Változik, de nem lesz sokkal szebb a notch

Almás Pletykák   |   2020.04.20 - 10:25   |   Írta: L Ferenc   |   2099
20. ápr Változik, de nem lesz sokkal szebb a notch

Ősszel jönnek a legfrissebb iPhone-ok, melyek kameraszigete kicsit át fog alakulni.

Az Apple 2017-ben dobta piacra az iPhone 8-as és iPhone 8 Plust, melyek közös vonása volt az alul-felül igen vaskos káva, és amelyek közül a fenti csíkban bőven volt helye az előlapi kamerának. Aztán egy évvel később megérkezett a minden fronton jelentős változásokat hozó iPhone X, mely elsősorban rendkívül vékony káváiról ismerszik meg, illetve arról, hogy a kijelzőjébe felülről belóg egy többek közt a frontkamerát is felvonultató sziget, vagyis a sokak által nem túlságosan kedvelt notch.

Ez a szenzorsziget az elmúlt időkben nem sokat változott az Apple csúcstelefonjain, mindenesetre a felhasználók többsége egyértelműen örülne annak, ha belátható időn belül csökkenne a mérete. Erre várhatóan sor fog kerülni, mindenesetre a legfrissebb kiszivárgások alapján elmondható, hogy az idén ősszel érkező készülékek szenzorszigete nem lesz jelentősen kisebb. Maga a notch azonban jelentősen át fog alakulni, így például a hangszóró feljebb költözik, teljesen a készülék felső keretének közelébe, és egy mikrofon is helyet kap benne. 

Az egyre vékonyabb kávák korában mostanság a gyártók különböző módokon oldják meg a frontkamera kérdéskörét. Egyes cégek a fentről belógó cseppalakú notchra esküsznek, mások ovális vagy köralakú frontkamera szigetet helyeznek el a kijelző felső-középső részén, vagy felső-szélső sarkaiban. Akadnak olyan telefonok, melyek hatalmas kijelzőjébe semmilyen notch nem rondít bele, ezek a legtöbb esetben a felső élből gombnyomásra kitolják az előlapi kamerát. Sőt, akad olyan készülék is, melynek hátoldali kameráját adott esetben egy laza mozdulattal előre lehet fordítani. 

A leginkább high-tech megoldásnak a kijelzőbe rejtett kamerák tekinthetők. Ilyen prototípusokkal tavaly először az Oppo és a Xiaomi rukkolt elő, és amennyiben hinni lehet a pletykáknak, a Samsung idén piacra is dob majd egy ilyen kivitelű csúcsmobilt. És mind a mai napig léteznek vastag kávás, és ily módon kijelzőn kívüli frontkamerás okostelefonok is, mint amilyen például a néhány napja leleplezett vadonatúj iPhone SE. Pletykák szerint leghamarabb 2021-ben érkezhet meg az első olyan iPhone, melyen egyáltalán nem lesz notch.

A DxOMark egy ideje már nemcsak a hátoldali kamerák, hanem a szelfikamerák alapján is rangsorolja a telefonokat. Az aktuális toplista élén a 103 pontot szerzett Huawei P40 Pro található, melynek előlapi kamerája 32 megapixeles felbontású, f2,2-es fényerejű és 26 milliméteres fókusztávolságú. A képzeletbeli dobogó második fokára a kereken 100 pontos Huawei Nova 6 5G állhat fel, a harmadik pedig a 99 pontot bezsebelt Samsung Galaxy Note10+ 5G. Ezután az Asus ZenFone 6, a Samsung Galaxy S10 5G, a Samsung Galaxy S10+ és a Huawei Mate 30 Pro következik a sorban. 

Frontkamera tekintetében jelenleg az iPhone 11 Pro Max a legjobb Apple termék, mely tavaly ősszel debütált készülék 12 megapixeles előlapi fénylesője 92 pontot kapott a DxOMark tesztjében, és ily módon a nyolcadik a toplistán. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése