Egy kis iPhone történelem

Tech Hírek   |   2014.09.07 - 21:49   |   Írta: Pausch Rita   |   2857

Olvasóink számára áttekintést adunk az iPhone fejlődéséről. Ezért a 2014-ben megjelenő iPhone bemutatása előtt sorra vesszük a korábbi modelleket az iMore mindenre alaposan kiterjedő írása nyomán.

iphone logo

Az Apple 2007-ben mutatta be az első készülékét, amivel azonnal elavulttá is tette a piac összes többi okostelefonját. Az elkövetkező két évben az iPhone 3G-vel és a 3GS-sel folyamatosan nőtt a készülékek felhasználhatósága, miközben csökkentek az árak. Így az okostelefonok kezdetben szűk piacát egyre szélesítve, igazán népszerűvé kezdett válni ez a típus.
Az iPhone 4 és a 4S készülékekkel a fejlődés tovább folytatódott. Több szolgáltatót vontak be, új, jobb kijelzőket készítettek, és egyre több nyelven tették elérhetővé a készüléket. Az iPhone 5 a gyártástechnológiát, valamint ismét a kijelzőt emelte magasabb szintekre, de leginkább alapot biztosított az elkövetkezőkben érkezőknek: az iOS 8-nak, az iPhone 6-nak és az iWatch-nak (Apple Watch). De lássuk az egyes modelleket külön-külön!

 

iphone1

Az első iPhone

Az Apple tulajdonképpen 2007. január 9-én újraalkotta a mobiltelefont. Steve Jobs az edzőcipőiben felsétált a Macworld színpadára, hogy élete legjobbját hozza. Akkor elmondta, hogy be szeretne mutatni egy iPodot nagyobb, ráadásul érintő kijelzővel, egy forradalmian új mobiltelefont és egy teljes technikai áttörést jelentő internetes készüléket. Mindezt pedig egyben. Ez volt az iPhone.

Apple Keynote 2007

http://youtu.be/ftf4riVJyqw

2007. június 29-ig kellett várni arra, hogy forgalomba kerüljön. Az Apple Store-ok előtt sorok kígyóztak, különösen a New York-i üvegkocka előtt volt nagy esemény. Az egyébként borsos ár pedig valahogy senkit sem érdekelt. Az elsőként értékesített 4GB-os modellt még abban az évben felcserélték 8GB-ra, majd 2008. elején 16 GB-ra. Az összes eladás 2008 júniusára elérte a 6 millió darabot.

 

iphone3gs

Az iPhone 3G: Kétszer olyan gyors, fele áron

2008. június 9-én tartott WWDC-n, miután részletesen bemutatták az éppen létrehozott App Store-t és összefoglalták az iPhone összes eredményét, az Apple már szembe is találta magát a következő heggyel, amit meg kellett másznia. 3G, harmadik fél által létrehozott alkalmazások, több országra való kiterjedtség és még több ráfordítás.  A szoftveren végrehajtott változtatásokat iPhone OS 2.0-nak nevezték, a hardvert hozzá pedig iPhone 3G-nek.

Ezt a modellt igazából az Apple nem tekintette egy valós generációváltásnak, hiszen sok tulajdonsága a készüléknek a régi maradt, viszont teljesen megújították a külsejét, elérhetővé tették két színben és a szolgáltatóknál az ára két éves szerződéssel jóval barátibbá vált.

 

iphone-3gs-box

 

Az iPhone 3GS: Még gyorsabb és erősebb is

2009. június 8-án egészségügyi állapota miatt már nem Steve Jobs tartotta a keynote-ot, hanem helyette az Apple alelnökök vették át a stafétabotot. A 3GS modellt Phil Schiller, marketing alelnök mutatta be azzal, hogy kétszer gyorsabb az előző 3G-nél.

Valójában ez a készülék volt az igazi másodikgenerációs iPhone. Bár több dologban is hasonlított a 3G-re, mégis sok volt benne az újítás. Kapott a kijelző egy spéci bevonatot az ujjlenyomatok ellen, új autófókuszos kamerával szerelték fel, valamint megkapta a videó rögzítés funkciót és a hangirányítás szabadságát. A háttértár közben már 32 GB-ra nőtt. Digitális iránytű került bele és integrálták a Nike + -t. Az új processzornak köszönhetően pedig az új iPhone OS 3.0 már akár négyszer gyorsabban futott a készüléken az előzőekhez képest, így az alkalmazások is gyorsabban elérhetővé váltak, valamint a böngészés sebessésge is felgyorsult.   

Ráadásul hab a tortán, hogy az ár a szolgáltatóknak és a szerződéseknek köszönhetően drasztikusan csökkent.

 

iphone4

 

iPhone 4: Már megint mindent megváltoztattak

A 2010. június 7-én tartott WWDC-re Steve Jobs visszatért. Ebben az évben ekkor már túl volt az iPad bemutatóján. Az iPhone 4-nek több mint 100 új funkciója volt és teljesen új dizájnt, kamerát és nagyobb képernyőfelbontást kapott. Ez a készülék már igazán dögös volt.

Valójában az első modell óta az iPhone 4 volt az eddigi legnagyobb áttörés az összes közül. Az új dizájn igazán szép lett, bár továbbra is fekete és fehér színben volt csak elérhető a készülék. Az ISP panel LED megvilágítással elképesztően gyönyörű képeket, úgynevezett retina kijelzőt produkált. Az okostelefonok történetében ez volt az addigi legjobb és legszebb felbontás.

A két mikrofonnak köszönhetően nagyban javult a hangminőség is. Bár a háttértár maradt 16 és 32 GB, de a memóriát 512 MB-ra növelték, ahogy nagyobb akkumulátor is került bele. Az új aksi még a retina kijelző ellenére is tartotta a lépést.

Az újdonságok sorába tartozott a 3 tengelyes giroszkóp is a meglévő akcelerométer és iránytű mellé, valamint a FaceTime alkalmazás, ami új utat jelentett a mobilkommunikáció terén. Ráadásul a korábbi normál SIM kártyákat micro SIM kártyára cserélték.

 

iphone4s

iPhone 4S: Egyelőre a legelképesztőbb iPhone

2011-ben semmi sem ment a megszokott kerékvágásban az Apple háza táján. Tim Cook az év elején bemutatta a Verizon iPhone 4-et és végre tavaszra a fehér iPhone 4 is megérkezett az üzletekbe. A WWDC is lezajlott ezúttal azonban az iPhone-ra tett egyetlen utalás nélkül. Steve Jobs újabb betegállományra kényszerült, majd augusztusban lemondott vezérigazgatói posztjáról, október 5-én pedig elhunyt. 

Mindössze egy nappal a tragikus esemény előtt az új vezérigazgató, Tim Cook, és a marketing alelnök Phil Schiller a „Let’s Talk iPhone” rendezvényen bemutatták az eddigi legelképesztőbb iPhone-t, a 4S modellt.

Az iOS 5 és az iCloud áttörő kombinációja az iPhone 4S-t a legjobb iPhone magasságába emelte. Hiába igyekeztek többen is lemásolni a funkciókat, képtelenek voltak utánozni az áttörő fejlesztéseket, valamint a szoftver és hardver összehangolt működését, ami valójában igazán naggyá tette az Apple-t. 

A 4S-nél megtartották az iPhone 4 korábbi dizájnját és retina kijelzőjét IPS LED panellal. Ugyanakkor a Bluetooth 4.0 egyből képes volt támogatni a Bluetooth HS (villámgyors adatátvitelt biztosító) és LE (energiatakarékos) változatát is. 

Szintén áttörő fejlesztés volt Siri, a személyi asszisztens beépítése is, bár a kezdeti nehézségek kicsit rányomták a bélyegét az ügyre.

Az elérhető háttértárat megnövelték immár akár 64 GB-ra és a nagyobb teljesítményű akkumulátornak köszönhetően jelentősen javult az üzemidő is. Így a készülék használatához már akár 8 óra üzemidőt is biztosítottak 3G mobilinternet használata mellett, de közben csökkent kicsit a készenléti idő.

A hátsó iSight kamera kapta talán a legnagyobb figyelmet, amit 8 megapixelesre cseréltek és arcfelismerésre is képessé vált.

Ebben az évben kezdett erősödni a konkurencia is és megkezdődtek a technikai újításokkal kapcsolatos perek. Az Apple állította, hogy a Samsung Galaxy S vonala tulajdonképpen az ő fejlesztéseik másolata, ezért megindult a két cég között a pereskedés, ami napjainkban is folyik.

 

iphone 51

 

iPhone 5: A legnagyobb dolog, ami egy iPhone-nal történhet

Megint elérkezett egy WWDC és el is telt új iPhone bejelentése nélkül. Úgy tűnt, hogy egyre inkább az ősz lett az új nyár, az iPhone új születésnapja valahogy őszre csúszott. Tehát 2012. szeptember 12-re az Apple bejelentett egy nagy eseményt. A nagy eseményen pedig nagy dolgokról beszéltek. Tim Cook bevezetője után Phil Schiller bemutatta az iPhone 5 készüléket, ami szerintük a „legnagyobb dolog az első iPhone óta”. Majd elsorolták, hogy miben nagyobb átvitt értelemben: vékonyabb, könnyebb, gyorsabb és szó szoros értelemben nagyobb a kijelzője. Vagyis: nagy.  

 

http://youtu.be/VpZmIiIXuZ0

 

Az üveg és rozsdamentes vonal helyett visszatértek az eredeti iPhone alumínium gyökereihez. A dizájn bár követte az előzőt, azért egy kis újat is hozott, csak úgy, mint az új Apple A6 processzor, ami a készülékbe került. Bár a kamerát nagyon megújítani nem tudták a vékony ház miatt, de még így is egy olyan erős darab került bele, mint amilyennel a 4S büszkélkedett. 

A nagy vékonyítási törekvés során a micro SIM-et egy még kisebb, úgynevezett nano SIM-re cserélték.

A készülékbe bekerült egy harmadik mikrofon is a jobb zajszűrés érdekében ugyanis eddigre már bőven elérte a felhasználó azt, hogy nem csak belebeszélt a telefonjába, de a telefonjához beszélt, köszönhetően pl. Sirinek és a FaceTime-nak.

Az újítások sorában még volt két igazán jelentős mindezeken túl. Az egyik, hogy 10 év után a 30 tűs csatlakozót lecserélték a sokkal kisebb, könnyebben és jobban használható újításra a Lightning csatlakozóra. A másik pedig, hogy a szinte márkajeggyé vált fülhallgató helyére új, úgynevezett Earpodok kerültek.

Az iPhone 5 az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Kanadában, Franciaországban, Németországban, Hong Kongban, Japánban, Szingapúrban és az Egyesült Királyságban 2012. szeptember 21-én került forgalomba, de az év végére ez már 100 országra nőtt, 240 szolgáltatónál. Az első hétvégén 5 millió darabot adtak el belőle.

 

iphone-5-s-c

 

Az iPhone 5C és 5S: testvérek, de mégsem nagyon hasonlítanak

A 2013-as WWDC, Tim Cook színpadra lépése előtt, egy animált videóval nyitott pöttyökről, melyek segítségével bemutatták az Apple legfőbb értékeit és hitvallását. Újra egy esemény iPhone nélkül. Ugyanakkor ősszel, szeptember 10-én kiderült, hogy a WWDC fekete, fehér és szürke pöttyei ellenére az Apple igenis tud színesben gondolkodni. Bemutattak egy egészen szokatlan új iPhone-t, teljesen új színekkel, meglepő anyaghasználattal. Ez volt az iPhone 5C. Az új jövevény viszont nem egyedül érkezett. Ezen a szeptember 10-én ugyanis kétpetéjű ikreket mutatott be Tim Cook az izgatott nagyközönségnek. Érkezett a hóbortos, színes, műanyag borítású készülék mellé egy innovatív másik is. Ez a másik pedig magán hordozta a régi vonal bizonyosan jegyeit fűszerezve valami újjal. Ráadásul a megszokott fehér/ezüst és fekete páros mellé egy igazi új csillogás, az arany szín is betársult. Megérkezett az iPhone 5S is.

iphone5c 

iPhone 5C: az eddigi legszínesebb

Az Apple már régóta játszott egy régi-új iPhone gondolatával, valamint azzal, hogy kéne egy kisebb, vagy egy olcsóbb modell. Az 5C-nél a sima 5 elegáns alumínium borítását színes polikarbonátra cserélték. A készülék úgy néz így ki, mint valami műanyag játékszer az élénk zöld, kék, sárga, pink és fehér színekkel. Ugyanakkor műszaki tartalma szinte teljesen megegyezett az iPhone 5-tel.

Azért csak szinte, mert egyrészt a belső memória csak 16 és 32GB-os változatban volt elérhető. Majd később költséghatékonysági szempontokból piacra dobtak egy 8 GB-os változatot is, amikor az eladások nem a tervezett szerint alakultak. De ebből a modellből 64 GB-os változatot nem lehetett kapni. Kicsit erősebb akksit is tettek bele, így az üzemidő is megnőtt még 3G használata mellett is. Az első oldali FaceTime HD kamerát is kicsit jobb minőségűre cserélték.

Ennek a telefonnak érdekessége volt még, hogy az Apple előállt egy tok sorozattal is a készülékekhez. Erre korábban egyik iPhone-nál sem volt még példa. Külön értékesítettek őket a telefonoktól, de szinte ugyanazokban a színekben voltak elérhetőek (zöld, sárga, kék, pink, fehér), valamint plusz fekete színben. A különlegessége a tokoknak az volt, hogy az anyaghasználatból kifolyólag más érzetet nyújtottak, mint a telefon polikarbonát borítása, így nem csak a készülék kinézetét módosították, de megváltoztatták az „érzését” is.    

iphone5s

iPhone 5S: A jövő előfutára

Olybá tűnik az iPhone S vonala valamiféle védjeggyé válik szép lassan. A készüléknél ugyan megtartották az iPhone 5 alumínium borítását, de kerámia betétekkel egészítették ki, a szélek pedig gyémánt csiszolást kaptak.

A három szín, amivel előálltak, szintén újdonságnak számított. Az eddig megszokott fekete- fehér vonalat leváltották a fehér/ezüst, a sötétszürke és a halvány aranyra. Az utóbbi szín külön szót érdemel, hiszen visszafogott eleganciája stílusában jellemző az Apple-re, a színhasználatot azonban egész új szintre emelte. Bár a kezdeti fogadtatása egészen negatív volt, mégis az emberek ezt a színt keresték aztán a legtöbbször az első eladások során.   

A legújabb szépségekbe legújabb processzor, az Apple A7, került, ami egyben kitolta az akkumulátor üzemidejét is. A legnagyobb háttértár méret, a 64 GB közben nem emelkedett, viszont az 5C-vel ellentétben az 5S-nél elérhetővé tették ezt is.

A telefon igazi újítása viszont mindenképpen az ujjlenyomat leolvasó szenzor beépítése volt, amit a Touch ID funkció jelentett. Ez egy igazán okos megoldást jelentett egy létező problémára. Mert ugye a biztonság egy igazán fontos kérdést képvisel és bár a négyjegyű biztonsági kód használata adott, mindig ellentétben áll a kényelemmel. Az ujjlenyomat leolvasás tehát megadta a felhasználóknak a kényelmes biztonságot. Ráadásul a Touch ID az iTunes, az App Store és az iBook vásárlásokra is használható.

A két készülék eladására vonatkozó adatokat az Apple csak egyben osztotta meg. Ők azt mondták, hogy az első hétvégén 9 millió fogyott összesen a két modellből. Utólagos számítások alapján pedig az jött ki, hogy arányában tekintve az 5S már akkor sokkal népszerűbb modell volt, hiszen a 9 millió darabból csak 2,25 millió volt az 5C eladás. Ez viszont köszönhető annak is, hogy a két telefon közti minőségkülönbséget az árak nem követték le, vagyis az 5S-hez képest az 5C aránytalanul drága volt.

 

iphone future

iPhone 6 és minden, ami ezután jön

Már tényleg csak napok vannak hátra a szeptember 9-i iPhone eseményig. Szinte mindenki arra számít, hogy bemutatnak egy új iPhone-t, ráadásul többen már azt is tudni vélik, hogy szakítva a hagyományokkal a 4,7 hüvelykes kijelző mellé érkezik az aktuális trendeknek megfelelő 5,5 hüvelykes változat is. Az új modellek gyártása során több gyári lopás is történt, ezért már most sokan feltételezések helyett tényként kezelnek bizonyos részleteket az új iPhone-(ok)ról. Ezek között van a korábbi dizájntól eltérő kerekebb forma, egy új mobilfizetési forma és új kameraoptikák.

Az bizonyos, hogy az iPhone vásárlók nem tartoznak a türelmes emberek közé. Az óriási sorokat a hivatalos Apple üzletek előtt, a bemutatókat megelőzően lassan már szokásosnak vesszük. De az azért elgondolkodtató, hogy most egészen elképesztően korán kezdődött ez a várakozás és az emberek egyre nagyobb érdeklődéssel fordulnak a legújabb modellek felé, még akkor is, ha a bemutató messze.

Valahol viszont megmagyarázható ez a fajta vásárlói magatartás. Az Apple ugyanis, ahogy olvashattuk a fentiekben, elképesztő innovatív tevékenységet végzett, az első iPhone-tól az új modellig többször is megreformálva az okostelefonok piacát. Tudva, hogy a 2007 óta eltelt évek alatt nem ez az egyetlen olyan kaliberű termékük, ami piacformáló erővel bírt, talán mégis érthető ez emberek elismerő érdeklődése.    

http://youtu.be/1s3-4kkMp




Kommentek megjelenítése