Foglalkozik egyáltalán még az Apple a Mac-ekkel?

AlmaBlogger   |   2023.05.26 - 10:21   |   Írta: Hidasi Ákos   |   12306
26. máj Foglalkozik egyáltalán még az Apple a Mac-ekkel?

Az elmúlt időszakban nem sok izgalmas újítás érkezett erre a platformra, vajon mit jelentsen ez?

Mond csak, mikor hallottál legutóbb pletykát az iOS 17-ről? Nagyjából öt perccel ezelőtt? A hírfolyamodban valószínűleg ezután is van legalább egy-két friss hír arról, hogy mi jön hamarosan az iPhone-ra - ha nem öt perccel ezelőttről, akkor talán az elmúlt néhány órából, vagy legfeljebb egy-két napból.

 

Az iOS 17-ről olvasni szép és jó, de most felteszek egy újabb kérdést. Mikor találkoztál legutóbb a hírfolyamodban egy szaftos macOS-pletykával? Mikor olvastál valami izgatott hangvételű cikket legutóbb, ami azt árulja el, hogy mit láthatunk majd a következő macOS verzióban, a macOS 14-ben? Ha az én hírfolyamom speciális hangeffekteket tudna produkálni a tartalomtípusok alapján, akkor a macOS-sel kapcsolatban legfeljebb tücsökciripelést játszana le. A macOS 14-ről nincs semmilyen új hír. Oké, ez azért túlzás, mert néhány cikk azért szól erről a témáról- a legjelentősebb pletyka talán a Bloomberg Mark Gurmanjának jelentése, amely szerint a macOS 14-ben nem lesz semmi "úttörő vagy jelentős", és az új sakát funkciók helyett több iOS-funkciót hoz majd át a macOS platformra.

 

A tücsökciripelés most adta át a helyét a szomorú harsonának.

 

Úgy tűnik, hogy a macOS-nek olyan kis jelenléte lesz a júniusi WWDC-n, hogy az ember már kezdi úgy érezni, mintha az egész termékcsalád csak egy zárójelesen hozzáfűzött gondolat lenne. Ez nem új jelenség - az elmúlt néhány WWDC keynote sem volt valami gazdag a csak Mac-es funkciók tekintetében. Természetesen megértjük, hogy az iPhone, az iPad, sőt, még az Apple Watch is fontosabb termékek, mint a Mac, de nem kerülne sokba, ha a Mac-felhasználóknak is dobnának időnként egy csontot. Nézzük csak meg az elmúlt évek frissítéseit.

 

macOS 13 Ventura: Stage Manager, Continuity Camera

 

 

A tavalyi WWDC-n a macOS 13 Ventura néhány jelentős újdonságot hozott, de a két legjelentősebb funkció az iPhone-hoz és az iPadhez kötődik. A Stage Manager valójában az iPadre készült, és úgy tűnt, hogy a Venturába a Mac és az iPad közötti egység megteremtésének szükségessége miatt került be ez a funkció. A másik nagy bejelentés, a Continuity Camera egy nagyszerű fejlesztés, amely kijavítja a szörnyű minőségű MacBook webkamerákat, de valójában inkább iPhone-os, mint Mac-es funkció. A Ventura új támogatást nyújt az iCloud Shared Photo Libraries és a Safari Passkeys számára is, de ezek újdonságok voltak az egész Apple platformon. Még az új óra és a Home alkalmazások is alapvetően iPad-importok.

 

macOS 12 Monterey: Univerzális vezérlés

 

 

A WWDC 2021 keynote macOS 12 Monterey szekciója az Universal Controlt mutatta be. Egy zseniális funkciót, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználó egy Mac segítségével további Maceket és iPadeket vezéreljen. Ezt a funkciót sokan a mai napig állandóan használjuk,, mert nagyon egyszerű összekapcsolni az eszközöket, egyszerűen, de tökéletesen működik. Afelett azonban nem tudunk elsiklani, hogy ez valójában egy iPad funkció.

Az Universal Control mellett a Monterey frissítései egyébként jók voltak, de nem nagyszerűek: SharePlay, Quick Note, AirPlay to Mac, Live Text és hasonlók. A Universal Control bemutatója a keynote-on tulajdonképpen arra szolgált, hogy eltakarja a macOS bemutató többi részét, amit a legjobb esetben is csak középszerűnek mondhatunk.

 

macOS 11 Big Sur: iOS a Mac-en

 

 

A macOS 11 Big Sur esetében az Apple a legtöbb energiát a felhasználói felület finomítására fordította. A Big Sur bevezette a Control Centert, amely az iOS-ből származik. Emellett az Apple a Catalyst technológiáját használva az iOS és iPadOS alkalmazások - például a Maps és az Üzenetek - egységesített megjelenését tette lehetővé az összes platformján, ezzel együtt tehát a Mac-eken is. Ami igazából tök jó, de ismétlem, semmi lényeges nem volt, ami Mac-specifikus lett volna. Az egységesítés pedig felhígította azokat a felhasználói felület elemeket, amelyek a Macet különlegessé és nagyszerűvé teszik.

 

macOS 10.15 Catalina: Viszlát, iTunes

 

 

A macOS Catalina legnagyobb újdonsága az iTunes három új appra bontása volt: Music, Podcasts és TV, amelyek hamarosan az Apple szolgáltatásainak fő alkalmazásai lettnek. Az almás vállalat emellett bevezette a Sidecar-t is, amellyel az iPadet másodlagos kijelzőként használhatod a Mac-ed mellett. A szintén ekkor bemutatott Catalyst pedig lehetővé tette a fejlesztők számára az iPhone és iPad alkalmazások gyors közzétételét a Macre is.

 

 

macOS 14: Számít egyáltalán még a Mac?

Talán az Apple látszólagos közönye a macOS iránt csak azért van, mert ez az Apple legrégebbi operációs rendszere, amely olyan eszközökön fut, amelyek nem sokat változnak, ha egyáltalán változnak. A PC-k (beleértve a Maceket is) nagyjából ma is azt teszik, amit eddig tettek, míg az olyan mobileszközök, mint az iPhone, változatos és gyorsan változó felhasználási módokkal rendelkeznek modelltől és felhasználótól függően. Így természetesen az iOS több figyelmet és erőfeszítést igényel a fejlesztői oldalon is.

 

 

De a Mac-en még mindig sok mindent lehet fejleszteni. Az biztos, hogy többet, mint az Apple platformjait egységesítő funkciók és finomítások bevezetése. Mi lenne például akkor, ha az Apple megtalálná a módját annak, hogy a Siri mellett a macOS-be is beépítsük a mesterséges intelligenciát, méghozzá úgy, hogy az valóban segítsen nekünk a munkánk elvégzésében? Vagy optimalizálná a macOS belső működését az akkumulátor élettartamának javítása érdekében? Vagy mit szólnál egy olyan alkalmazáshoz, amely központi pontként szolgálhatna az összes Apple-eszközünk kezeléséhez? Az élvonalbeli hardverekkel és chipekkel a Mac lehetőségei szinte kimeríthetetlenek, és rengeteg módja van annak, hogy az Apple ismét prioritássá tegye a Macet. A jeletős fejlesztések pedig adnának nekünk, a felhasználóknak is valami mást, amire várhatunk egy új név és háttérképek mellett.

 

Forrás: Macworld

 

Kapcsolódó tartalmak:




Kommentek megjelenítése