Mikor érkeznek harmadik felek által gyártott Apple Watch számlapok?

Almás Pletykák   |   2023.06.19 - 23:08   |   Írta: Hidasi Ákos   |   7162
19. jún Mikor érkeznek harmadik felek által gyártott Apple Watch számlapok?

Meg fogja a cég ezt egyáltalán valaha engedni?

A svájci Tages-Anzeiger ma egy kifejezetten érdekes és meglehetősen terjedelmes interjút készített és tett közzé, melyben az interjúalanyok az Apple alelnökei, Kevin Lynch és Deidre Caldbeck voltak. A téma pedig a közelgő watchOS 10 frissítés, illetve az összes a frissítéssel érkező változtatás volt.

Az interjú során felmerült az a kérdéskör, ami az Apple óráival kapcsolatban feltehetően már mindannyiunk fejében megfordult legalább egyszer: mikor teszi a vállalat elérhetővé (ha egyáltalán valaha elérhetővé fogja tenni) a harmadik felek számára a watchface-ek tervezését, elérhetővé tételét.

A harmadik féltől származó watch face-ek Apple Watch-on való megjelenésének lehetőségéről kérdezve Lynch kifejtette, hogy az Apple olvasatában az óra számlapja gyakorlatilag egyben az óra kezdőképernyője is, és azt szeretnék, ha a kezdőképernyőn abszolút minden megbízhatóan és következetesen működne.

Mivel az Apple mindig ellenőrzi az összes watch face-t, amelyet a felhasználó az Apple Watch hordása során választhat, Caldbeck hozzátette, hogy a felhasználóknak "nem kell aggódniuk amiatt, hogy az óráikra beállított arculat vajon még mindig működik-e, egy-egy nagyobb watchOS frissítés után. Erről majd mi gondoskodunk".

(Ezen a ponton szeretném megjegyezni, hogy az interjú eredeti nyelve német volt, így az alábbi idézetek is fordításra kerültek, méghozzá gépi fordítással)

 

 

Ha a harmadik féltől származó számlapok elérhetőek lennének az Apple Watch-okon, akkor az Apple a saját elmondása szerint nem tudná biztosítani, hogy az Apple Watch-ok számlapjai továbbra is megfelelően működjenek akkor is, ha változtatnak valamit az operációs rendszerben, mint az például az idei watchOS 10 újratervezés során is történt. A WatchOS 10 az eddigiekhez képest néhány más újítás mellett például egy új, felfelé húzás kontroll lehetőséget is tartalmaz, amely segítségével a felhasználó egy tálcát tud előhívni, amelyen a felhasználó által választható widgetek találhatóak meg.

Az Apple-vezetők azzal is érvelnek, hogy az Apple már most is nagy rugalmasságot biztosít a felhasználóknak abban a tekintetben, hogy testre szabhassák az óráik számlapjait, ráadásul arra is lehetőséget biztosítanak, hogy harmadik féltől származó alkalmazásokkal egyéb funkciókkal vagy extra személyes elemekkel lássák el a számlapjaikat.

Az interjú egy másik pontján Lynch és Caldbeck elmagyarázza, hogy az új widget-rendszer a watchOS 1.0-ból származó Glances koncepció természetes továbbfejlesztése. A felhasználók gyors hozzáférést akartak az információkhoz, és a widgetek rendszere könnyen elérhetővé teszi ezeket az adatokat, a Glances rendszer réteges összetettsége nélkül.

A beszélgetések során mindig meglep, hogy Lynch és Caldbeck milyen gyakran térnek vissza a felhasználói visszajelzésekre. Legyen szó e-mailekről vagy a bétatesztek űrlapjairól. "Különösképpen a gomb újrafelhasználása a watchOS 10-től kezdvel sok ilyen visszajelzésen alapul" - magyarázza Caldbeck.

De az egyes óralapok alján található új mini widgetek is ennek köszönhetőek. Az emberek több informácóhoz akartak könnyen és gyorsan hozzájutni. Ez az újítás pontosan ezt kínálja. "Voltak már olyan Glances változatok és más funkciók egyes változatai is, amelyek valami hasonlót csináltak. Azonban most már tényleg nagyon-nagyon egyszerűvé és intuitívvá sikerült tenni ezt a folyamatot. Rendkívül optimisták vagyunk ezzel kapcsolatban."

A fentebb említett gombváltás egyébként arra utal, hogy a watchOS 10-től kezdve a Digital Crown megnyomásával a Control Center nyílik meg, nem pedig a multitasking alkalmazásváltó, mint ahogyan az korábban történt. Az alkalmazásváltó mostantól már a korona dupla kattintásával érhető el, ami a vezetők szerint még logikusabb funkció a koronának: "mert ha egyszer megnyomod a koronát, akkor az alkalmazásokhoz jutsz". Ráadásul a népszerű Vezérlőközpont kapcsolók egyetlen gombnyomással elérhetővé válnak az operációs rendszer bármely pontjáról.

Lynch kitér az eredeti Apple Watch-ban lévő Force Touch mögött álló tervezési döntésekre és annak későbbi eltávolítására is. Lynch szerint a nagyobb Apple Watch képernyők lehetővé tették számukra, hogy bonyolult rejtett gesztusok nélkül tegyék láthatóvá a műveleteket.

"Mivel a képernyő olyan kicsi, szerettünk volna egy olyan módot találni arra, hogy olyan funkciókat adjunk hozzá, amelyekre csak alkalmanként van szükség, amely segítségével nem kell amiatt rosszul éreznünk magunkat, hogy értékes képernyőterületet veszítünk el" - magyarázta Lynch. "Ezért kitaláltuk, hogy erősebben megnyomva további funkciókat teszünk elérhetővé. Ez megoldotta a problémánkat. De létrehozott egy újat: nem láttad, hogy hol hívhatsz meg vele több funkciót, és pontosan tudnod kellett, hogy mit csinálsz. Ezért kerestünk alternatívákat. És most, hogy a képernyők jelentősen nagyobbak, sokkal több lehetőségünk van az információk és a további funkciók megjelenítésére."

 

Összefoglalva

Összességében tehát az Apple vezetőinek mai interjúja alapján a közeljövőben nem fogunk harmadik felek által gyártott watch face-eket látni az óráinkon, azonban az Apple ezúttal erre egy igazán tudatosan átgondolt, és abszolút elfogadható okot adott.

Forrás: 9to5Mac

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése