Van, ahol az Apple egyelőre a kanyarban sincs

Tech Hírek   |   2023.12.19 - 10:00   |   Írta: L Ferenc   |   13649
19. dec Van, ahol az Apple egyelőre a kanyarban sincs

Mutatunk egy hatalmas piacot, ahol az Apple mobiljai egyelőre messze nincsenek a toplista elején.

A világpiac egészét tekintve, illetve a fejlettebb piacokon már hatalmas az öröm, ha stagnálást vagy esetleg egyszámjegyű növekedést sikerül elérni az okostelefon szektorban, azonban akad egy kontinens, ahol ennél sokkal jobban növekszik a piac. Igaz bőven van is hova fejlődnie.

Ez pedig nem más, mint Afrika, ahol a legfrissebb híradások szerint az idei esztendő harmadik negyedévében 12 százalékkal nagyobb forgalmat bonyolítottak le, mint egy évvel korábban. A jelzett időszakban konkrétan 17,9 millió smartphone talált gazdára a kontinensen, és vélhetően kevesen lepődnek meg azon, hogy errefelé az átlagnál jelentősen rosszabbul teljesít az Apple. És bizony Afrikában nem is a globálisan jó ideje első Samsung dominálja a mobilpiacot.

Az első helyen a Tecno, Infinix és iTel márkákkal támadó Transsion található, mely kínai vállalat a legutóbbi negyedévben 8,6 millió okostelefont adott el Afrikában, ily módon pedig 9 százalékos növekedést követően jelenleg közel a piac felét, konkrétan 48 százalékát uralja. 

A képzeletbeli dobogó második fokára a közelmúltban 13 százalékos zsugorodott Samsung állhat fel, mely koreai mamutcég a jelzett időszakban 4,6 millió készüléket hozott forgalomba, és így 33 százalékról 26 százalékra csökkent a piacrésze. Ezzel szemben a bronzérmes Xiaomi nagyot lépett előre, ez a kínai cég 100 százalékos növekedést produkált az 1,9 milliós eladási mennyiségével, és jelenleg egy 1,9 százalékos szeletet hasít ki magának a piaci tortából.

Az éllovasok közül viszont az Oppo még ennél is sokkal nagyobbat katapultált. Ez a kínai brand 259 százlékkal tudta növelni a forgalmát, a 800 ezres eladási darabszám 0,8 százalékos piacrészről tesz tanúbizonyságot. Az ötödik a Realme, mely 11 százalékos növekedést követően 600 ezer készüléket dobott piacra és jelenleg mintegy 0,6 százalékos részesedéssel rendelkezik. Afrikában az Apple egyelőre nincs az öt legnagyobb mobilgyártó között és egyelőre nem tudni, hogy mikor érhet majd fel erre a szintre. 

Az IDC piackutató cég közelmúltban napvilágot látott jelentéséből kiderül, hogy a világpiacot továbbra is a Samsung dominálja, mely cég 2023 harmadik negyedévében 59,5 millió okostelefont adott el, és ily módon 19,7 százalékos piacrészre tett szert. Nem hangzik rosszul, azonban gyorsan hozzá kell tennünk, hogy egy évvel korábban még 65 millió készüléket dobott piacra a dél-koreai vállalat, ami akkoriban még 21,4 százalékos piacrészt jelentett. A Samsung eladási mutatói rekordmértékben, 8,4 százalékkal romlottak.

A képzeletbeli dobogó második fokára a korábbiakhoz hasonlóan az Apple állhat fel a maga 53,6 millió darabos eladási mennyiségével, illetve 17,7 százalékos piacrészével. Az almás logós amerikai vállalat 2,5 százalékkal tudta növelni az eladott készülékek darabszámát, a piacrésze pedig 0,5 százalékponttal javult. 

Hasonló mértékben, mintegy 2,4 százalékkal javított eladási adatain, illetve 0,4 százalékponttal a részesedésén a jelenleg a piac körülbelül 13,7 százalékát uraló bronzérmes Xiaomi. Az elektromos autók piacára is betörő kínai cég az elmúlt negyedévben 41,5 millió okostelefont dobott piacra. 

Az Apple legközelebb várhatóan jövő szeptemberben mutat be új mobilokat, a Samsung és a Xiaomi viszont előreláthatólag már 2024 elején leleplezi legfrissebb csúcskészülékeit, az S24-es, illetve a 14-es szériát. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése