MInden, amit az Apple autóról jelenleg tudni lehet - 1. rész

Almás Pletykák   |   2023.11.19 - 14:36   |   Írta: Hidasi Ákos   |   18093
19. nov MInden, amit az Apple autóról jelenleg tudni lehet - 1. rész

Megjelenés, tervek, ár és minden más.

Az Apple egy olyan technológiai óriásvállalat, ami az innovatív és forradalmi újításokat tartalmazó termékeiről ismert. Olyan új kütyükkel ismertettek meg minket, amelyek megváltoztatták az egyes iparágakat és az életvitelünket is. Jó ideje ismert viszont a tény, hogy az Apple egy új kihívást vállalt, a tervek szerint ugyanis hamarosan autóiparban is megpróbálja megállni a helyét az almás vállalat. Ebben a cikkben belemerülünk az Apple autójának közelgő megjelenésébe, illetve annak részleteibe, és megvitatjuk az autó várható jellemzőit, a vele szemben támasztott fogyasztói elvárásokat, illetve az aktuális pletykákat és a jövendőbeli versenytársakat is.

 

Bevezetés az Apple közelgő autókiadásához

Az Apple 2014 óta dolgozik a "Project Titan" kódnevű autós projektjén. Kezdetben olyan pletykák terjedtek el, hogy az Apple egy saját tervezésű, önvezető autó kiadását tervezi, de 2017-ben a hangsúlyt az autonóm vezetési rendszerek fejlesztésére helyezték át, így kétségessé vált az önvezető Apple-autó lehetősége. Az utóbbi években azonban újra felröppentek azok a pletykák, miszerint az Apple valóban dolgozik egy autón, és 2026-ban tervezi kiadni azt. Ezek a pletykák pedig jó ideje nem dőltek meg. Természetesen a részletekkel és dátumokkal kapcsolatban időről időre ellentmondanak egymásnak, abban azonban általánosságban (szinte) mindenki egyetért, hogy az Apple jelenleg is dolgozik az autó kiadásán.

 

Mit tudunk az Apple autó bevezetésének részleteiről

Az Apple eddig szűkszavúan nyilatkozott az autós projektjéről, de volt néhány kiszivárgás és pletyka a készülő autóról. Az eddigi hírek túlnyomó többsége arról szólt, hogy az Apple egy olyan autó kiadását tervezi, amely elektromos és önvezető is lesz. Az autót Kaliforniában tervezik és fejlesztik majd, a gyártás pedig a Hyundai-Kia-val partnerségben történik majd. Az Apple az autonóm vezetési technológiát egy átalakított Lexus SUV flottán is tesztelte már.

 

Mikor?

Az Apple Car még sajnos most is viszonylag messze van attól, hogy valósággá váljon, írja egy közelmúltbeli jelentés, de a jármű megjelenése várhatóan még 2030 előttre esik majd. Az Apple autóipari törekvései az évek során rengeteg spekulációhoz vezettek, ami rengeteg pletykát és találgatást váltott ki a jármű megjelenésének időpontjával kapcsolatban. Több olyan hírt is olvashattunk a múltban, ami egy a jelenlegi dátumnál korábbi időpontot jósolt az autó megjelenésének dátumaként, azonban természetesen ezek tévesen levont következtetések voltak, az autó megjelenésének időpontja ugyanis továbbra sem ismert.  Egy vasárnapi jelentés tanulsága szerint azonban egyesek úgy vélik, hogy bár az autó megjelenéséig még bőven eltelik pár év, arra még ebben az évtizedben sor kerülhet.

 

 

 

A vasárnapi kommentár az Apple 2023-as negyedik negyedéves pénzügyi eredményeit követő beszélgetés részeként hangzott el. Ahhoz, hogy "valóban új lendületet adjon az üzletágnak", az Apple-nek meg kell alkotnia a "következő nagy dolgok" egyikét a piac számára. Az Apple Car és a vegyes valóság az Apple Vision Pro formájában a legesélyesebb jelöltek arra az Apple jelenlegi kínálatán belül, hogy pénzügyileg nagyot üssenek és egy új forrást teremtsenek a vállalat számára.

Azonban más források is rendszerint megosztják a véleményüket az autó várható érkezésével kapcsolatban. Bloomberg "Power On" hírlevelében Mark Gurman például legutóbb a következőt jelentette ki: "Az autó még messze van". Pontosabban az ő véleménye szerint, az Apple állítólag "az évtized végéig semmit sem fog kiadni" a projekthez.

Gurman megjegyzése követi Ming-Chi Kuo szeptember végi becslését, ami szintén azt mondta ki, hogy az Apple Autó valószínűleg jó ideig várat még magára. Az elemző akkor azt mondta, hogy "elvesztette minden rálátását" a projekttel kapcsolatban, és kétségei vannak afelől, "hogy az Apple Car a következő években tömeggyártásba kerülhet".

Márciusban Kuo azt jelentette, hogy az Apple Car csapata feloszlott, és az addig valószínűsített 2025-ös bevezetés veszélybe került. Azóta az összesített információk szerinti egyik legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a korábban remélthez képest késik majd egy évet az almás vállalat járművének érkezése, és végül 2026-ban kerülhet majd a vásárlók elé az Apple saját gyártású autója. Az új Apple autó 2026-os debütálásáról számos pletyka látott ugyanis napvilágot. Egyes jelentések szerint az autót a Detroiti Autókiállításon mutatják majd be, míg mások szerint az Apple külön saját rendezvényt tart majd az autó bemutatására. Az Apple nem erősítette meg a bemutatóval kapcsolatos részleteket, és egyelőre azt sem tudni biztosan, mikor és hol debütál az autó. Azonban az biztos, hogy jelenleg úgy néz ki, hogy bármikor is kerül majd sor a bemutatóra, még akkor sem kompromisszumok nélkül fog a nagy esemény megtörténni...

 

Apple Car 2026 - most akkor mégsem lesz önvezető képesség?

Az önvezető Apple-autóról szóló pletykák ellenére úgy tűnik, hogy a 2026-ban megjelenő Apple-autó mégsem lesz teljesen önvezető. A hírek szerint az Apple inkább a fejlett vezetőtámogató rendszerek (ADAS) fejlesztésére összpontosít, mintsem egy teljesen önvezető autóra. Az azonban nem világos, hogy az autó bármilyen szintű autonómiával rendelkezik-e majd, vagy várhatóan kizárólag a vezetőre fog majd támaszkodni.

 

Ez a cikk egy kétrészes cikksorozat első része, kattints ide, ahol szót ejtünk az összes többi tudnivalóról is.

Forrás: Technowize

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése