Tim Cook miatt ugrott az orosz Steve Jobs emlékmű

Tech Hírek   |   2014.11.04 - 10:09   |   Írta: Pausch Rita   |   1137

Steve Jobs halálára emlékezendő, 2013 januárjában egy orosz holding cég, a Nyugat-európai Pénzügyi Egyesület (ZEFS), egy emlékművet emelt. A majdnem embermagasságú, iPhone-t mintázó mű egy szentpétervári főiskola előtt kapott helyet és Jobs életéről tájékoztatta az érdeklődőket.

emlekmu1

Tim Cook bejelentése után azonban pénteken elbontották. A ZEFS közleménye szerint az emlékmű orosz melegpropaganda ellenes jogszabályokat sért. „Miután az Apple vezérigazgatója, Tim Cook, nyilvánosan is felvállalta a másságát, az emlékművet elbontottuk, az orosz törvényeknek megfelelően, mely a gyermekek védelmét szolgálja minden olyan információtól, ami a tradicionális családi értékek ellen irányul.” Hozzátették azt is, mivel épp egy oktatási intézmény előtt áll, ahol naponta járnak kiskorúak, így az elbontás eszerint igazolható.

Bár maga az emlékmű kizárólag Steve Jobs életével foglalkozott és ő nem volt homoszexuális, így egyedül az Apple cég a kapocs a két személy között.

Vitaly Milonov, a szentpétervári jogász, aki a melegek jogai ellen kampányolt és a fent említett törvény megalkotói mögött tudható, az orosz médiának azt nyilatkozta Cook bejelentése kapcsán, hogy jobb, ha az Apple vezérigazgatója nem utazik Oroszországba.

emlekmu2

Maxim Dolgopolov, a ZEST vezérigazgatója, aki elrendelte az emlékmű elbontását, elhatárolódott a személyeskedéstől. Ugyanakkor elmondta, hogy támogatja a tradicionális értékek védelmét és úgy gondolja, azoknak, akik megszegik a törvényeiket valóban nincs keresnivalójuk az országukban.

Elemzők szerint mindezek ellenére Tim Cook bejelentésének semmilyen hatása nem lesz az eladásokra, még a tőkeerős orosz piacon sem.

 

Kapcsolódó tartalom:
Tim Cook meleg. És? - szubjektív


Kommentek megjelenítése