MacBook Pro VS MacBook Air

AlmaBlogger   |   2023.12.21 - 22:31   |   Írta: Hidasi Ákos   |   22813
21. dec MacBook Pro VS MacBook Air

Melyik éri meg jobban? Különbségek, hasonlóságok és végül az összehasonlítás.

A MacBook Pro és a MacBook Air modellek specifikációinak összehasonlítása nehéz lehet, ha nem vagy biztos abban, hogy mit szeretnél és mire van szükséged. Íme, hogyan döntsd el, melyik a legjobb a számodra.

Ha új MacBook-ot keresel, talán elgondolkodsz azon, hogy egy MacBook Pro vagy egy MacBook Air megvásárlásának van-e több értelme. Mivel az Apple öt MacBook-konfigurációt jelentett be, és egy éven belül három modellt hivatalosan is nyugdíjaz, a vásárlási zűrzavar jogos.

 

Fontos szempontok

MacBook vásárlásakor érdemes figyelembe venni a számítógép kijelzőméretét, tárolókapacitását, számítási teljesítményét és árát. A 2022-es 13 hüvelykes és a 2023-as 15 hüvelykes MacBook Air modellek például az Apple M2 chipjével vannak felszerelve, ami nagyobb teljesítményt, nagyobb hatékonyságot és hosszabb akkumulátor-üzemidőt biztosít számukra az M1 vagy Intel chippel ellátott MacBookokhoz képest.

Ezzel szemben a legújabb MacBook Pro modellek az Apple M3-as lapkáival debütáltak, amelyek még hatékonyabbak és nagyobb teljesítményűek, mint az M2-es lapkák. A következő tehát a helyzet: négy különböző MacBook modellel állsz szemben, de meg kell találnod a számodra megfelelőt. Mielőtt tehát eldöntenéd, melyiket veszed meg, nézzük meg a Pro és az Air közötti főbb különbségeket.

 

Mi a különbség a MacBook Pro és az Air között?

Akár hiszed, akár nem, a MacBook Pro és a MacBook Air között számos különbség van. A legnagyobb különbség a kettő között az árképzés és a számítási teljesítmény. A legolcsóbb, M2 chippel ellátott MacBook Pro többe kerül, mint a legolcsóbb, M2 chippel ellátott Air. A Pro azonban nagyobb teljesítményű, köszönhetően a motorháztető alatt található továbbfejlesztett belső egységeknek.

Az M3-as MacBook Pro modellek több egyesített memóriával, hosszabb akkumulátor-üzemidővel, több porttal (beleértve a HDMI-t és az SD-kártyát), valamint általában kifinomultabb GPU-val és CPU-val rendelkeznek, mint az Air társaik. Kétféle MacBook Pro kijelzőméret létezik: 14 hüvelykes és 16 hüvelykes.

Az M3-as MacBook Pro a nagyobb hatékonyság és teljesítmény érdekében továbbfejlesztett belső számítási alkatrészekkel rendelkezik. Az M3 családban három chip található: M3, M3 Pro és M3 Max. Az M3 modellek továbbfejlesztett médiamotorokkal rendelkeznek, amelyek jobban kezelik a videolejátszást. Az M3-as lapkák ugyanannyi CPU- és GPU-maggal és neurális motorral rendelkeznek, mint az M2-es lapkák, és mind az alap M2-es, mind az M3-as lapkák ugyanannyi egyesített memóriát képesek támogatni.

Az Apple szerint az M3-as chipek 15%-kal gyorsabbak, mint az M2-es chipek, így ha nemrég frissítettél egy M2-es MacBook Pro-ra, nem vagy rengeteggel lemaradva a számítógép teljesítménye terén.

 

 

Ha egy új 13 hüvelykes MacBook Pro-t keresel, sajnos nincs szerencséd, mert az Apple az új 14 hüvelykes MacBook Pro megjelenése után megszüntette a 13 hüvelykes MacBook Pro-t. A 13 hüvelykes MacBook Pro-t már nem lehet megvásárolni az Apple weboldalán. Másodkézből azonban még mindig beszerezhető ez a modell is. Az Apple az M2 Pro és M2 Max lapkával ellátott 14 hüvelykes és 16 hüvelykes MacBook Pro modellek értékesítését is beszüntette.

A 16 hüvelykes Pro modellek az Apple új M3 Pro és M3 Max lapkáival felszerelve érkeznek, a 14 hüvelykes Pro modelleket pedig az alap M3 lapkával lehet megvásárolni. Ha a 16 hüvelykes Pro mellett döntesz, akkor azt fontos észben tartanod, hogy csak az M3 Max vagy az M3 Pro chipek közül választhatsz, ami megnöveli az árcédulát.

A továbbfejlesztett lapkakészletek pedig még erősebbek, mint a 13 és 15 hüvelykes MacBook Airben található alap M2 lapkák. Ezek a továbbfejlesztett chipek alkalmassá teszik a 14 hüvelykes és 16 hüvelykes Pro-t profi minőségű (akár 8K-s) videofelvételek szerkesztésére, 3D-s művészeti alkotások renderelésére, zenei produkciókra és nagyfelbontású fényképek szerkesztésére az Adobe Photoshopban.

Minél nagyobb teljesítményt szeretnél azonban a 14 és 16 hüvelykes MacBook Pro-tól, annál drágább lesz. A 14 hüvelykes Pro ára 1599 dollárról, azaz 799.990 forintról indul, és a chip és a belső tárhely fejlesztésével akár 1.599.990 forintig is felmehet. A 16 hüvelykes Pro ára 1.249.990 forintról indul, belső frissítésekkel pedig akár 1.999.990 forintig is felmehet.

A 13 hüvelykes és a 15 hüvelykes MacBook Air csak az Apple alap M2 chipjével van felszerelve, de ez nem jelenti azt, hogy az Air egy kevésbé jó képességű számítógép lenne. A MacBook Air vékonyabb és könnyebb, mint a Pro, mivel kevesebb belső hardverrel rendelkezik, és elengedi a munkára szánt portokat, például a HDMI-t és az SD-kártyahelyet, valamint a hűtőventilátort. Ehelyett az Apple a chipjeinek hatékonyságára épít, hogy a laptopok hőelvezetése és hőstabilizálása jól működjön. Ez a laptop a mindennapi kényelmes felhasználásra van tervezve, ahhoz viszont bőven elég teljesítménnyel rendelkezik.

És persze a kevesebb hardver azt jelenti, hogy a MacBook Air olcsóbb, de néhány fejlesztéssel kiegészíthető. A 13 hüvelykes Air esetében két M2 chipkonfiguráció közül választhatsz, mivel a továbbfejlesztett alap M2 chip két GPU-maggal többel rendelkezik, mint az alapvető alapmodell. A továbbfejlesztett GPU azt jelenti, hogy a számítógép hatékonyabban tudja feldolgozni a grafikát, így például a videoszerkesztés gyorsabb és gördülékenyebb lesz.

A 15 hüvelykes Air már a 10 magos GPU-val rendelkező M2 chippel van felszerelve, így ez a frissítés már az alapárban benne van.

A 13 hüvelykes Air ára 529.990 forintról indul, és 679.990 forintig emelkedik, ha a belső tárhelyet maximalizálod és a GPU-t is növeled. A 15 hüvelykes Air ára 629.990 forintról indul, és a nagyobb tárhelyért cserébe 729.990 forintig emelkedik. Azoknak a vásárlóknak, akiknek szűkebb a költségvetésük, vagy nincs szükségük nagy számítási teljesítményre, az Apple továbbra is kínálja az M1-alapú MacBook Air-t 499.990 forintért.

 

Melyik MacBook a megfelelő számodra?

A válasz nagyban függ attól, hogyan képzeled el a laptopok használatát, valamint attól, hogy a kijelző mérete és súlya hogyan játszik szerepet ebben az egyenletben. Egy megbízható számítógép befektetés; nem akarsz túl sokat költeni egy túl erős laptopra, ugyanakkor nem akarsz olyan számítógépet vásárolni, ami nem elég erős az igényeidhez.

Ha grafikus, zenei producer, profi fotós, videós, 3D-s művész vagy iOS-játék- és alkalmazásfejlesztő vagy, akkor mindenképp a MacBook Pro lenne a legjobb választás számodra, ami a MacBookokat illeti. A Pro modellek képesek az intenzív grafikai feldolgozást és a háttérben futó több szoftvert is kezelni anélkül, hogy jelentősen lemaradnának, túlmelegednének vagy lelassulnának.

Ha diák vagy, vagy olyan valaki, aki az ideje nagy részét a Microsoft Office Suite vagy a Google Suite programcsomaggal tölti, egy MacBook Air talán jobban megfelel a felhasználói szokásaidhoz. Ha egy MacBookot szeretnél, amellyel lazán szörfölhetsz az interneten, YouTube-ot vagy Netflixet nézhetsz, e-mailekre válaszolhatsz, és FaceTime-ozhatsz a barátaiddal, akkor az Air modell nem csak ezeket a feladatokat tudja elvégezni, de nem is terheli meg a hátadat a cipekedés közben.

Bármelyik modellt is veszed, a MacBook kiválóan alkalmas azoknak a felhasználóknak, akik szeretnék kibővíteni személyes Apple-ökoszisztémájukat egy olyan eszközzel, amely zökkenőmentesen együttműködik az iPhone-nal, az AirPods-okkal és más termékekkel. A Handoff például lehetővé teszi a FaceTime-hívások váltását a MacBook és az iPhone között, a MacBook pedig könnyedén hozzáférhet az iPhone fájljaihoz, üzeneteihez, névjegyeihez és fotóihoz.

Forrás: ZDNet

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése