Bezuhant az iPhone-ok népszerűsége

Tech Hírek   |   2024.04.26 - 09:07   |   Írta: L Ferenc   |   606
26. ápr Bezuhant az iPhone-ok népszerűsége

Az Apple mobiljai a korábbiaknál rosszabbul fogynak a hatalmas piacú USA-ban.

Az Apple okostelefonjai tradicionálisan igen jól, a világátlagnál sokkal jobban teljesítenek a gyártó saját hazájában, mostanság azonban csökkenni látszik ezen készülékek népszerűsége.

A Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) legfrissebb jelentéséből kiderül, hogy az elmúlt 12 hónap értékesítési adatait tekintve az almás mobilok részesedése 33 százalékra csökkent. Első blikkre nem tűnik rossznak, azonban gyorsan hozzá kell tennünk, hogy egy évvel ezelőtt még 40 százalékon álltak ezek a prémium kategóriás telefonok. 

A CIRP adataiból kiderül, hogy utoljára 6 évvel ezelőtt volt ilyen alacsony az iPhone-ok amerikai népszerűsége. Akkoriban egyébként még teljesen más erőviszonyok uralkodtak a piacon, hiszen az iOS operációs rendszerű mobiloknak nemcsak az androidos, hanem még a Windows Phone-t és a BlackBerry OS-t futtató telefonokkal is fel kellett venniük a harcot. 

Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy az utóbbi időkben piacra dobott okostelefonok minden korábbinál drágábbak lettek és a vásárlók tovább kitartanak a régi készülékeik mellett. Ez a jelenség fokozottan igaz az iPhone-okra, és többek közt ennek is "köszönhető", hogy az almás mobilok népszerűsége folyamatosan csökken az USA-ban.

Az Apple legutóbb tavaly szeptemberben mutatott be új okostelefonokat, a relatíve olcsó iPhone 15-öt, a nagykijelzős iPhone 15 Plust, a kompakt csúcsmobil iPhone 15 Prót és a mindent bele kategóriás iPhone 15 Pro Maxet. Nyílt titok, hogy az amerikai gyártó legközelebb idén ősz elején rukkol majd elő új telefonokkal, még pedig nemes egyszerűséggel az iPhone 16-tal, az iPhone 16 Plus-szal, az iPhone 16 Próval és az iPhone 16 Pro Max-szel. 

Pletykák szerint az iPhone 16 Pro és az iPhone 16 Pro Max a jelenleginél akár kétszer nagyobb kapacitású flashmemóriával is kapható lesz. Magyarul ez azt jelenti, hogy míg az iPhone 15 Pro és az iPhone 15 Pro Max abszolút csúcsmodelljeiben "csak" 1 TB, addig az iPhone 16 Pro és az iPhone 16 Pro Max topváltozataiban már 2 TB belsőmemória lesz. 

A jelenleg kapható Prók alaphelyzetben 128 GB-osak, ezenkívül pedig 256 GB-os, 512 GB-os és a már említett 1 TB-os kivitelben is elérhetők, a nagyobb kijelzős és fejlettebb kamerás, illetve drágább Pro Maxek pedig 256 GB-os, 512 GB-os és 1 TB-os változatokban kaphatók. 

Egyelőre nem tudni, hogy a 2 TB-os verziók megjelenése esetleg magával hozza-e a jelenlegi legkisebb memóriás alapmodellek megszüntetését. A 256 GB-os Pro Max jó eséllyel megmarad a kínálatban, viszont a 128 GB-os Pro jövője egyelőre még homályos. 

A RAM 8 GB-os kapacitása várhatóan nem növekszik idén, a minden korábbinál nagyobb sebességre pedig az Apple A18 Pro chipset jelent majd garanciát. Az üzemidő várhatóan növekedni fog, egyrészt a szerényebb fogyasztású hardvernek, másrészt a megnövelt méretű akkumulátornak köszönhetően.  

Az iPhone 16 Próban várhatóan már egy 6,3 colos képátlójú, vékonyított kávás érintőkijelző váltja az iPhone 15 Pro 6,1 colos képernyőjét, az iPhone 16 Pro Max esetében pedig 6,7 colról 6,9 colra növekszik a képátló. Újdonság a Micro Lens Array (MLA) technológiájú OLED panel, mely a várakozások szerint még nagyobb fényerővel és nagyobb betekintési szögekkel támad.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése