Mikor jön az Apple mesterséges intelligenciája? - 2. rész

Almás Pletykák   |   2023.10.30 - 07:05   |   Írta: Hidasi Ákos   |   5616
30. okt Mikor jön az Apple mesterséges intelligenciája? - 2. rész

Minden, amit az Apple GPT-ről tudni lehet.

A mesterséges intelligencia viharként söpört végig az egész világon az elmúlt néhány hónapban. Azonban az már az elején is feltűnő volt, hogy ameddig a legtöbb tech-óriás az elejétől fogva igyekezett beszállni az MI versenybe, addig az Apple először csak hátradőlve figyelt. Azonban egyre inkább úgy tűnik, hogy az almás vállalat is dolgozik a saját mesterséges intelligencia platformján.

Ebben  a kétrészes cikksorozatban összegyűjtünk mindent, amit az Apple mesterséges intelligenciával kapcsolatos kísérleteiről és terveiről egyelőre tudunk. Ez a cikk egy kétrészes cikksorozat második része, így azt tanácsoljuk, hogy ha még nem tetted, akkor ide kattintva az első résszel kezdd az olvasást. Ha pedig az már megvolt, akkor lássuk is a folytatást!

 

AI verseny

Mostanra szinte minden nagyobb technológiai vállalatnak van valamilyen mesterséges intelligenciával kapcsolatos terméke. Ha nem is olyan egyértelmű felhasználói oldalról, mint az OpenAI népszerű ChatGPT chatbotja, a legtöbb technológiai nagyvállalatnak - többek közt a Google-nek, a Microsoft-nak és az Amazon-nak - is van a generatív AI-t különböző célokra alkalmazó tevékenysége. Hogy pontosan mik ezek?

 

  • Google - A Google legegyértelműbb fejlesztése a Bard, egy chat-alapú AI eszköz. A Google azonban a generatív AI-t a keresési termékeibe és alkalmazásaiba is integrálta, ráadásul a Bard képes integrálódni a Google Flights, Maps, Drive és más szolgáltatásokkal is, így azokkal is együtt tud működni.

 

  • Microsoft - A Microsoft partnerséget kötött az OpenAI-val a ChatGPT egy olyan verziójáról, amely integrálva van a Bing keresőmotorjába.

 

  • Amazon - Az Amazon azon dolgozik, hogy Alexa hangasszisztensét generatív AI-val fejlessze tovább.

 

  • Meta - A Meta több alkalmazásába is beépíti a generatív AI-t. A WhatsApp és a Messenger például egyéni matricák készítéséhez használhatja a generatív AI-t, a Meta AI bétaverziója pedig elérhető a WhatsApp, a Messenger és az Instagram platformokon keresztül is.

 

Az Apple jelenlegi AI- és gépi tanulás felhasználása

Az Apple már most is számos funkcióra használja a mesterséges intelligenciát és a gépi tanulást a termékeiben. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb funkciókat, amikhez már most is mesterséges intelligenciát vagy gépi tanulást használ az almás óriásvállalat.

 

Photos - Az Apple gépi tanulást használ az iPhone kamerájával készített fényképek javítására. Ez a képek zajának csökkentésére szolgáló Deep Fusiontől kezdve az új iPhone 15 Portré mód fejlesztéseiig (amelyekkel a sima képeket a fotó elkészítése után tehetet portréképekké) mindent magában foglal.

Spotlight keresés - A Spotlight keresés és a keresés az egész iOS operációs rendszerben a mesterséges intelligencia segítségével működik.

Vizuális keresés - A funkció, amellyel az iPhone felismeri a fényképek tartalmát, egy gépi tanulásra alapuló funkció.

Crash Detection és Fall Detection - A Fall Detection és a Crash Detection egyaránt gépi tanulást használ arra, hogy az Apple készülékek különböző szenzorai által gyűjtött információk alapján megállapítsa, hogy valaki balesetet szenvedett vagy elesett-e, vagy sem

EKG - Az Apple Watch EKG funkciója a szívritmus-adatokat vizsgálja, hogy meghatározza, hogy valaki valószínűleg pitvarfibrillációval küzd-e. Ehhez a funkcióhoz is a fentebb említett technológiák nyújtják a hátteret.

Autocorrect - Az Apple automatikus helyesírás-javító rendszere és a szójavaslati lehetőségek is gépi tanulással működnek.

Siri javaslatok - Amikor az iPhone valamit javasol, például születésnapi üzenetet küld valakinek, vagy a Mail alkalmazásban lévő eseményt hozzáad a Naptárhoz, akkor gépi tanulási algoritmusokat használ.

Az Apple készülékeiben egyébként külön neurális motorok vannak, amelyek kifejezetten a gépi tanulási képességek működtetésére szolgálnak.

 

Tim Cook a mesterséges intelligenciáról

Még 2023 májusában Tim Cook, az Apple vezérigazgatója azt mondta, hogy a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségek "nagyon érdekesek", de szerinte a technológiával kapcsolatban "számos kérdést kell még rendezni". Kifejtette, hogy "nagyon fontos, hogy megfontoltan és átgondoltan" döntsünk arról, hogyan és mikor használjuk az AI-t.

 

 

Feltehetőleg ez a (véleményem szerint helyes) hozzáállás lehet a fő oka annak is, hogy még nem kaptunk látványos mesterséges intelligencia alapú fejlesztéseket az Apple-től.

Cook ugyanakkor azt is elmondta, hogy az AI és a gépi tanulás "alapvető alaptechnológiák, amelyek gyakorlatilag minden Apple által létrehozott termék szerves részét képezik", és hogy az AI-munka "abszolút kritikus" a vállalat számára. Cook megerősítette, hogy az Apple "évek óta" kísérletezik a generatív AI-val. Hogy ennek vajon mikor láthatjuk majd az eredményét?

 

Potenciális bevezetési dátum

Mind a The Information, mind pedig Jeff Pu elemző azt állítja, hogy az Apple valamilyen generatív AI funkciót tesz elérhetővé az iPhone-on és az iPad-en 2024 vége körül, ekkor jelenik meg ugyanis majd az iOS 18. verziója.

Pu októberben azt mondta, hogy az Apple 2023-ban néhány száz AI-szervert épít, 2024-ben pedig még több érkezhet majd. Az Apple állítólag a felhőalapú AI és az eszközön történő feldolgozással rendelkező AI kombinációját kínálja majd.

Ming-Chi Kuo, egy híres Apple elemző azonban ezzel szemben augusztusban azt mondta, hogy "semmi jele" annak, hogy 2024-ben generatív AI technológia érkezik, és azt állította, hogy az Apple generatív MI-vel kapcsolatos munkája "jelentősen le van maradva a versenytársak mögött".

Természetesen a tökéletes igazságot egyelőre mi sem tudjuk. Az viszont biztos, hogy én személy szerint reménykedek abban, hogy még 2024-ben megkapjuk az Apple első generatív mesterséges intelligenciáját használó funkcióját.

Forrás: Macrumors

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése