghatározására használja.

 

Az AirTag negatív oldala

Azonban az AirTag eszközöket elkezdték az emberek aljas célokra, például zaklatásra és autólopásra használni. Míg az AirTagek alapvetően az ellopott vagy elveszett tárgyak felkutatására lettek kitalálva, a kis eszközöket sajnos arra is fel lehet használni, hogy embereket kövessenek és járműveket kövessenek a későbbi lopásokhoz.

A The New York Times december 30-i jelentése legalább hét nő beszámolóját tartalmazza, akik úgy vélik, hogy AirTagekkel követték őket. December elején a kanadai rendőrség figyelmeztetést adott ki, hogy a tolvajok az Apple nyomkövető kiegészítőjét használják a csúcskategóriás járművek ellopásához.

Kanadában a helyi rendőrkapitányság szerint a rendőrök tavaly öt olyan esetet vizsgáltak, amikor az AirTageket használtak luxusautók ellopására. Az Apple nyomkövetőit a jelentések szerint a céljárművek "nem látható részein helyezték el, amikor azok nyilvános helyen parkoltak".

 

 

A tolvajok ezután a kiszemelt járműveket az áldozat lakóhelyéig követték, ahol a kocsifelhajtóról ellopták azokat. A tolvajok jellemzően csavarhúzókhoz hasonló szerszámokkal jutottak be a járművekbe a vezető- vagy utasoldali ajtón keresztül, miközben ügyeltek arra, hogy ne kapcsolják be a riasztót. Miután bejutottak, a műszerfal alatti fedélzeti diagnosztikai portra csatlakoztattak egy elektronikus eszközt - ezt a portot általában a szerelők a gyári beállítások átprogramozására használják -  majd beprogramozták a járművet, hogy elfogadja a tolvajok által magukkal hozott kulcsot. Miután az új kulcs működőképes, a jármű elindul, és a tolvajok elhajtanak vele.

A rendőrség azt tanácsolta az autótulajdonosoknak, hogy "rendszeresen ellenőrizzék járművüket, és hívják a rendőrséget, ha bármilyen gyanús, potenciálisan nyomkövető eszközt észlelnek".

 

Összegzés

Ezek ellenére minden jel arra mutat, hogy nehezen varrhatunk minden autólopást vagy zaklatást az AirTagekre. A kanadai rendőrség kimutatása alapján több mint 2000 járművet loptak el a régióban, azonban az AirTageket eközben mindösszesen öt ilyen lopásnál találták meg - ez hihetetlenül kis arány (mindösszesen 0,0025%). 

Emellett, bár az AirTageket hibáztatják a lopásokért, a GPS-nyomkövetőket már régóta használják az autótolvajok a járművek követésére. Ezek a nyomkövetők sok esetben még az AirTageknél is olcsóbbak - de természetesen nem az Apple gyártja őket.

Az Apple számos funkciót implementált az AirTagekbe, hogy a lehető legbiztonságosabbá tegye azokat. A hivatalos Apple oldal ezt írja az adatvédelem és az AirTagek kapcsán:

Az AirTaget úgy terveztük, hogy megelőzze a nem kívánt követést. Ha valaki más AirTagje a te dolgaid közé kerül, iPhone-od felismeri, hogy veled együtt mozog, és értesít erről. Egy idő után – ha még mindig nem találod – az AirTag hangjelzéssel figyelmeztet rá, hogy nálad van. Persze gondoltunk arra is, ha épp egy barátoddal együtt töltöd az időd, akinek szintén van AirTagje, vagy a vonaton ülsz, ahol egy csomó AirTag van körülötted. A jelzések csak akkor aktiválódnak, ha egy AirTag eltávolodik tulajdonosától.

Az AirTagek tehát annak ellenére, hogy a követés, zaklatás és autólopások eszközei, semmiképpen sem az okai. Az AirTag egy kifejezetten hasznos nyomkövető eszköz, amit sokan aljas célokra használnak, de ez semmiképpen sem a terméket, sokkal inkább a használóját minősíti.

 

Forrás: AppleInsider

Kapcsolódó tartalom:




Kommentek megjelenítése