Hamarosan érkezik az Apple negyedéves jelentése

Almás Pletykák   |   2023.02.01 - 16:07   |   Írta: Hidasi Ákos   |   17211
01. feb Hamarosan érkezik az Apple negyedéves jelentése

Sajnos nagyon úgy tűnik, hogy sok jóra nem számíthatunk

Az elemzők arra számítanak, hogy az Apple a csütörtökön esedékes negyedéves beszámolója során a 2019 márciusi negyedév óta az első éves szintű bevételcsökkenését jelentheti majd be. Ehhez több tényező is hozzájárul.

A vállalat nem tudott eleget gyártani a csúcskategóriás iPhone-jaiból az elmúlt negyedévben, miel a Covid lezárások idején hetekre leállt az elsődleges összeszerelő üzeme Kínában. A vásárlók egyes régiókban már novemberben azzal az Apple által kiadott figyelmeztetéssel szembesültek, miszerint a vállalat nem tudta már akkor sem megígérni az új iPhone-ok karácsonyig történő kiszállítását.

Az Apple abban a hónapban ritka figyelmeztetést adott ki a befektetőinek, amelyben kifejtette, hogy a gyártási problémák a "korábban vártnál" alacsonyabb teljesített szállításokhoz vezetnek majd. Ez egy olyan adat volt, amely miatt a részvényt figyelő elemzők közül sokan csökkentették a becsléseiket.

"Úgy véljük, hogy a fennakadások hatása november elején-közepén érződött a legjobban, mivel a várakozási idő addigra extrém szintet ért el. Az USA-ban például a 14 Pro és 14 Pro Max modellek esetében a várakozási idő elérte a 34 napot, míg Kínában a várakozási idő a csúcskategóriás modellek esetében elérte a 36 napot is" - írta januárban David Vogt, a UBS elemzője.

A Refinitiv által megkérdezett elemzők arra számítanak, hogy az Apple valamivel több mint 121 milliárd dolláros bevételt jelent majd a decemberi negyedévben, ami enyhe csökkenést jelentene a vállalat egy évvel ezelőtti 123,9 milliárd dollárjához képest.

A problémák azonban nem Apple-specifikusak. A PC- és okostelefon-piacok visszaestek az utóbbi időszakban, ahogy a fogyasztók és a vállalkozások emésztik a világjárvány következményeit, és csökkentik a költségeiket, hogy felkészüljenek egy esetleges recesszióra.

Az okostelefonok piacán az IDC szerint a negyedik negyedévben 18%-kal csökkentek a megrendelések és szállítások, ami a piackutató cég által valaha mért legsúlyosabb visszaesés az ágazatban. A PC-piac 28%-kal esett vissza a negyedik negyedévben a vállalat szerint. Sok befektető azonban úgy véli, hogy az Apple még a zsugorodó piacon is jobban teljesít versenytársainál.

"Bár a fogyasztói kereslet állapota rövid távon továbbra is aggodalomra ad okot, úgy véljük, hogy az Apple üzleti modelljének alapvető mozgatórugói - a növekvő egy felhasználóra jutó kiadások és a stabil vásárlói kör - továbbra is érintetlenek, és hogy az Apple ökoszisztémájának ereje/stabilitása továbbra is alulértékelt" - írta Erik Woodring, a Morgan Stanley elemzője a hónap elején.

Íme, mit vár a Wall Street a Refinitiv konszenzusos becslései szerint:

Összbevétel: 121,19 milliárd dollár
Egy részvényre jutó nyereség: 1,94 dollár részvényenként
iPhone bevételek: 68,29 milliárd dollár
iPad bevételek: 7,76 milliárd dollár
Mac bevételek: 9,63 milliárd dollár
Egyéb termékek bevételei: 15,26 milliárd dollár
Szolgáltatásokból származó bevételek: 20,67 milliárd dollár

Az Apple márciusi negyedéves előrejelzése
Az Apple 2020 óta nem adott előrejelzést, először a világjárvány okozta bizonytalanságra hivatkozva, később pedig csak szimplán elmaradt. A vállalat azonban általában közöl néhány olyan adatot, amelyből az elemzők képet kaphatnak arról, hogyan is áll a cég szénája.

A befektetők első körben arra kíváncsiak, hogy a decemberi negyedévben az iPhone 14 Pro modellek kínálati oldali hiánya vajon a márciusi negyedévben is növelni fogják-e a keresletet, most, hogy a kínálat már javult.

Az elemzők a konszenzusos becslések szerint a márciusi negyedévben valamivel több mint 98 milliárd dolláros forgalmat várnak, ami enyhe növekedést jelentene az előző évhez képest.

"Bár úgy véljük, jól érthető, hogy az Apple márciusi negyedéves bevételeinek a szezonálisnál kisebb mértékben kell csökkenniük az iPhone-kereslet decemberi negyedévről a márciusi negyedévre való áthelyeződése miatt," - írta Woodring, a Morgan Stanley szakértője egy múlt heti jegyzetében -, "a fogyasztói elektronikai kiadások csökkenése továbbra is kihívást jelent majd, mivel a táblagépek, a PC-k és a kisebb termékek (pl. viselhető eszközök) mind folyamatos keresleti szembeszélre számíthatnak".

De ha a fogyasztói bizalom romlani fog a világszerte magasabb kamatlábak és csökkenő megtakarítások miatt, akkor az Apple feltehetőleg azt az előrejelzést adhatja majd a befektetőknek, hogy a vállalat márciusi negyedéve  is lassú lesz.

"Bár nem számítunk a Covid előtti Apple-nyereségeket illető részletes előrejelzések újbóli bevezetésére, arra számítunk, hogy a kommentár óvatos lesz a termékkeresletet illetően" - írta Vogt, a UBS munkatársa.

Ha a menedzsment kommentárja elkeserítő is lesz, azoknak a befektetők, akik a rosszban is meg szeretnék találni a jót, érdemes lehet az Apple szolgáltatási üzletágára vetni egy pillantást, amely nyereséges és évek óta dinamikusan növekszik. A negyedik negyedévben azonban több adat, köztük az Apple App Store kifizetései is az App Store növekedési ütemének jelentős lassulására utalnak, bár ennek súlyosságát illetően megoszlanak az elemzők véleményei.

Az App Store bevételek a szolgáltatások egyik legnagyobb részét kitevő összetevője, de ez csak egy része az üzletágnak, amely magában foglalja az online előfizetéseket, a garanciákat és a különféle licencdíjakat is. Az Apple-részvények összességében tehát felértékelődhetnek, ha az olyan szolgáltatások, mint az Apple TV+ és az Apple Music az Apple bevételeinek egyre nagyobb százalékát termelik (ami jelenleg igaznak is tűnik)- írta Tom Forte, a D.A. Davidson elemzője januárban.

A Refinitiv becslései szerint a decemberi negyedévben a szolgáltatások 20,67 milliárd dollárt tesznek ki, ami 5,9%-os növekedést jelent.

Az elemzők azt is figyelik majd, hogy a dollár erősödése továbbra is árt-e az Apple-nek, tekintve, hogy eladásainak nagy része a tengerentúlról származik. A decemberi negyedév során ugyanis a brit font, a kanadai dollár és a japán jen is gyengült a dollárhoz képest. Az Apple vezetősége korábban azt mondta, hogy a dollár erősödée 10 százalékpontos visszavetést jelent az eladások növekedésére nézve.

Forrás: CNBC

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése