Mindent letarol a szélsebes 5G

Tech Hírek   |   2021.08.17 - 08:27   |   Írta: L Ferenc   |   1290
17. aug Mindent letarol a szélsebes 5G

Az ötödik generációs mobilnet hamarosan átveszi a hatalmat.

Mostanság szinte már a csapból is az 5G folyik, melyről a hozzáértők tudják, hogy mennyire gyors mobilnetet, és hogy mennyi új lehetőséget hoz magával, az üldözési mániások pedig attól rettegnek, hogy az 5G mennyire káros lesz az egészségünkre. Hazánkban egyelőre még csak kevés helyen élvezhetjük az 5G előnyeit, de 5G kompatibilis készülékekből már nincs hiány. 

A legfrissebb híradások arról szólnak, hogy az 5G olyan lendülettel tör előre, hogy a 2025-ben értékesített okostelefonoknak már több mint az 50 százaléka támogatni fogja az ötödik generációs technológiát. A Juniper Research adatai szerint az 5G mobilok piacán idén várhatóan mintegy 108 milliárd dolláros forgalmat fognak lebonyolítani. Nem kis összeg, azonban mindez eltörpül a mellett a 337 milliárd dolláros forgalom mellett, melyet négy év múlva regisztrálnak majd a gyártók.

Míg a kezdeti időkben csak a legnagyobb tudású és legdrágább telefonokba szereltek 5G-t, addig a közelmúltban feltűntek a színen a széles rétegeknek szánt elérhető árú 5G mobilok, és az árcsökkenés a közeljövőben is folytatódni fog. A Juniper Research egyébként azzal számol, hogy a 2025-ben forgalomba kerülő okostelefonok közül az androidos telefonok átlagosan 65 százalékkal lesznek olcsóbbak az iOS-es társaiknál. Szakértők szerint a fejlett piacokon, így például Európában és Észak-Amerikában 2025-ben az iPhone-ok mintegy 40 százalékos részesedésre tesznek szert az 5G szektorban.

Az Apple tavaly ősszel dobta piacra az első 5G kompatibilis mobiljait, az iPhone 13 széria tagjait. Utóbbiak kiválóan fogynak, melynek köszönhetően az amerikai vállalat 5G piacrésze a 0-ról hirtelen 30 százalék fölé nőtt, és ily módon az Apple kapásból piacvezető lett ebben a szektorban.

Amennyiben minden jól megy, négy év múlva már több mint 2,6 milliárd 5G előfizetés lesz használatban világszerte. Az okostelefont használók átlagos havi adatforgalma ezzel párhuzamosan 7 GB-ról várhatóan mintegy 24 GB-ra fog katapultálni. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése