A háromtest probléma・AppleTV (Netflix)

AlmaBlogger   |   2024.04.02 - 18:47   |   Írta: Ca$h   |   2479
02. ápr A háromtest probléma・AppleTV (Netflix)

A Trónok Harca készítőinek új sorozata

1966-ban járunk, nagyban zajlik a nagy kínai Kulturális Forradalom, aminek a kezdetén gyűlölettel teli fiatalok gyűltek össze, hogy nyilvánosan szégyenítsenek meg mindenkit aki egy kicsit is a kapitalizmust képviseli, ilyenek voltak sajnos az egyetemi tanárok is. A fiatal Ye Wenjie-nek (Zine Tseng) tehetetlenül kellett végignézni, ahogy üvöltöző emberek ezrei előtt, egy pódiumon vonják kétségbe édesapját, majd mérhetetlen gyűlölettől vezérelve halálra verik. Később őt is kapcsolatba hozzák az értelmiségi imperialistákkal, munkatáborba küldik ahol kemény fizikai munkát kell végeznie. Sajnos itt se jár neki túl sok a jóból, ugyanis találnak nála egy könyvet, amit angolul írtak, és ez bizony főbenjáró bűnnek számított ezekben az időkben, úgyhogy börtönbe zárják. Újabb megszégyenítés és számos alázás után éppen akkor amikor már halálra fagyott volna, egy teherautóban ébred, ami éppen a magas hegyekben lévő „Vörös Part” bázis felé tart. Itt találkozik két katonai fizikussal, akik elmondják neki, hogy olvasták a tanulmányait és úgy gondolták szükségük lehet a tudására ahhoz, hogy sikerre vigyék küldetésüket. Eleinte azt mondják Wenjie-nek, hogy a létesítmény feladata az lenne, hogy ellenséges kémszondák működését szabotálják, de nem kell túl sok idő ahhoz, hogy kiderüljön az állomás valódi feladata kapcsolatot létesíteni idegen fajokkal ...

2024 London ... nehéz idők járnak a tudósokra, Da Shi nyomozó (Benedict Wong) egy újabb holttestet talált, aki szemmel láthatóan teljesen elvesztette a józan eszét, vérrel írt visszaszámlálások sokasága a falon, ráadásul kikaparta a saját szemét. Egyre több ilyen esetről hallani és ha mindez nem lenne elég, akkor még a tudománnyal se stimmel valami, „science is broken” mondják a legtöbben, tehát olyan mintha tönkrement volna a tudomány, nem lehet egy értelmes kísérletet se elvégezni, a számok nem hozzák azt ami várható lenne, nincsen kettő ugyanolyan eredmény. Saul Durand (Jovan Adepo) biztos volt benne, hogy az amin éppen dolgozik meg fogja váltani a világot, de csalódnia kellett, mert se a számok, se a kísérletek nem hozzák azt az elvárható eredményt, ami alapján el lehetne indulni. Ráadásul egyik kedves kollégája, tanárja és példaképe teljesen érthetetlen okokból kiindulva hirtelen ugyancsak öngyilkos lesz. Nincs mit tenni, össze kell hívni a csapatot, hogy megbeszéljék a történteket, ha más nem is történik de legalább isznak közösen egy pohárral vagy esetleg többel.

A Kínában született Liu Cixin, eredetileg tudósnak készült, de valahol belül mindig is érezte, hogy írnia kellene, mert az megy neki a legjobban, olyan legendás történeteket köszönhetünk neki mint például a Wandering Earth, ami konkrétan az egyik kedvenc koreai sci-fim amit valaha láttam. Többen is mondták neki, hogy ideje lenne valami komolyabbat írni, egy novellát kezdésnek? Ekkor írta meg az eredeti nevén Remembrence of Earth’s Past (Föld múltjának emlékezete) trilógiát, aminek az első könyve a Háromtest probléma. A könyvek sikere döbbenetes volt, hamarosan ő lett az első ázsiai író aki Hugo díjat kapott és emellett még Nebula díjra is jelölték legjobb regényért. 2015-ben elindult egy mozifilm forgatása amit soha nem fejeztek be, majd tavaly 2023-ban kijött egy harminc részes sorozat, ami szinte szóról szóra követi az eredeti regényt, fogadtatása nagyon pozitív volt, több mint valószínű, hogy hamarosan jön majd a folytatása. De mint ahogy az lenni szokott az amcsik nem tudnak olvasni, szinkronizálni meg végképp nem, szóval várható volt hogy hamarosan jönni fog majd az ő verziójuk is. Fogták hát minden idők talán legsikeresebb sorozatának (Game of Thrones) készítőit, nyakon csípték őket majd azt mondták, hogy ezt most bizony ti meg fogjátok csinálni, itt van nektek egy közel végtelen mennyiségű pénzzel rendelkező aktatáska, ha sikeres lesz az első évad akkor kaptok egy olyat, ami tényleg végtelen.

Nade ilyen tartalmas háttérinfó özön után akkor lássuk magát a barna mackót. Milyen is lett a háromtest probléma amcsi változata, vagy inkább angol? A fene se tudja, a Netflix az Netflix ugyebár egykutya. Első körben rögtön kijelenteném a puszta tényt, hogy egyetlen éjszaka alatt néztem meg a bátyámmal, olyan szinten rákattantunk, hogy képtelenek voltunk abbahagyni, gyakorlatilag az állunkat se nagyon csuktuk be, max csak pisilni meg enni álltunk fel néha néha. Akkor még nem tudtam pontosan, hogy ez valójában egy ázsiai regény adaptációja, csak annyit tudtam róla, hogy van egy regény trilógia, ami kegyetlen jó, gyakorlatilag az évszázad eddigi legjobbja. Majd amikor jött egyik rész a másik után már nagyon érezhető volt rajta az a szellemiség és elmebeteg, elborult fantázia, amire valóban csak a kis ferdeszeműek képesek, akiket és mindennél többre tartok, ezt pontosan tudja minden kedves olvasóm. Nagyjából minden részben van valami döbbenetesen váratlan, valami nagyon eredeti, vagy valami olyan iszonyatosan brutális és kegyetlen amit kb. csoda hogy meg mertek csinálni a készítők, de ugye ez a Netflix varázsa, Isten áldja meg őket ezért a szabadságért. Miután a végére értem, olyan végtelen ürességet éreztem, mintha kiszakítottak volna belőlem egy darabot, amit csak akkor találok meg újra ha valahogy, valamilyen módon folytatni tudom a történetet. Ekkor hallgattam meg a TuneUp Radio idevágó podcastjét, kapartam elő Youtube-on a kínai változatát a sorozatnak, amit sajnos nem bírtam sokáig olyan gagyi volt a Netflixes után, majd nem maradt más, megvettem a könyveket és el kezdtem olvasni az elsőt és mindez csupán két nap leforgása alatt. A könyvnek lassan már a közepénél járok és ekkor értettem meg, hogy sajnos ebben az esetben is azt kell mondjam, ami olyan szinten iszonyatosan unalmas már ... de olvassátok el, mert sokkal, mérföldekkel jobb mint bármelyik filmes változat, ehhez nem fér kétség, nincs mit tenni, ez bizony tény, it’s a fact!

Ilyen sok háttérinfós nyomozás és podcast hallgatás után értettem meg, hogy amit a Netflix csinált az egy nagyon érdekes és merész húzás volt, hiszen nem elég, hogy a legtöbb szereplő nemet váltott illetve természetesen kasztot is, de fogták a három regény összes fontosabb főszereplőjét és csináltak belőlük egy öt fős baráti társaságot. Az első rész főszereplőjéből Wang Miaoból aki egy családos ember és férfi, csináltak egy mexikói erős, magabiztos szingli nőt ő Auggie, a második könyv főszereplőjéből Luo Ji-ből lett Saul Durand, aki természetesen egy fekete férfi, egyedül talán csak a harmadik regényben szereplő Jin Chengen nem változtattak túl sokat akinek még fontos szerepe lesz a későbbiekben. Fogtak egy nagyon fontos történetszálat a harmadik regény elejéről, aminek a fő karaktere Will Downing lesz, ezt is szépen beletuszkolták az első évadba, majd az egész sorozat végén bepromozták a Wallfacer (nem spoilerezek) programot, amiről gyakorlatilag az egész második könyv szól. Akkor most mi is történt itt valójában? Valami hasonló amit Peter Jackson csinált a Gyűrűk Urával, csak míg ott szükség volt rá, mert az öreg Tolkien nem igazán volt a helyzet magaslatán, amikor a történetvezetést tanították általános iskolában, addig az Liu Cixin regényei hibátlan mesterművek, nem igazán szorultak ollózásra. De ki vagyok én hogy ebbe beleszóljak, a Game of Thrones is nagyon jó volt amíg volt mögötte írott tartalom. Ebben az esetben szerencsére elejétől a végéig minden meg van írva, szóval elrontani csak nagyon de nagyon kemény munkával lehetne, a készítőknek meg biztos vagyok hogy nem ez volt a célja. 

Úgy gondolom, hogy a 3 Body Problem egy nagyon jól sikerült adaptáció, ami igaz merész, kicsit Woke, kicsit Netflix, de mivel az eredeti mű olyan piszkosul jól sikerült, hogy elrontani csak akkor lehetne ha nem tisztelnék azt, de a srácok nagyon tisztelik, minden főbb jelenet benne lesz. Azon ami igazán fontos és számít nem változtattak, látványos, izgalmas, nagyon jó színészekkel prezentálva, talán csak a zene volt egy kicsit olyan semmilyen, pedig erre se fukarkodtak felkérni Ramin Djawadit aki a Game of Thrones dallamaiért feleős. Nem tudom, fel tud valaki idézni akárcsak egy főbb dallamot is a sorozatból? Mert én sajnos nem. Igaz azt szokták mondani, hogy a filmzene akkor jó, ha nem igazán figyelsz fel rá csak az alaphangulatot adja meg. Ezt a feladatot sikerült teljesíteni. Látszik a szeretet, látszik a gondoskodás, lehetett volna egy kicsit hosszabb, lehetett volna egy kicsit több magyarázat is, hiszen a könyv olyan alaposan és könnyen értelmezhetően kitér a fontosabb fizikai elméletekre, mint valami tanulmány aminek minden sorát élvezetes olvasni. Itt egy kicsit maradnak kérdőjelek, nem leszünk mindennel tisztában, de biztos vagyok benne, hogy ha zöld utat kap a folytatás akkor a végére tiszta lesz minden. Hogy mire lehet számítani? A srácok minimum három évadot terveztek, de inkább még hármat, tehát összesen négyet, mert az utolsó könyvet kicsit alaposabban szeretnék majd megvalósítani, nagyon remélem sikerrel járnak majd, de ha mégsem, akkor is ott lesz még a kínai tévés változat illetve a könyvek. Én nagyon élveztem, teljesen magával ragadott ez az univerzum, remélem ti is így lesztek vele, és hogy mi is az a háromtest probléma? Tessék szépen megnézni, ki fog derülni!

 

Szerintünk: 4/5 | IMDb: 7.7 | Rotten Tomatoes: 78% | Metacritic: 70
3 Body Problem (season 1 | 2024 -)
Kaland, Dráma, Sci-Fi

Rendezte: Minkie Spiro, Jeremy Podeswa, Derek Tsang, Andrew Stanton
Írta: David Benioff, Rose Cartwright, Cixin Liu (regény), 
Zene: Ramin Djawadi
Szereplők: Jovan Adepo, Liam Cunningham, Eiza González, Jess Hong, Benedict Wong, Marlo Kelly, Alex Sharp, Sea Shimooka, Rosalind Chao, Saamer Usmani, Jonathan Pryce, Gerard Monaco, John Bradley, Zine Tseng, John Dagleish, 

Játékidő: 8x 1óra

 

 

Ha rendelkezel Netflix előfizetéssel, akkor állítsd be és nézd AppleTV-n keresztül, ami az egyik legkényelmesebb, legfelhasználóbarátabb, legelegánsabb felület amivel idáig találkoztam, próbáld ki te is!

 

Kapcsolódó tartalom:
 

>>> Eladó AppleTV választék az oldalunkon

>>> Netflix applikáció

>>> TWD: Daryl Dixon sorozatkritika

>>> Monarch: Legacy of Monsters sorozatkritika

>>> True Detective sorozatkritika

 


Kommentek megjelenítése