Miért utálják sokan az Apple-t?

Tech Hírek   |   2016.06.26 - 21:47   |   Írta: Pausch Rita   |   15355
26. jún Miért utálják sokan az Apple-t?

Egy fontos kérdés nyomába eredtünk: megpróbáljuk megfejteni miért utálják sokan az Apple-t.

Az internet népének mindenről megvan a véleménye és sokan a képernyők mögül nem is félnek kinyilvánítani. Korábbi, abszolút viccnek szánt cikkünk nagy port kavart és mivel megkapargattuk a felszínt, így előtérbe került az örökös Apple-Android ellentét.

Az egésznek ugyan nem sok értelme van, elvégre ki ilyet használ, ki olyat, saját belátása, pénztárcája, szimpátiája, egyéb szempontjai alapján. Ezen sorok írásakor tapasztalható hőségben és felbuzdulva a forró témán, csokorba gyűjtöttük az ellenérveket.

Íme, a toplista, miért utálják sokan az Apple-t:

7. Az Apple márkában van valami pökhendi, a felhasználók hipszterek és sznobok

Az érzelmi alapú döntésektől indulunk. Bizonyos felhasználókat taszít a márka, a design, a kivitel. Ismerjük az ízléseket és a pofonokat… Itt viszont még arról is szó van, hogy a márkát a felhasználók alapján ítélik meg. Néhányaknak nem a céggel, vagy a termékekkel van a legnagyobb gondja, hanem a tipizált felhasználókkal. Többen is arrogánsnak, sznobnak, lekezelőnek tartják a tipikus Apple felhasználót. Ráadásul a kritikusok szerint, aki iPhone-t vesz, az nem is tudja, hogy milyen más, jobb készülékeket választhatna.

6. Az Apple-nél fontosabb a felhasználói kényelem, mint a személyre szabhatóság

Ez egy régi vitapont. Az Apple felületek általában logikusak és a felhasználók kényelmét szolgálják, a termékek pedig egyaránt alkalmasak egy egészen gyenge képességű felhasználónak és egy profinak. (Még akkor is, ha a profik azért több trükköt tudnak.)

Viszont néha az Alma egyáltalán nem ad lehetőséget, hogy a felhasználó bizonyos beállításokat tényleg az ízléséhez szabhasson. Ez az egész hozzáállás a néhai vezetőhöz, Jobs-hoz köthető. Ő ragaszkodott kitartóan az elképzeléseihez és ahhoz, hogy a termékeik olyanok legyenek, amilyennek ő elképzeli. Mára azonban lazulás érzékelhető, ahogy azt, többek között, a megújuló üzenőalkalmazás is mutatja.

5. Az Apple-t nem érdekli a kritika és a kompatibilitás

A soron következő ellenérv a cég bizonyos piaci és politikai állásfoglalásaihoz kapcsolódó hozzáállás. A file-ok átvitele egy csomó felesleges bonyodalommal jár más gyártók rendszereivel párosítva. Iszonyú nehéz átköltöztetni a cuccokat más rendszerre. Az Apple-nek nem piaci érdeke, hogy a termékei minden szinten kompatibilisek legyenek minden gyártó minden termékével és vajmi keveset ad a piac diktálta trendekre, talán azért is, mert a múltban gyakran maga diktálta a trendeket.

4.  Az Apple lenyúlja mások ötleteit és úgy csinál, mintha maga alkotta volna őket.

Gyakran olvasni a közösségi oldalakon olyan hozzászólásokat, hogy ezt, vagy azt az Android már évek óta tudja, de arról viszonylag ritkán esik szó, amik valóban Apple fejlesztések és a cégtől ered.

3. Sokkal kevesebb választást hagy, mint az Android

Vannak, akik valami olyat várnak az Apple-től, amit a többi cég termékeinél már megszoktak. Pedig az Alma más. A rendszereinek megvannak a maga sajátosságai és az egyik az az, hogy nem nevezhető túl rugalmasnak. Noha sokkal több dologra ad lehetőséget, mint azt egy átlag felhasználó amúgy tudja...

2. Az Apple termékek túl kötöttek

Nem csak a rendszer, de maga a hardver is kötött. Nem lehet kicserélni könnyedén az akkut, nem lehet SD kártyával bővíteni a háttértárat, stb. Ráadásul még mindig 16 GB-osak a mobileszközök induló modelljei.  (Update: Szerencsére 2016. szeptember 7-én a legutolsó mondat már jelentőségét veszítette, a többi gyártó után jókora csúszással. Ám most piaci megfontolásból 64 GB-s modell nincs, a 32GB-os modelleket 128 és 256 GB-os darabok követik a sorban.)

1. Az Apple termékek túlárazottak

Sokan nem elégedettek az Apple termékek ár-érték arányával. Azzal érvelnek, hogy nagyon drága, más gyártók kevésbé trendi, de nagyobb tudású, olcsóbb termékeit hozzák fel ellenpéldaként. Néhány felhasználó anyagi helyzetéből adódóan egyáltalán nem engedheti meg, hogy Apple termékeket vásároljon, igaz néhány nem is akarja, mert például csak telefonálásra egy ilyen prémium készülék tényleg luxus... 

Kapcsolódó cikk:
Apple Pay vs Paypal
Európában lejtmenetben az iOS
Az iOS 10 vs iOS 9: 50 újdonság [Videó]

 


Kommentek megjelenítése