Kalapács alá kerül az „elbontott” Steve Jobs emlékmű

Tech Hírek   |   2014.12.03 - 20:10   |   Írta: Pausch Rita   |   1207

Olvashattatok korábban a botrányról, ami a szentpétervári Steve Jobs emlékmű körül folyt. A bő másfél évet megélt installáció, november elején került leszerelésre, feltehetően Tim Cook „kámingáutja” nyomán, mondván törvénysértő.

stevejobs emlekmu

A legújabb hírek szerint az orosz szobrász (Gleb Tarasov) által készített, embermagasságú iPhone-t mintázó mű aukcióra került. Az emlékmű jelenleg annak az orosz holdingnak tulajdonát képezi, amelyik anno felállíttatta. Nemrég a cégcsoport honlapján az alkotást 5 millió rubel (kb. 2 300 000 forint) kikiáltási áron tették közzé.

Mivel korábbi értesülések szerint az emlékmű kijelzője működésképtelenné vált, egyesek még azt találgatták, hogy a megjavítása után, akár visszakerülhet a helyére. Most viszont biztossá vált, hogy valóban nem fogják visszatenni.
Felvetődtek olyan elméletek is, hogy mivel az orosz törvények miatt nem is tudja a cég visszatenni az emlékművet a helyére, így ki akarják juttatni az országból, hogy az máshol kerüljön felállításra. Ezt arra alapozzák többen, hogy az aukcióról szóló szabályok közt szerepel, hogy az új tulajdonosnak el kell vinnie Oroszországból.

A tulajdonos az aukcióból befolyó összeget az orosz IT fejlesztők javára ajánlja.

Az orosz közösségi oldal, a Vkontakte, szóvivője azt nyilatkozta, hogy ők komolyan gondolkodnak azon, hogy egy másik emlékművet emeljenek Steve Jobs-nak Szentpéterváron. Azzal is próbálkoztak, hogy megveszik a mostanit, de az ajánlatukat elutasították.   

Néhány helyen úgy írnak a műről, mint Oroszország homofób törvénykezésének a relikviája. Bár a Szentpétervári Egyetem, aminek épülete előtt helyet kapott, azt állítja, hogy Tim Cook bejelentését megelőző napon már rendelkeztek a relikvia elmozdításáról a meghibásodása miatt.

Vajon miről is szól ez az egész ügy és főleg Steve Jobs mit szólna mindehhez?  

 

Forrás: CultofMac


Kommentek megjelenítése