A Sony feladta a leckét az AirPods Prónak

Tech Hírek   |   2021.06.10 - 08:56   |   Írta: L Ferenc   |   1271
10. jún A Sony feladta a leckét az AirPods Prónak

A japán gyártó új fülhallgatója fejlett zajszűréssel és kiváló hangminőséggel támad.

Az Apple 2019 őszén dobta piacra eddigi legfejlettebb TWS (True Wireless Stereo) fülhallgatóját, a Magyarországon 100 ezer forintos listaáron jegyzett AirPods Prót. A fehér kis fülest sokan szeretik kényelmes viselete, remek hangminősége és fejlett zajszűrése miatt, most azonban egy minden korábbinál ütősebb kihívóra talált. A Sony ugyanis bemutatta az 1000X széria legújabb vezeték nélküli modelljét, a WF-1000XM4 fejhallgatót, mely új szintre emeli a zajszűrést és a hangminőséget. 

Az első külföldi tesztekben igen jól szereplő WF-1000XM4 zajszűrő technológiája még fejlettebbé vált az új V1 processzornak köszönhetően. A Sony által speciálisan kifejlesztett processzor még magasabb szintre emeli a Sony QN1e chipjének zajszűrési teljesítményét, egyúttal kevesebbet fogyaszt, mint elődje.

A WF-1000XM4 a kiváló zajszűrés érdekében nagy teljesítményű, kettős zajszenzoros mikrofonokkal rendelkezik. A fülönként két – egy előre- és egy hátra irányított – mikrofon segítségével a környezeti zajok felderíthetők és elemezhetők, ami rendkívül pontos zajszűrést eredményez.

Az újonnan kialakított 6 milliméteres meghajtóegység 20 százalékkal megnövelt mágneses térfogata a füles zajszűrő képességeit is javítja. A megnövelt mágneses térfogat és a nagy tűrőképességű membrán jobb teljesítményt nyújt az alacsony frekvenciákon, és javítja a zajszűrést azáltal, hogy nagy pontosságú zajszűrő jelet generál az alacsony frekvenciatartományban.

A speciális zajszigetelő fülpárnák a gyártó szerint kiváló illeszkedést biztosítanak. Az új fülpárnák egyedi poliuretán habanyagból készülnek, amely puha és rugalmas, egyúttal maximalizálja a fülpárna és a hallójárat közötti érintkezési felületet. Ezzel kiküszöböli a hézagokat a hangszigetelés és a zaj csökkentése érdekében, valamint javítja a fülkagylóhoz való tapadást a stabilabb illeszkedés érdekében.

A készülék a szeles napokon is jól teljesít: az automatikus szélzajcsökkentő üzemmód érzékeli, ha szeles az idő, és automatikusan elnyomja a szélzajt.

A WF-1000XM4 a gyártó által kifejlesztett és az iparágban elfogadott hangkódolási technológiának, az LDAC-nek köszönhetően a világon elsőként támogatja a nagy felbontású vezeték nélküli hangzást . Az LDAC körülbelül háromszor több adatot továbbít (990 kilobájt/másodperces maximális átviteli sebesség mellett), mint a hagyományos Bluetooth audio, így a High-Resolution Audio tartalmak kivételes minőségben élvezhetők. 

Az Edge-AI segítségével a DSEE Extreme (Digital Sound Enhancement Engine) valós időben skálázza fel a tömörített digitális zenei fájlokat. Dinamikusan felismeri a hangszerelést, a zenei műfajokat és a dalok egyes elemeit, köztük az éneket és a közjátékokat, visszaállítja a tömörítés során elveszett magas tartományú hangzást a gazdagabb, teljesebb hallgatási élmény érdekében.

Amint a felhasználó elkezd beszélni, a Speak-to-Chat automatikusan megállítja a zenét, és beengedi a környezeti hangokat – praktikus olyan esetekben, amikor nem szeretnénk kivenni a fülhallgatót, vagy épp tele van a kezünk. Amint a beszélgetés véget ér, a zene automatikusan újraindul. A Speak-to-Chat felismeri a felhasználó hangját, és reagál rá. A funkció alapja a precíz hangfelvételkészítő technológia, amely négy mikrofont és érzékelőt ötvöz fejlett hangjelfeldolgozással.

A Quick Attention funkció révén a felhasználónak elég az ujját a fülhallgató jobb oldalához érintenie, ha szeretne röviden belehallgatni valamibe, vagy meg szeretne szólalni. Ilyenkor a hangerő lecsökken, a környezeti hangok pedig hallhatóbbá válnak.

A WF-1000XM4 adaptív hangvezérlési funkciója érzékeli, hogy a felhasználó hol tartózkodik és mit csinál – például, ha utazik, sétál vagy várakozik –, majd az ideális hallgatási élmény érdekében módosítja a környezeti hangbeállításokat. Az adaptív hangszabályozás felismeri a gyakran látogatott helyeket, köztük a felhasználó irodáját, edzőtermét vagy a kedvenc kávézóját, és a hangzást a szituációhoz igazítja.

A készülék a zökkenőmentes élmény érdekében képes a lejátszás azonnali szüneteltetésre és újraindítására. A közelségérzékelőnek köszönhetően, amely észleli, hány fülhallgató van épp használatban, a fülhallgatót eltávolítását követően a zene leáll. A visszahelyezést követően a zene ismét elindul.

A nyalábformált mikrofonokat úgy kalibrálták, hogy kizárólag a felhasználó hangját érzékeljék. A továbbfejlesztett jel-zaj viszonynak köszönhetően minden szó érthető marad, még a legzajosabb környezetben is. Ezen felül az új csontvezetéses érzékelő csak a felhasználó hangjánál érzékeli a rezgéseket – nem regisztrálja a környezeti hangokat –, így még tisztább beszédhangot biztosít hívások közben. 

A fülhallgató tíz százalékkal kisebb elődjénél, azonban a hangminőség és az akkumulátor élettartama nem csökkent, ráadásul a töltőtok is 40%-kal kisebb lett. A fülhallgató teljes 8 órás használatot, a töltőtok pedig további 16 órát tesz lehetővé – ez összesen 24 órás élettartamot biztosít az útra. Sürgős esetben az 5 perces gyorstöltés akár 60 percnyi hallgatási időt eredményez, a Sony Headphones Connect alkalmazás pedig értesíti a felhasználót, amennyiben a töltöttségi szintje 30% alá csökken.

Az IPX4 vízállósági besorolásnak köszönhetően a vízcseppek és az izzadtság sem jelent gondot a használat során. A WF-1000XM4 intuitív érintésvezérlési beállításokkal rendelkezik a hallgatási élmény gyors és egyszerű szabályzása érdekében. Az érintésvezérlőkön keresztül aktiválható a zajszűrés, a környezeti hangzás, a Quick Attention üzemmód, de a léptetés, a szüneteltetés és a lejátszás funkciók is.

A füles használata a 360 Reality Audio technológiának köszönhetően magával ragadó hangélményt biztosít, Androiddal és iOS-szel is kompatibilis, mindössze az erre kifejlesztett applikációt kell telepíteni az élmény maximalizálásához. A 360 Reality Audio funkciójának köszönhetően a zenehallgatást a felhasználók olyan magas szinten élvezhetik a zenehallgatást, mintha csak élőben hallgatnák kedvenc előadójukat. 

A WF-1000XM4 fekete és ezüstszínben lesz elérhető a boltokban, a hivatalos európai listaár 280 euró, vagyis mintegy 100 ezer forint. A dobozban 3 különböző méretű zajszigetelő fülbetét, valamint egy USB-C töltőkábel található.

Az Apple várhatóan csak jövőre ad majd választ a Sony újdonságára. A 2022-ben debütáló AirPods Pro 2-n állítólag egyáltalán nem lesz szár, vagyis design tekintetében a riválisai útjára lép az Apple. Az új csúcsmodell állítólag továbbfejlesztett mozgásérzékelőket vonultat majd fel, melyek jó szolgálatot fognak tenni a különböző sport-tevékenységek logolásakor. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése