Egy korábbi Apple mérnök kitálalt, szerinte miért vesztette el az Apple a „mojóját”

Tech Hírek   |   2017.02.26 - 22:49   |   Írta: Pausch Rita   |   5418
26. feb Egy korábbi Apple mérnök kitálalt, szerinte miért vesztette el az Apple a „mojóját”

Noha az eladási számok, nem igazolják, hogy nagy gond lenne az Apple-nél, mégis sokaknak hiányzik az innováció.

Az Apple újra az élen, dübörögnek az iPhone 7 eladások, de mégis egyre több kritika éri a céget, hogy Steve Jobs halála óta hiányoznak az igazi nagy ötletek és újítások az iPhone készülékekből. Sokan meg is fogalmazták már, hogy Steve Jobs nehéz, de mindig mindenkit maximalizmusra sarkalló természete az, ami hiányzik.

Egy volt Apple alkalmazott szerint, ez nem is jár olyan messze az igazságtól. Az egykori Apple mérnök, aki a Jobs és a Cook éra alatt is a cégnél dolgozott, Tim Cook letisztult szervezeti felépítésében látja a „gondot”. Azzal ugyanis, hogy rendet tett a cégnél, és helyretette a rég fennálló belső konfliktusokat, egyben felszámolta a cég képességét arra, hogy gyorsan tudjanak fejleszteni és teret nyerhessenek rögtönzött ötletek és megoldások. Egész egyszerűen egy „unalmas operatív vállalattá” alakította a céget.

 

 

Egy CNBC interjút követően egy heves Twitter-vita alakult ki egy Apple elemző és egy korábbi mérnök, Bob Burrogh között. Burrough, aki 7 évig dolgozott a cégnél, ugyanis azt állította, hogy a Jobs alatti alapvetően kaotikus munkamorál segítette, hogy gyorsan reagáljanak és fejleszthessenek. Tim Cook viszont a csapatokba szervezett munkát preferálja az egyéni projektek sikerével szemben. Ez a fő ok a késlekedésekre és, hogy a cég kevésbé innovatív, mint korábban volt.

Az Apple 2007-ben szervezetileg maga volt a Vadnyugat. Én először egy adott terület managerének beosztottja lettem, mégis az első két évben olyan projekteken dolgoztam, amik nem is az ő területéhez tartoztak. Ennek pedig az volt az oka, hogy nem a szervezeten volt a lényeg, hanem a projekteken. Pontosan az ellentéte volt a „nem az én munkámnak”. Minden az volt és mindenki ott volt, hogy megoldjon problémákat, amit tud, függetlenül a beosztásától, a címétől, vagy attól, hogy kinek kell beszámolnia. Elég durva volt. De ugyanakkor nagyon kifizetődő, mert minden, amit tettél maximális hatással volt a végeredményre.

Hogy miért is nem hallhattunk erről eddig? A feltámadt Twitter viharban, ami az interjút követte, Burrough az Apple gyalázatos titoktartási kultúrájáról tesz említést, ami miatt a régi alkalmazottak nem nyitják ki a szájukat.

Burrough szerint Cook olyan buzgón munkálkodott a belső konfliktusokat elsimításán, akár a vezetőségben is (például Scott Forsall menesztésével), hogy ezzel gyakorlatilag teljesen közömbösítette az egyébként szenvedélyes és versengő környezetet. Ami noha széthúzott és kényelmetlen is volt, mégis az alapját képezte az Apple korábbi sikereinek. Amikor a legdurvábbak voltak a konfliktusok, annál gyorsabbak és erőteljesebbek lettek a lépések. Ez a gondolatmenet egyébként egybe is vág Steve Jobs szemléletével arról, hogy szerinte két csapat harca és vitái egy igazán sikeres terméket hoznak létre. Burrogh álláspontja, hogy a viták elcsitulásával a szervezetben a projektek is lelassultak.

 

 

Ám nem minden korábbi alkalmazott ért egyet azzal, hogy az Apple egy uncsi vállalattá alakult Tim Cook vezetése alatt. Tony Fadell, az iPod keresztapja, aki később átigazolt a Nesthez, nem értett ezzel egyet. Szerinte nem kellett versengenie a csapatoknak és az egyéneknek Jobs alatt. Szerinte az egész tévedés, a fontos különbség, hogy ötletek versengtek és ez a hagyomány a Cook-érában is tovább él.

Mindettől függetlenül a számok továbbra is az új vezér mellett szólnak. Tim Cook a világ legjövedelmezőbb cégévé emelte az Apple-t, amióta átvette (2011), majd egy kis visszaesés után újra visszahozta. Azt pedig ki tudja, talán forral valamit a boszorkánykonyhájában, hogy elérjék a Holdat!

Forrás: Thrillist

Kapcsolódó cikk:




Kommentek megjelenítése